StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Structuri de integrare la nivel mondial : Economie mondiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Structuri de integrare la nivel mondialStructuri de integrare la nivel mondial


1.Structuri regionale de integrare

Cateva exemple ale stadiilor de integrare regasite in economia mondiala arata astfel:

Tabel nr 7 Exemple de stadii de integrare

Zona de comert liber
Uniunea vamala

Piata Comuna

Uniunea Economica si Monetara

AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb)

NAFTA (North American Free Trade Area)

ALADI (Asociatia Latino- Americana de Integrare)

CEFTA (Central European Free Trade Area)

Pactul ANDIN

CARICOM (Piata Comuna a Caraibelor)

SELA (Sistemul Economic Latino-American)

(MERCOSUR) Piata Comuna a Sudului

Uniunea Vamala si Economica a Africii Centrale

Uniunea Europeana

Sursa: The World Bank, World Development Indicators


Doua observatii putem sa facem cu privire la cele mai sus prezentate:

Cu cat avansam spre un stadiu de integrare superior, cu atat mai putine sunt structurile care pot atinge aceste stadii. Exista o singura structura de integrare care atins stadiul de uniune economica si monetara, respectiv Uniunea Europeana.

Desigur, a incadra o structura regionala strict in limitele unui stadiu teoretic este destul de dificil. Exista situatii cand anumite structuri de integrare depasesc stadiul de integrare propus sau declarat (Uniunea Europeana a indeplinit obiectivele Pietei Unice, si s-a inscris deja pe drumul infaptuirii integrarii politice), dar si situatii cand anumite structuri isi propun obiective legate de un stadiu de integrare superior, neputandu-le indeplini. (spre exemplu CEDEAO - Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest, care si-a propus sa devina o uniune vamala in 15 ani de la constituire, neputand realiza acest obiectiv)


Acordul American de Liber Schimb (NAFTA)

NAFTA a fost creata in 1992 prin semnarea unui acord intre SUA, Canada si Mexic,

acord ce a fost ratificat in 1993 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1994. Ulterior, alte tari si-au manifestat dorinta de a participa la NAFTA. Prin semnarea acordului NAFTA s-au pus bazele celei mai mari zone de liber schimb din lume, care includea cca 425 milioane de locuitori in 2003, cu perspectiva de a ajunge la 472,1 milioane in 2015, dupa prognozele Bancii Mondiale, si la 700 milioane de locuitori in perspectiva, dupa economistul roman Gh. Cretoiu.

NAFTA produce un venit national brut de 12 423,7 miliarde dolari SUA, adica 35,94% din VNB mondial in anul 2003, corespunzator unei populatii de 425 milioane locuitori, adica doar 6,77% din populatia mondiala in acelasi an. Tarile NAFTA au exportat in 2003 in valoare de 1 429,8 miliarde dolari SUA, intr-o pondere de 15,67% din exportul mondial.

Aceste date releva importanta deosebita a acestei structuri de integrare, care, pe

o suprafata care reprezinta 16,10% din suprafata mondiala, cu o populatie a carei pondere in totalul populatiei mondiale este de 6,77% produce o proportie semnificativa din VNB mondial.Asociatia Latino-Americana de Integrare (ALADI)

Aceasta structura integrationista a fost creata in 1980 prin Tratatul de la Montevideo,

incluzand Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay,Venezuela si Cuba (din anul 1999). Tratatul de la Montevideo a stabilit obiectivele si mecanismele prin care pot fi atinse aceste obiective:

preferinte tarifare regionale pentru produsele originiare din statele membre

acorduri regionale pe domenii intre toate statele-membre

acorduri partiale pe domenii, intre doua sau mai multe state-membre

Asa cum rezulta din cele prezentate mai sus, ALADI functioneaza in esenta pe baza

unor acorduri multilaterale bazate pe intelegeri bilaterale cu privire la acordarea de facilitati comerciale.

Crearea ALADI avut ca efect accelerarea ritmului de liberalizare a comertului si promovarea unei dezvoltari industriale echilibrate.

Anii 90 au marcat o revigorare a integrarii (dupa ceea ce se cheama deceniul pierdut, respectiv anii 80), printr-o noua serie de acorduri care sa finalizeze procesul de eliminare a barierelor tarifare in comertul intraregional.


Piata Comuna din Caraibe (CARICOM) este constituita dintr-un numar mare de tari, de forta economica redusa.CARICOM nu este un bloc reprezentativ pentru aceasta forma de integrare. Ea a esuat in mod constant de-a lungul procesului de integrare economica. In 1984 statele membre CARICOM au adoptat un angajament formal privind infaptuirea uniunii economice si monetare, fara ca, insa, de atunci sa se realizeze progrese semnificative. In octombrie 1991 guvernele statelor CARICOM au esuat pentru a treia oara consecutiv in stabilirea unui termen limita pentru tariful vamal comun.
Piata Comuna a Sudului (MERCOSUR) reprezinta una din cele mai evoluate structuri de integrare de pe continentul american. Creata pentru a deveni piata comuna, MERCOSUR a pus in discutie chiar si existenta unei monede unice.

MERCOSUR a fost creata prin Tratatul de la Asuncion (26 martie 1991), incluzand la vremea respectiva Argentina, Brazilia, Paraguay, carora li s-au adaugat ulterior Chile (1996) si Bolivia (1997)

Obiectivele specificate in Tratatul de infiintare au fost urmatoarele:

Liberalizarea comertului

Tarif vamal comun

Armonizarea politicilor macroeconomice

Incepand cu 1 ianuarie 1996  MERCOSUR a devenit o uniune vamala progresiva prin

elaborarea unui Tarif vamal comun.


Asociatia Natiunilor de Sud-Est (ASEAN) a fost creata in august 1967, prin Declaratia de la Bangkok, incluzand Indonezia, Malaezya, Singapore, Filipine, Thailanda (Brunei, Vietnam, Laos, Mynamar, Cambodgia). La ASEAN au statut de state asociate China si Coreea.

Tarile ASEAN sunt un exemplu de colaborare regionala. Chiar daca apropiate din punct de vedere geografic, de-a lungul istoriei relatiile intre ele nu au fost din cele mai bune, din motive care tin de istoria lor. Odata cu crearea ASEAN, colaborarea intre aceste tari s-a extins, in 1994 ministrii economiei cazand de acord sa infiinteze o zona de comert liber pana in 2003.

Dezvoltarea unei asemenea zone a fost favorizata si de deschiderea economiei Japoniei, pana nu demult o piata inchisa, si de oportunitatile pe care le ofera India. De asemenea, evolutiile ASEAN au aratat vulnerabilitatea unei asemenea zone atunci cand una din tarile membre se confrunta cu o criza.

ASEAN a fost creata ca organizatie politica, cu rol in mentinerea stabilitatii regionale. Ulterior aceasta structura si-a extins domeniile de preocupare, in 1976, prin Declaratia de Acord ASEAN (Bali) stabilindu-se un program de cooperare regionala in domeniile comert, industrie si in sectorul financiar-bancar.


Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO)

CEDEAO a fost infiintata in mai 1975, incluzand Benin, Burkina Fasso, Capul Verde,

Cote d’Ivoire, Gambia, Ghana, Guineea, Guineea Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo.

Ea s-a dorit a fi o uniune vamala cu obiective stabilite pe 15 ani. In ciuda acestor

obiective propuse, CEDEAO nu a avansat la stadiul de integrare propus, principalele cauze fiind: tendinta de recurgere la restrictii netarifare a statelor componente, existenta in continuare a taxelor de import generate, in special de crizele de lichiditati.


Uniunea Europeana (UE)

Din punct de vedere al profunzimii stadiului de integrare Uniunea Europeana reprezinta exemplul celei mai dezvoltate structuri de integrare. Ea reprezinta echivalentul uniunii economice si monetare. Acesta se exprima printr-un termen specific – Piata Unica. Piata Unica reprezinta o piata in care se respecta cele patru libertati fundamentale:

libertatea de circulatie a bunurilor

libertatea de circulatie a serviciilor

libertatea de circulatie a fortei de munca

libertatea de circulatie a capitalurilor

Corespunzator acestora, Uniunea Europeana a introdus moneda unica, euro, indeplinind

obiectivele uniunii economice, dar si monetare.

Realizarea acetor obiective se leaga in principal de prevederile Tratatului de la Maastricht (1992).

Sistemul institutional european este cel mai dezvoltat sistem la nivel mondial, date fiind obiectivele extrem de complexe ale sale. UE dispune de urmatoarele institutii:

Tabel nr. 7.1. Tratate care au creat institutiile comunitare

INSTITUTIE

FUNCTIE ESEN IALA

Parlamentul European


Comisia Europeana

Consiliul de Ministri

Curtea de Justitie Europeana

COREPER

Curtea Auditorilor

Comitetul Economic si Social

Comitetul Regiunilor
Banca Centrala Europeana

Ombudsman

Agentii specializate

Institutii temporare

Institutie politica, cu rol in decizia comunitara

Institutie executiva

Institutie de decizie

Institutie de drept

Institutie auxiliara de decizie

Institutie de control financiar

Institutie de consultare pe probleme sociale

Institutie de consultare pe probleme regionale

Institututie financiara

Drepturile cetateanului european

Problematici specifice (mediu, energie, etc)

Functii in aderarea tarilor asociate la UE2.Structuri de integrare cu vocatie mondiala

Integrarea internationala este un pas de inceput al unui fenomen mai complex,

respectiv integrarea economiei modiale si crearea unei singure economii, economia globala.

Fenomenul integrarii internationale prezinta si o concretizare a ideii de integrare cu

vocatie mondiala, respectiv Spatiul Asia-Pacific (APEC).

APEC este prima structura de integrarea care trece granita unui continent. Creata in

1989, prin Conferinta de la Camberra, ea includea in 2003 : Australia, Brunei, Canada, China, Chile, Republica Coreea, Filipine, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malaezya, Noua Zeelanda, Mexic, Papua Noua Guinee, Peru, Rusia, Singapore, Taiwan, Thailanda si Vietnam.

Pentru a avea o imagine despre dimensiunea economica a acestei structuri, consideram

elocvente urmatoarele date:

APEC include peste 50% din populatia mondiala (de 6,5 ori populatia UE, de 6 ori populatia NAFTA)

APEC creaza peste 50% din PIB mondial (de 1,9 ori PIB UE, de 2,1 ori PIB NAFTA)

Creata initial ca forum consultativ interguvernamental, APEC si-a propus abia ulterior

obiective de natura economica.

APEC se doreste a fi o structura de integrare cu structura de organizare proprie. In

acest scop au fost create urmatoarele institutii:

3 comitete specializate (comert si investitii, probleme economice generale, buget si administratie)

3 grupuri de experti (IMM, tehnologie agricola, mediu si dezvoltare durabila)

10 grupuri de lucru (domenii economice si tehnice)

Secretariat (Singapore)


Rezumat

1.In lume exista 37 de structuri de integrare dispuse pe toate continentele.

2. Structurile de integrare pot fi clasificate in doua categorii: structuri regionale si structuri cu vocatie mondiala.

3. APEC, singura structura cu vocatie mondiala din lume include peste 50% din populatia lumii si produce peste 50% din PIB mondial.


Termeni cheie: AELS, NAFTA, ALADI, CEFTA, Pactul ANDIN, CARICOM, SELA, MERCOSUR, CEDEAO, UE, APECPolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact