StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Trezoreria finantelor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Trezoreria finantelor publiceTrezoreria finantelor publice


In literatura de specialitate, termenul de trezorerie capata doua sensuri. Intr-o prima acceptiune, serveste la desemnarea casieriilor propriu zise ale statului si in al doilea rand serveste la desemnarea unei administratii publice ca institutie.

Trezoreria statului este institutia publica insarcinata cu gestiunea fondurilor financi 616g62g are publice.

In Romania, trezoreria statului s-a organizat incepand cu anul 1992 (H.G. nr. 78/1992 privind organizarea si functionarea trezoreriei finantelor publice).

Considerentele care au stat la baza infiintarii trezoreriei statului au fost urmatoarele:

reorganizarea sistemului bancar, cu influente negative (costuri de comision) asupra banilor publici;

modernizarea conceptiei de administrare eficienta a resurselor financiare publice;

principiul echilibrului bugetar pe toate palierele structurale componente ale sistemului financiar public;

descentralizarea sistemului bugetar, prin constructiile separate ale bugetelor asigurarilor sociale de stat si cele ale unitatilor administrativ teritoriale;

derularea, desi lenta, a procesului de intarire a autonomiei financiare locale;

gestionarea unor fonduri speciale, extrabugetare in afara bugetului de stat

Trezoreria statului este conceputa si functioneaza ca sistem unitar distinct la nivel central, in cadrul Ministerului Finantelor Publice si la nivelul judetelor in cadrul directiilor generale ale finantelor publice si al administratiilor fiscale municipale, orasenesti si comunale.

In acceptiune moderna vezi Henry Sempe, Budget et Tresor, Deuxieme Edition. Edition Cujas, Paris, 1989 - trezoreria statului indeplineste cinci functii principale, si anume:

administrator al finantelor publice

intermediar financiar

mandatar al puterii publice

agent al interventiei finantelor publice in economie

supraveghetor al echilibrului financiar.

Ca administrator al finantelor publice, trezoreria contribuie la ajustarea resurselor financiare cu cheltuielile publice. Indeplinirea acestei functii presupune existenta a doua echilibre, echilibrul bugetar si echilibrul trezoreriei. Trezoreria statului asigura echilibrul bugetar din sursele sale si din imprumuturi in numele statului.
Functia de intermediar financiar rezulta din faptul ca trezoreria se poate imprumuta pentru a acoperi un deficit sau in anumite conditii, poate acorda imprumuturi pentru a facilita fluxuri financiare pentru imprumutati sau imprumutatori.

Ca mandatar al puterii publice, trezoreria reprezinta institutiile financiare pe care le coordoneaza si vegheaza la buna functionare a institutiilor de credit, impreuna cu Banca Nationala.

Functia de interventie a finantelor publice in economie presupune utilizarea unor mijloace specifice ca: autorizarea unor activitati de interes national, subventionarea unor activitati economice, acordarea unor dobanzi la sume depuse etc.

Supravegherea echilibrului financiar general al statului este asigurat prin operatiunile de casierie bancare si de contabilitate publica.

Daca analizam operatiunile care se efectueaza prin trezoreria statului, atunci gama functiilor pe care le indeplineste aceasta este mai mare.

In acest caz, functiile trezoreriei statului, sunt:

casier al sectorului public

realizarea executiei de casa a sistemului bugetar in ansamblul sau;

efectuarea controlului financiar preventiv asupra incasarii veniturilor si incadrarii cheltuielilor institutiilor publice in bugetele aprobate;

gestionarea fondurilor extrabugetare si fondurilor speciale;

atragerea disponibilitatilor din economie prin constituirea unor depozite (certificate de trezorerie)

efectuarea unor plasamente financiare

gestionarea datoriei publice

evidenta contabila a executiei de casa a sistemului bugetar

In perioada trecuta dupa infiintarea trezoreriei statului si a structurilor sale teritoriale, aceasta s-a dovedit a fi o institutie necesara si eficienta in gestionarea fondurilor publice.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact