StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » leasing
Trimite articolul prin email Dinamica in timp a operatiunilor de leasing : Leasing Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Dinamica in timp a operatiunilor de leasingDinamica in timp a operatiunilor de leasing

1 Primele forme ale leasingului

Leasingul, atat de cunoscut si utilizat in perioada actuala a fost cunoscut inca din antichitate, chiar daca imbraca forme nematurizate. Inca din antichitate s-a observat ca beneficiile sunt obtinute prin folosirea unui lucru, avand mai putina importanta cine detine titlul de proprietate. Aristotel exprima ideea ca “bogatia nu se masoara prin titlurile de proprie 727d36h tate, ci prin efectiva utilizare a unor lucruri, chiar daca sunt in proprietatea altora“. Ca urmare, sunt semnalate inca din antichitate forme apropiate de leasing,cum ar fi inchirierea.
Reglementari privitoare la proprietatea personala arendata sunt consemnate in codul de legi al regelui babilonian Hammurabi, in anul 1750 i.Hr.

In secolul XVIII i. Hr., Hammurabi Amoritul, primul legiuitor al lumii, a reglementat, printre altele, tranzactiile comerciale, raporturile de proprietate, contractul de munca si situatia debitorilor care, in caz de insolvabilitate, pentru a se achita de datorii isi vindeau forta de munca creditorilor.

Exista dovezi ca sumerienii cu 2000 de ani i. Hr., utilizau o forma de leasing operational pentru muncile agricole si uneltele proprii acestei indeletniciri. Pentru prima data Justinian, in Cartea a II-a, a Institutelor a elaborat norme relativ detaliate care individualizau leasingul operational. Aceste operatiuni erau consemnate pe argila.

Mai tarziu, in lumea romana si greaca operatiunea de arenda a bunurilor aflate in proprietatea personala a cunoscut o larga raspandire. In dreptul roman se gasesc radacinile leasingului in forma arhaica a creditului pe care o constituia “fiducia“: imprumutatorul isi rezerva pentru garantia creantei sale proprietatea unui lucru. Exista dovezi care arata ca romanii utilizau o forma de finantare asemanatoare cu operatiunea de lease–back, numita “fiducia cum creditare“, prin care imprumutatul transfera proprietatea unui bun mobil sau imobil in patrimoniul imprumutatorului cu titlu de garantie pentru imprumutul primit.

Leasingul financiar al carui obiect il reprezentau terenuri si cladiri s-a raspandit in Europa Evului Mediu din cauza unor reglementari rigide in transmiterea libera a proprietatii. Aceasta tehnica avand ca obiect o fabrica pe malul Potomacului si vagoane de tren, este mentionata de George Washington in in jurnalul sau.

Leasingul in epoca moderna

Prima societate de leasing, inregistrata, Birmingam Vagon Company, a fost constituita la 20.III.1855 si a desfasurat, pe o perioada fixa cuprinsa intre cinci si opt ani, activitati al caror obiect il constituiau vagoane de cale ferata, date in leasing catre proprietarii de carbune si alte minerale.

In epoca moderna primele operatiuni comerciale si financiare care prefigurau leasingul s-au derulat in SUA spre sfarsitul secolului al XIX–lea. In anul 1877 societatea Bell Telephone Co a inchiriat abonatilor aparatele de telefon, iar contractul avea sa fie denumit “lease“. Apoi, in 1936, Safe Stores Inc a cumparat un teren pe care a fost construit un super magazin. Din lipsa de capital lichid, terenul a fost vandut imediat unui grup de investitori, care l-au lasat spre exploatare fostului proprietar, in regim lease pe o perioada mai lunga de timp. Tot in aceeasi perioada o alta operatiune similara lease-back-ului avea loc in Ohio, operatiune prin care un imobil era vandut unei banci cu titlu de garantie, iar imobilul avea sa fie utilizat in sistem lease de vanzator timp de 99 de ani, dupa care utilizatorul avea optiunea cumpararii bunului.

La inceputul anilor 50 leasingul a inceput sa fie folosit ca instrument de finantare a echipamentelor mobiliare. Aceste operatiuni s-au dezvoltat foarte mult dupa al II-lea razboi mondial si datorita stimulentelor pe care autoritatile din SUA le-au acordat prin facilitatile fiscale. In 1950 peste 150 de firme americane erau angajate in operatiuni de lease-back, ele beneficiind de o serie de facilitati fiscale. In jurul acestor institutii s-au grupat mari finantatori pentru a derula prin intermediul lor operatiuni cu fiscalitate redusa. Principalii sustinatori ai operatiunilor de lease- back au fost marile companii de asigurare.

Leasingul echipamentelor a aparut in 1952, odata cu primele societati specializate in leasing. Leasingul financiar este legat de numele lui D.P.Booth si a lui Schonfeld care au fondat in 1952 la San Francisco compania numita United States Leasing Co. Idea a aparut in urma unei experiente personale a fondatorilor. Schonfeld a primit pe vremea cand era director al unei intreprinderi californiene din domeniul industriei alimentare o comanda mai mare decat capacitatea de productie a inteprinderii sale. Pentru a onora aceasta comanda el a sugerat unei institutii financiare sa-si modifice domeniul de activitate spre a cumpara echipamente industriale de care avea nevoie si i-a propus totodata sa i le inchirieze apoi imediat, pentru ca intreprinderea californiana sa-si poata onora comanda importanta primita de la armata. Astfel si-a dat seama ca aceasta poate fi o modalitate de finantare in viitor.Societatea U.S. Leasing Co si-a pastrat mai apoi o totala independenta nefiind supusa nici unui control din partea vreunei institutii financiare sau de alta natura sau a furnizorului de echipamente. Aceasta dezvoltare a fost favorizata si de faptul ca in SUA pana la mijlocul anilor`60 bancilor le era interzis, de catre autoritatile care exercitau controlul devizelor, sa actioneze ca societati de leasing. Pe parcursul anilor `50 noile tehnologii pe care le reprezentau aeronavele, computerele si alte tipuri noi si costisitoare de echipamente au creat un mediu ideal pentru o crestere si dezvoltare rapida a leasingului si acapararea,in termen scurt, a unei parti importante din piata.

Ca urmare, industria interna de leasing a SUA era suficient de bine dezvoltata la sfarsitul anilor `50 pentru ca sa inceapa o expansiune internationala. In 1959 US Leasing a infiintat, impreuna cu partenerul canadian, Canadian Dominion Leasing Corporation. In 1960 US Leasing si Mercantile Credit Company au infiintat prima societate moderna de leasing in Europa, in Regatul Unit. Primele societatii de leasing au fost infiintate in 1961 in Italia si Franta (cu denumirea de credit-bail) si un an mai tarziu in Germania.

Astfel ca la mijlocul anilor `60 societati de acest gen erau operationale in majoritatea tarilor vest europene. US Leasing a participat ca actionar la Orient Leasing, prima societate de leasing japoneza creata in 1963.

Popularitatea leasingului poate fi atribuita in acei ani mai multor factori: finantare de pana la 100%, flexibilitate in esalonarea perioadelor si cuantumului de plata al ratelor, clauze financiare referitoare la durata de functionare sau potentialul venit al echipamentului. Treptat relaxarea legislatiei de pe continentul american a permis bancilor sa opereze pe piata de leasing. Numai in Japonia nu le este permis bancilor sa se angajeze direct intr-o operatie de leasing decat intr-un procent initial, fixat la sfarsitul anilor `80, la 10% si redus astazi la 5%.

Spre deosebire de America de Nord si Japonia, in Europa sustinatorii primelor societati de leasing au fost in majoritatea cazurilor bancile si alte institutii financiare.

Bancile, au sustinut leasingul de echipamente industriale fie indirect prin intermediul unor societatii de leasing, fie direct, dupa ce au fost autorizate sa desfasoare astfel de operatiuni. Una din retelele care au primit o astfel de autorizatie este National Banks in 1963, iar apoi, in 1970, Bank Holding Co, a desfasurat activitati de leasing.

Desi multi autori continua sa se refere la leasing ca la o industrie tanara, cresterea ei spectaculoasa in anii `80 in multe tari dezvoltate a facut ca la inceputul anilor `90, sa poata fi apreciata ca matura.

Raspandirea leasingului nu s-a facut numai in lumea dezvoltata. Institutia a patruns inca din anii 60–70 in multe tari in curs de dezvoltare (din 1965 in Zimbawe, din 1973 in India). Cel mai important participant in industria leasingului in peste 20 de tari in curs de dezvoltare este International Finance Corporation (IFC), o unitate a Grupului Bancii Mondiale infiintata pentru a promova sectorul privat in aceste tari. Pana in 1989 activitatea IFC a dus la dezvoltarea leasingului in Bangladesh, Botswana, Brazilia, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, India, Indonezia, Iordania, Coreea de Sud, Malawi, Pakistan, Peru, Filipine, Portugalia, Sri Lanca, Swaziland, Thailanda, Tunisia, si Turcia.

Operatiunile de leasing au fost pentru prima data reglementate in Romania in 1997 prin Ordonanta de Urgenta nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing publicata in Monitorul Oficial Nr. 224 din 30 august 1997. Legea nr. 90/1998 pentru aprobarea ordonantei Guvernului Nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing (publicata in Monitorul Oficial Nr. 170 din 30 aprilie 1998) a adus, totodata, unele modificari reglementarilor initiale in august 1997. Noi modificari si completari in materie au fost facute ulterior prin Legea 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice (publicata in Monitorul Oficial Nr. 236 din 27 mai 1999).Dezvoltarea leasingului a fost dublata de un interes crescut manifestat din partea autoritatilor si asociatiilor profesionale (avocati, contabili, autoritati fiscale, banci centrale, etc). Aceasta a condus la elaborarea unor proceduri si politici vizand operatiile de leasing. Se pot aminti in acest sens: International Accounting Standard, cercetarile UNIDROIT referitoare la regulile uniforme pentru contractele internationale, recomandarile OEC cu privire la taxarea in imprumuturile transfrontaliere.

Mediile universitare si grupurile de media-la inceput aproape dezinteresat-acorda acum un interes deosebit leasingului fie prin intreprinderea de cercetari fie prin infiintarea unor publicatii nationale in materie (ex. Printre cele mai cunoscute: Asset Finance & Leasing Digest publicat pentru prima data in Marea Britanie in 1976 care publica anual World Leasing Yearbook.

In anii lor de inceput societatile de leasing au considerat necesar sa lucreze impreuna pentru a-si promova si proteja interesele si pentru a-si exprima opiniile in dialogul cu autoritatile si corpurile profesionale. Pentru acelasi scop au aparut si organizatii regionale printre care se pot mentiona: Federatia Europeana a Societatilor de Leasing infiintata in 1972 sub denumirea de Leaseeurope care controleaza circa 80% din industria leasingului european. In 1993 Leaseeurope cuprindea 25 de tari afiliate si reunea 1054 institutii membre, in ultimii 15 ani, numarul societatilor de leasing a crescut cu 185, iar Franta are cele mai multe societati afiliate: 103 specializate in leasing mobiliar si 124 in leasing imobiliar, deci nici una nu realizeaza ambele tipuri. European Federation of Equipment Leasing Company Association (infiintata in Bruxelles in 1972); Asialease-Asian Leasing Association(cu secretariatul in Singapore, infiintata in 1982); Felalease-Latin American Federation (infiintata in 1983 in San Paolo). Aceste trei asociatii regionale s-au unit in 1984 si au infiintat, impreuna cu United Sates and Australian Leasing, asociatia numita World Leasing Council.

In intreaga lume cea mai mare concurenta pentru societatile de leasing provine din sectorul bancar, iar relatia lor consta fie in reducerea costurilor operatiunilor, fie in dezvoltarea de noi facilitati sau specializarea de noi domenii.
Dorin Clocotici, Ghe. Gheorghiu – Operatiunile de leasing, Ed. Lumina Lex, 1998, pag. 18

David Porter – Leasing a Global Industry in “ Leasing Finance “, Ed. II-a, editata de Tom Clark, Euromoney Books, London 1990 pag.1

T.R. Popescu – Dreptul comertului international Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1976, pag.364


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact