StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Dualitatea profit-lichiditate : Banci si burse Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Dualitatea profit-lichiditateDualitatea profit-lichiditate


Din punct de vedere al profitabilitatii unei institutii, situatia ideala (maximizarea profitului) ar constitui-o atragerea de resurse la termen de 1 saptamana (depozite interbancare) si plasarea in credite l 323f56d a termen de 5 ani spre exemplu. Nivelul ratelor de dobanda pentru plasamente s-ar situa cu mult peste cel al resurselor la termen foarte scurt, ceea c ear genera o marja substantiala intre dobanda activa si pasiva, si implicit cu un profit maxim.

Acest mod de abordare nu tine cont de riscurile inerente activitatilor bancare si in special de riscul de lichiditate. Chiar daca performanta clientilor beneficiary de credite ar fi excelenta si nu s-ar inregistra credite restante, nu se poate asigura permanent lichiditatea necesara pana la scadenta finala a plasamentelor, ca urmare a diferitilor factori endogeni sau exogeni sistemului institutiei financiar-bancare respective. Fluctuatiile ratelor de dobanda pe o perioada atat de indelungata pot conduce chiar la inregistrarea de pierderi, desi initial prognozele privind profitul obtinut erau extreme de optimiste.

Din punct de vedere al lichiditatii, mazimizarea acesteia ar conduce la atragerea de resurse cu orice pret si o scadenta cat mai indelungata, si plasarea tuturor acestor fonduri in active lichide cu scadenta redusa. In acest mod indicii Gap vor inregistra valori positive impresionante pe toate benzile de scadenta, evidentiind existenta permanenta a activelor scadente care acopera integral necesarul de fonduri pentru resursele ce vor ajunge la scadenta si ar putea iesi din sistemul institutiei financiar-bancare respective.
Analizand din punct de vedere al profitabilitatii acestei abordari, se vor dlacune majore, care pot conduce la sincope ale activitatii institutiei, profitul reprezentand insasi esenta oricarei activitati bancare.

Ambele extreme ale abordarii izolatede maximizare a lichiditatii sau a profitului nu pot conduce la o dezvoltare sanatoasa a unei banci, similar principiului mathematic conform caruia atingerea unor maxime locale nu garanteaza obtinerea unui maxim global la nivelul sitemului.

Atingerea optimului profit- lichiditate este extreme de grey de realizat. Cu atat mai mult mentinerea permanenta a institutiei in aria de atingere a optimului acestei dualitati


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact