StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Factori care influenteaza cresterea cheltuielilor publice

Factori care influenteaza cresterea cheltuielilor publice


Tendinta generala de crestere a cheltuielilor publice determina importanta cunoasterii factorilor care le influenteaza cresterea cheltuielilor publice.

Se poate face o delimitare a acestora 515h73f in urmatoarele categorii:

Factori demografici, materializati prin cresterea numerica a populatiei, modificarea structurii acesteia pe varste si categorii socio-profesionale. Aceasta evolutie produce ca efecte economice, majorarea cheltuielilor publice pentru invatamant, sanatate, ordine publica etc. si implicit legate de sporirea numarului de locuri de munca in sectorul public.

Factori economici, care caracterizeaza dezvoltarea economiei, modernizarea acesteia sau nondezvoltarea, stagnarea acesteia.

In functie de aceste doua scenarii posibile si cheltuielile publice sunt influentate. In primul caz se pot asigura veniturile necesare si se acopera cheltuielile publice in conditii de echilibru bugetar, inclusiv fonduri pentru dezvoltarea economica cantitativa si calitativa a serviciilor. In al II-lea caz exercitiile bugetare decurg in conditiile unui echilibru bugetar precar, de regula un deficit bugetar.

Factori sociali, care actioneaza in functie de intensitatea masurilor de protectie sociala pe care le promoveaza factorii de pozitie legislativi sau executivi.

O protectie sociala excesiva in mod normal va influenta negativ constructiile bugetare, mare parte din resursele financiare publice ajungand in consumul direct al populatiei nestimulandu-se dezvoltarea.Urbanizarea, ca regula generala duce la cresterea cheltuielilor publice atat prin cresterea fiscalitatii pentru asigurarea veniturilor cat si prin crearea si dezvoltarea centrelor urbane, cat si prin finantarea unor utilitati publice specifice mediului urban.

Factorii militari, determina cresterea cheltuielilor publice in corelatie cu politica statului in context international privitoare la angajarea unor conflicte armate sau numai la dimensiunile structurilor armatei pentru aparare.

Factori de ordin istoric care influenteaza prin transmiterea de la o perioada la alta a nevoilor sporite de cheltuieli sau de suportare a poverii celor facute in anii anteriori. Tot istoric poate influenta si fenomenul inflationist.

Factori politici care rezulta din la cresterea considerabila a complexitatii functiilor si atributiilor statului contemporan la conceptia politica asupra functiilor statului.


Cresterea accentuata a cheltuielilor publice creeaza consecinte de ordin financiar, stiintific si politic. Cele de ordin financiar se refera la optimul dintre cheltuielile publice si cresterea avutiei nationale si a P.I.B., iar cele de ordin stiintific impun dimensionarea corecta a cheltuielilor publice pentru satisfacerea nevoilor sociale.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact