StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » leasing

Leasing versus credit bancarLeasing versus credit bancar


Ambele posibilitati au la baza aceeasi idee, cea de finantare. Deosebirea este ca aceste forme de finantare difera din punct de vedere juridic si economic. In cazul creditului bancar, cumparatorul bunului devine automat proprietar dupa semnarea contractului de vanzare cumparare. In cazul leasingului, p 717f59h roprietar ramane societatea, chiar daca cumparatorul utilizeaza deja bunul. Dar si in cadrul leasingului exista anumite diferentieri, date de formele de leasing practicate: optional sau financiar. In cazul leasingului financiar,bunul este inregistrat in patrimoniul utilizatorului care are dreptul de a calcula amortizarea, iar cota de amortizare si si dobanzile sunt deductibile fiscal (in jur de 45%). De aceea si leasingul financiar este mai aproape de linia de credit decat de operatiunea de leasing propriu-zisa, singura diferenta dintre cele doua forme de finantare fiind data de aspectul juridic, de cine este proprietarul bunului.

In cazul leasingului operational, avem de-a face cu o inchiriere propriu-zisa, bunul este inscris in patrimoniul finantatorului, iar utilizatorul nu inregistreaza nimic in contabilitate. In cazul leasingului operational, deductibilitatea fiscala este de 100%. Se observa astfel ca in cazul celor doua tipuri de leasing existente, cel operational este net avantajos fata de cel financiar. Dar pe piata romaneasca cota leasingului operational este sub 10%. O alta anomalie a pietei este data de faptul ca, teoretic, leasingul, chiar si cel financiar, ar fi trebuit sa fie mai ieftin decat creditul bancar, acest lucru nu se intampla. Fenomenul se explica prin faptul ca avem de-a face cu o piata in formare. Societatile de leasing se constituie ca entitati independente. In conditiile actuale insa, parte din societatile de leasing care s-au constituit independent, din motive financiare au apelat la creditele bancare si astfel a aparut un cost suplimentar la preturile initiale. Pe de alta parte, dupa cum am mai aratat, in piata romaneasca foarte multe din societatile de leasing sunt parte integranta a unui grup financiar si au fost constituite, de cele mei multe ori,ca subsidiare ale bancilor. Partea proasta este insa faptul ca finantarea nu a fost asigurata printr-o majorare de capital a societatilor la care bancile sunt actionari 100%, ci tot prin deschiderea de linii de credit.Cu toate acestea, cele doua forme de finantare existente la noi au, in ambele cazuri, anumite avantaje. De exemple, daca se doreste un bun din afara Uniunii Europene este mult mai recomandabil leasingul deoarece taxele vamale se platesc numai la 20 la suta din valoarea bunului, iar taxele vamale se platesc etapizat o data cu rata. In cazul creditului bancar, aceste valori se platesc integral la achizitionarea bunului, ceea ce conduce la un efort financiar mai mare.

Pe termen scurt, costurile creditului sunt mai mici decat cele ale leasingului, insa un alt set de avantaje care pledeaza pentru leasing se refera la faptul ca o companie de leasing este mult mai flexibila si mai operativa in privinta finantarii, spre deosebire de o banca, unde regulile sunt mult mai rigide si mai multe. Pe de alta parte, datorita parteneriatelor incheiate de banci cu societatile de asigurari, cu producatorii sau distribuitorii directi, toate aceste costuri pot fi mai mici si se pot incheia toate in acelasi loc, economisindu-se astfel timp, nivelul avansului poate fi discutat cu societatea, in unele cazuri ajungandu-se chiar la avans zero, iar valoarea reziduala poate fi diminuata.

Un alt aspect este legat de specificul societatilor de leasing, deoarece exista si societati independente unde costurile totale pot fi mai mici decat cele de la subsidiarele bancilor sau decat un credit bancar.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact