StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie europeana
Trimite articolul prin email Pana la moneda europeana efectiva : Economie europeana Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Pana la moneda europeana efectivaPana la moneda europeana efectiva

Doi ani mai tarziu, la 1 Ianuarie, 2001, Euro inlocuia si Drahma greceasca, a 12-a  moneda oficiala nationala. In primul moment, Euro incepe a fi folosit si aici in banci si relatii de business, ca si pe piata internationala. Pe aceasta ultima relatie, cetatenii greci inlocuiesc dolarul american. Grecia devine al 12-lea stat adoptand moneda nationala Euro . Presedintele bursei de valori din Athena spunea: “intram intr-o noua era, o miscare catre mai bine

De altfel, toate tarile membre au vocatia Euro. Grecia adera mai tarziu, in Danemarca opin 353d36d ia pro-Euro recastiga teren, iar in Marea Britanie mediile financiare adoptau deja moneda euroepana. Lucrurile sunt mai mult de domeniul asteptarilor in cazul Suediei. Vigilenta Comisiei, dupa 1999 si respectiv 2002, avea sa ramana constanta (Yves-Thibault de Silguy 1999).

Dupa o lansare fastuoasa si furtunoasa, valoarea Euro scade continuu pe pietele internationale, pana la a-si fi inversat raportul de curs fata de dolarul american. Ceea ce naste firesc comentarii negative, in prima instanta, ca si unele nuantari in continuare. Context in care la 4 Iunie, 2001, se reunesc ministrii de finante ai celor 12 tari membre Euro-zonei – asazisul “Eurogrup”. Moneda inregistra cea mai joasa valoare din Octombrie, 2000. Apar aici (primele) serioase diferente de opinie a acestora cu reprezentantii BCE asupra strategiilor de urmat, avand in vedere si cele intamplate atat in UE cat si in SUA.

Incepand cu Martie, 2000, Comisia Europeana ia initiativa notelor telefonice pentru modelarea opiniei publice asupra introducerii monedei unice. Acestea functioneaza la fiecare doua luni.

Federatia Europeana a Contabililor (FEC) avertizeaza asupra necunoasterii chestiunilor si procedurilor trecerii la Euro de catre ¼ - 1/3 dintre companiile din zona.

Intr-un referendum, la 28 Septembrie 2000, danezii decid cu claritate refuzul alaturarii la Euro. Al saptelea buletin “Flash Eurobarometer” al anului, emis de Comisie, gaseste 47 % dintre cei intervievati “avantajati” de introducerea Euro, vizavi de 41% resimtind predominanta dezavantajelor. Comisia ia astfel initiativa unei informari mai riguroase in tarile zonei.

“Eurocities” un numar de peste o suta de orase europene, in retea – lanseaza o initiativa plurilingva de popularizare si constientizare a autoritatilor locale asupra problemelor monedei unice. Apare site-ul intitulat “Euro Changeover Guide”.

Consiliul Guvernatorilor ajungea (in 2001) la consens asupra reducerii dobanzilor pentru partea a doua a anului, indicand astfel spre coborarea inflatiei pe continent si in sensul in care contaminarea din partea americana fusese relativ slaba. Duisenberg sublinia ca mai multi indicatori arata nivelul coborat al inflatiei, ca atare dobanzile aveau sa indice o perioada de stabilitate a preturilor – rata dobanzilor avea sa scada cu 4,25%. Era si un avertisment al sau catre Pactul de Stabilitate si Crestere, in sensul ca politicile fiscale ar putea incetini cresterea in zona Euro. Ultimele buletine anuale ale BCE ale anului 2001 semnalau riscuri asupra cresterii presiunii inflationiste si distorsiuni asupra masei monetare – anuntand de facto miscarile politice ce aveau sa vina.
BCE reduce ratele dobanzii atat in 30 August, cat si in 18 Septembrie (2001), urmare atacurilor teroriste din 11 Septembrie. Decizia BCE urma catorva saptamani de speculatie asupra reactiei economiei mondiale la o incetinire globala. Valoarea Euro avea sa oscileze vizavi de celelalte monede forte. Oricum aceasta decizie avea sa fie, cronologic, ultima, vizavi de alte mari banci centrale ale lumii. Rezistenta europenilor consta in aceea de a fi fost mai preocupati de inflatia din cele 12 tari decat de incetinirea economiei mondiale. De celalta parte, “Federal Reserve Bank” (SUA) fusese cea mai activa in acest sens – patru reduceri ale dobanzilor in acelasi an (4,5% rata curenta).

Aproape concomitent, Reuniunea de la Nisa (26 februarie, 2001) se interesa in adaptarea la valorile caracteristice extinderii Uniunii.

Sa nu uitam ca “Drahma” fusese numele monedei nationale grecesti de 2.500 ani, fara intrerupere. Vechii greci foloseau drahma de argint, iar comertul si cuceririle razboinice ajutau la raspandirea ei pe sute de mile distanta, pana in Afghanistan, spre exemplu. Si totusi, schimbarea drahmei cu Euro era bine acceptata de numerosi cetateni. Secretul consta in emotia resimtita, la care se adauga posibilitatile sporite de a calatori in tarile Uniunii Europene.

Euro, moneda oficiala si in Grecia, titlul unui articol publicat in “Windmill Herald”,  7 Oct., 2001 ( #887).

Euro, moneda oficiala si in Grecia, titlul unui articol publicat in Windmill Herald 7 Oct., 2001 ( #887).

Nu toti comentatorii aveau sa se grabeasca sa vada in caderea Euro un semnal eminamente negativ. Puteau participa aici inclusiv interesele decidentilor politici de la Bruxelles, noua capitala a Europei. Sau, aidoma monedelor din tarile central si est-europene in tranzitie, si moneda europeana isi recastiga locul in lume pe latura calitativa, platind pe aceea cantitativa. Etc.

Vezi si Anexa III.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact