StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » leasing
Trimite articolul prin email Importanta leasingului : Leasing Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Importanta leasinguluiImportanta leasingului


Leasingul s-a dovedit a fi cel mai eficient mijloc de finantare al investitiilor productive,oferind un plus de siguranta detinatorului de capital. Statele au incurajat finantarile prin intermediul leasingului a unor investitii de interes general.

Leasingul este o alternativa moderna la creditul clasic, dar poate fi si o metoda de remobilizare a capitalului imobilizat (lease - back). Prin acest mijloc, se incurajeaza firmele r 727j96h entabile, capabile sa aduca profitul necesar achitarii redeventelor. Aceasta forma de finantare ofera creditorului drept garantie insusi dreptul de proprietate, fapt ce da creditului un grad redus de risc. Leasingul accentueaza tendinta moderna a capitalismului de a face o disociere intre cei ce detin capitalul si cei care folosesc in mod activ acest capital. De asemenea, se aduce atingere conceptiei traditionale de proprietate si afecteaza serios mitul proprietatii in planul doctrinelor economice.

Prin utilizarea fondurilor pentru plata furnizorilor de bunuri, se incurajeaza, indirect, productia de bunuri mobile si construirea de imobile. Fondurile sindicalizate din contractele de leasing cu valoare mare, pot atinge capitalul de pe piata si directionarea lui catre investitii; in acest fel leasingul se dovedeste un mijloc de vitalizare a economiilor decapitalizate.

Leasingul este o cale de impulsionare a dezvoltarii unor sectoare de activitate. Pe plan international leasingul este un mijloc de sprijinire a exportului, ori de finantare a societatilor cu proiecte de dezvoltare si nu in ultimul rand, leasingul poate fi o cale de finantare a investitiilor statelor in curs de dezvoltare. Guvernantii promoveaza unele facilitatii fiscale pentru operatiunile de leasing din sectorul spre care se doreste dirijarea investitiilor. Alegerea sectorului depinde de obiectivele urmarite de guvern. Impulsionarea dezvoltarii unor sectoare va fi particularizata prin facilitatile oferite stimulandu-se retehnologizarea lor sau chiar cresterea volumului productiei prin stimularea exportului in leasing.

Leasingul poate fi folosit ca o modalitate de privatizare. In prezent transferul de active reale si actiuni detinute de stat de catre sectorul privat depinde de capitalul banesc disponibil, de piata financiara, precum si de structura institutiilor publice si financiare implicate in procesul de privatizare. In acest proces, leasingul facilitaza transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobiliare, a activelor reale ale societatii comerciale de stat si a activelor detinute de regiile autonome. Prin urmare, categoria bunurilor care fac obiectul privatizarii prin leasing intra intreprinderile mici si mijlocii, unitatile de alimentatie publica, hotelurile, casele de odihna, etc. Forma specifica de leasing in care obiectul operatiunilor il constituie bunurile imobiliare date in folosinta unui utilizator cu clauza irevocabila de cumparare o reprezinta leasingul imobiliar.

Leasingul poate fi abordat si ca un mijloc de dezvoltare a firmelor de echipamente. Finantand achizitia de echipamente, se dezvolta un nou segment de piata: acela al beneficiarilor care nu dispun de posibilitatea achitarii integrale a acestora la cumparare. In acest mod pot fi promovate pe piata noi echipamente, ale caror performante nu sunt cunoscute de beneficiari. Dupa testarea noilor echipamente in perioada de locatie vor creste vanzarile directe, daca beneficiarii sunt multumiti de performantele utilajelor inchiriate.
De regula, producatorii acorda facilitati societatilor de leasing cum ar fi preluarea produselor la finele locatiei la valoarea reziduala daca beneficiarii nu opteaza pentru cumpararea lor. Aceasta facilitate incurajeaza finantatorii orientati spre leasingul financiar. Spre exemplu, in domeniul autoturismelor sau al echipamentelor de tehnica de calcul, furnizorii vor promova produsele recuperate de pe piata secundara dupa o verificare a starii tehnice. Acestia vor acorda garantii de buna functionare, acoperind un segment al pietei produselor, si anume acela al beneficiarilor care nu dispun de resursele necesare achizitionarii unui produs nou si nici nu desfasoara o activitate profitabila care sa faciliteze apelarea la o societate de leasing.

Un alt unghi sub care poate fi abordat leasingul este ca modalitatea de creare de surse de finantare a unor obiective de investitii. Astfel, faptul ca o societate de leasing are un portofoliu de bunuri pe care le finanteaza, acesta la randul lui poate constitui o garantie pentru obtinerea unor credite pentru finantarea unor investitii viitoare. In cazul unor tranzactii mari, in special leasing financiar, se apeleaza la o tranzactie integrata prin care societatea de leasing foloseste procedura leasingului leveraj pentru a colecta fondurile necesare achitarii bunului. Sunt cazuri in care va organiza o corporatie cu obiect de activitate specific, destinata finantarii de achizitii de fabricii, avioane etc.

In general, un manager va promova finantarea in sistem leasing atunci cand aceasta operatiune ii va asigura profit. Identificarea oportunitatilor se va face plecand fie de la furnizor, deci de la oferta existenta pe piata unui produs, fie de la cerere. Astfel, daca in distributia unui produs s-au creat “strangulari” din lipsa de solvabilitate a societatilor, se vor analiza conditiile in care leasingul este profitabil.

Spre exemplu: cand producatorii de utilaje agricole au stocuri mari de produse finite datorita insolvabilitatii producatorilor agricoli, atunci se va putea constitui o companie de leasing care sa reuneasca drept actionari - producatorul, o banca, o societate agricola care detine spatii de depozitare pentru produsele agricole si un beneficiar al produselor agricole (firma producatoare de produse agricole, exportator etc.). Aceasta companie va analiza conditiile de vanzare a utilajelor agricole prin leasing cu recuperarea chiriei in produsele agricole pe care le va obtine beneficiarul.

O alta situatie posibila este aceea in care cererea dintr-un produs este mai mare iar oferta redusa, caz in care compania de leasing va finanta producatorul pentru a-si creste productia. Conditiile finantarii insa, vor fi specifice fiecarui produs in parte.

Un rol important in crearea de oportunitati de leasing revine Guvernului care, prin facilitati fiscale, ar putea atrage resursele financiare ale companiilor de leasing. Criza locuintelor, retehnologizarea si dezvoltarea unor sectoare de activitate, stimularea exporturilor, accelerarea privatizarii, sunt doar cateva directii in care statul poate crea parghii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact