StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse

InvestitoriINVESTITORI


Investitorii sunt a doua categorie importanta de participanti la piata de capital, intrucat prin surplusul de economii de care dispun si pe care doresc sa le faca cat mai profitabile, vin in intampinarea emitentilor 858e46i si fac posibila dezvoltarea activitatii acestora.


Investitorii se impart si ei in doua categorii mari, respectiv: investitorii individuali - persoane fizice - si investitorii institutionali, care sunt definiti in practica americana drept "acele persoane juridice care efectueaza un volum ridicat de operatiuni comerciale cu valori mobiliare". Sunt investitori institutionali: fondurile de pensii, fondurile mutuale, societatile de investitii, societatile de asigurare, societatile bancare, etc. Daca ar fi sa diferentiem cele doua categorii de investtitori ar trebui spus ca ultima categorie dispune pe de o parte de o mai mare potenta financiara, iar pe de alta de un grad de sofisticare mai ridicat.


OUG nr. 28/2002, ca de altfel si fosta lege, contine un capitol special destinat protectiei investitorilor si, suplimentar, prevederi referitoare la scheme de protectie a investitorilor.
Conform prevederilor art. 2 alin 19 si 20 din OUG nr. 28/2002 aprobata si modificata prin Legea NR. 525/2002 se definesc dupa cum urmeaza:


investitor - orice persoana fizica sau juridica, care, pe cont si risc propriu, cumpara, detine, vinde si/sau schimba instrumente financiare cu intentia de a obtine profit din dividende ori dobanzi la instrumentele financiare respective sau la cresterea valorii de piata a acestora;

investitor sofisticat - un investitor care are capacitatea de a evalua riscul investitional si resursele necesare pentru a-si asuma acest risc;


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact