StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » leasing

Piata leasingului in romaniaPiata leasingului in Romania


Piata de leasing din Romania este formata din cateva mii de agenti economici care indeplinesc cele doua conditii impuse de ordonanta 51 pentru a fi operatori pe aceasta piata si anume: includerea "activitatii de leasing" in obiectul de activitate si un capital social de 500 mil lei. Dintre acestea, aproximativ 200 de societati sunt active, 52 sunt membre ale Asociatiei de Leasing din Romania (ASLR), detinand o cota din piata de peste 54% in ultimii ani.

In anul 2001 piata romaneasca de leasing s-a ridicat la 962 milioane Euro, in anul urmator inregistrandu-se o scadere urmata apoi de cresteri dar ajungandu-se la valori situate cu mult sub potentialul Romaniei, estimat anual la 4-5 miliarde de Euro (a se vedea grafic 13). Cresterea tranzactiilor in anul 2002 de leasing nu a fost posibila, pe de o parte datorita situatiei economiei romanesti, iar pe de alta parte din cauza aparitiei Legii 414 din iunie 2002 a impozitului pe profit, care a adus cateva restrictii cu privire la leasing .Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate in anul 2005 pe piata romaneasca depaseste 2,2 miliarde Euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 22% fata de anul 2004. La aceasta crestere au contribuit atat societati de leasing membre ASLR cat si societatile nemembre.

- Societati subsidiare bancilor 12%;

- Societati ce apartin unor producatori furnizori 4%;

- Societati independente 84%.

In aceasta structura sunt cuprinsi si 12 membri asociati, companii de asigurari de top din Romania 858b11i cat si companii de audit financiar consacrate pe plan mondial.

Volumul total al contractelor de leasing incheiate de membri ASLR a atins un nivel de 1115,0 Mil Euro, din care bunuri finantate de peste 925 Mil Euro.

Dinamica si evolutia pietei de leasing este prezenta in tabelul de mai jos (dupa valoarea totala a contractelor):Mil Euro

Anul

Societati membre

ASLR

Societati membre

ASLR

n.a.

82,1

82,2
786,0


TOTAL

Mentionam ca valoarea totala a contractelor de leasing realizate de nemembri ASLR este estimata, neexistand o baza de rapoarte unitara pentru acesti participanti. Estimarile au fost realizate pe baza informatiilor de presa communicate de diverse entitati ce actioneaza pe piata leasingului din Romania.


In continuare, analiza pietei de leasing se va face din perspectiva Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania si a realizarilor membrilor acestei asociatii.

Dupa cum se poate observa, incepand cu 1998, volumul tranzactiilor de leasing incheiate la nivelul membrilor ASLR a crescut continuu, astfel ca la sfarsitul lui 2005 s-a inregistrat o valoare de aproximativ 2215 Mil Euro.Aceasta evolutie poate fi explicata prin prisma mai multor factori: cresterea de la an la an a numarului de membri (17 in 2000, 35in 2003, 52 in 2005); dezvoltarea pietei, constientizarea in randul clientilor a importantei tranzactiilor de leasing.

Leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atat ca valoare a bunurilor finantate 95,5% cat si ca numar de contracte 95,9% in timp ce leasingul operational scade in mod constant, asa cum este evidentiat in tabelul de mai josLeasing financiar-membri ASLR

Leasing operational-membri ASLR
cross-

border


cross-

border


cross-

border


cross-border

Nr. contracte

Valoare bunuriOperatiunile cross-border reprezinta in 2005 o pondere de doar 1,5%, in total piata ASLR, mentinandu-se in limita de maxim 2% inregistrata de-a lungul timpului.

Semnificativ este faptul ca leasingul operational pierde, in mod constant, terenul in fata leasingului financiar, analiza evidentiind o scadere substantiala a ponderii leasingului operational in piata de leasing (diminuare de la 7% la aproximativ 4%.)

Ca destinatie, 67% din valoarea contractelor de leasing au fost orientate catre persoane juridice, 21% catre sectorul public si ONG-uri si numai 12% adresandu-se persoanelor fizice. Ca provenienta din total valoare bunuri finantate 58,5% reprezinta contracte cu furnizori externi si numai 41,55 furnizori interni.

De asemenea, in cadrul tuturor utilizatorilor de leasing se poate face distinctie intre sectorul privat si cel public. Astfel, din totalul de 46.628 contracte incheiate in anul 2005 si aflate in derulare la sfarsitul anului, cca. 15,1% sunt legate de sectorul privat, iar sectorul public, sectorul altor clienti si ONG-urile reprezinta cca. 32,2%

Ca durata a contractelor pentru bunurile mobile, cea mai mare parte sunt incheiate pe durata intre 3-5 ani si numai circa 15% din valoarea finantata a bunurilor sunt contractate intre 1-2 ani. Contractele de leasing imoboliar sunt incheiate in marea majoritate pe durata de 5-8 ani.

Structura contractelor de leasing (la nivel ASLR), in functie de obiectul contractului, se prezinta astfel:


Obiectul contractului

% din total 2005

% din total 2004

Autovehicule
AutoturismeAutoutilitareVehicule comerciale

Autobuze

Echipamente industrialeEchipamente agricoleAvioane/vapoareMaterial rulant - cai ferateAltele (birotica, tehnica medicala)Imobiliare - officeImobiliare - rezidential
Din analiza datelor furnizate de membrii ASLR rezulta ca cel mai important segment al pietei de leasing continua sa il reprezinte cel al autovehiculelor. Ponderea acestui segment a ajuns, la finele anului 2005 la un nivel de cca. 90,5% in scadere fata de anul 2004, cand aceasta pondere era de 92,7%. A scazut ponderea autoutilitarelor si a vehiculelor comerciale de la 31,6% in 2004 la 23,6% in 2005. Aceasta scadere este compensata prin evolutia pozitiva a ponderii finantarilor in leasing destinate zonei echipamentelor industriale, unde s-a inregistrat o crestere de la 4,0% la aproape 6% in total vanzari.

Leasingul imobiliar se situeaza la un nivel scazut ca si pondere in total finantari (sub 1%), inregistrande-se, totusi, o usoara crestere fata de anul 2004, atat pe sectorul office, cat si rezidential. Din pacate nici in anul 2005 leasingul imobiliar nu a luat amploare, cu toate ca piata are un mare potential in acest sector. Un rol negativ asupra leasingului imobiliar l-a avut din pacate actiunea MTS Leasing care nu era o firma romaneasca ci o reprezentanta a unei societati de leasing din Germania si care prin fraudele comise a adus grave prjudicii pietei de leasing imobiliar din Romania.

Pe piata leasingului din Romania, principalii factori de succes in activitatea firmelor de leasing sunt disponibilitatea surselor de finantare si analiza riguroasa a bonitatii financiare a clientilor. Principalele surse de finantare disponibile firmelor de leasing sunt bancile , urmate de actionari si fondurile de investitii.

Pentru a oferi importanta care se acorda activitatii de leasing in tarile membre leeaseurope, comparativ cu Romania, mentionez locul industriei de leasing in totalul investitiilor, in anul 2005 astfel: Austria 13,7%, Belgia 9,8%, Danemarca 9,1%, Finlanda 4,7%, Franta 16,75, Germania 11,9%, Italia 16,0%, Olanda 6,3%, Portugalia 10,1% Spania 6,6%, Suedia 13,1% Marea Britanie 14,6% iar Romania 14,17% (fata de 5,59% in anul 2000).

Desi exista o evolutie substantiala si constanta a pietei de leasing din Romania, societatea de leasing se confrunta cu o serie de aspecte, dintre care mentionam:

cadrul legal inca insuficient structurat: se afla inca in discutii atat modificarile la O.G. nr. 51 1997, cat si proiectul de lege privind reglementarea activitatii institutiilor financiare bancare;

manifestarea unei lipse de informare a potentialilor clienti despre operatiunea de leasing (unde se include si preferinta de natura psihologica a proprietatii asupra bunului in dauna unui contract de leasing in care dreptul de proprietate asupra bunului trece asupra utilizatorului numai dupa efectuarea platii integrale de catre acesta);

stadiul actual al dezvoltarii economiei nationale si perspectivele integrarii Romaniei in Uniunea Europeana in 2007;

nivelul inca redus al investitiilor straine in Romania

Una dintre modalitatile de solutionare a aspectelor mentionate mai sus este reprezentata de activitatea sustinuta a ASLR in promovarea industriei de leasing si a societatilor ce actioneaza pe aceasta piata.

ASLR a initiat si continuat eforturile de modificare ale cadrului legislativ in stransa colaborare cu toti factorii decizionali din piata, eforturi ce se vor concretiza in urmatoarea perioada de timp la nivel legislativ.

Reglementarea pietei leasingului impusa de BNR este necesara fiind sustinuta in egala masura si de ASLR. In repetate randuri ASLR a solicitat BNR sa acorde o mai mare atentie pietei de leasing, care a inceput sa capete o mare dezvoltare: de la 128,5 mil Euro in 1998 la peste 2,2 mld Euro in 2005.

In acest sens ASLR, in calitate de membra Leaseurope, a pus la dispozitia BNR informatii cu privire la reglementarea pietei de leasing in divrse tari vest europene, membre Leaseurope. A propus deasemenea o serie de solutii venite din partea membrilor, care se confrunta cu o serie de probleme practice si sunt interesati sa desfasoare activitatea de leasing intr-un cadru organizat si transparent.

Din pacate "legea IFN", asa cum a fost conceputa, nu a tinut seama de propunerile ASLR. Aceasta avantajeaza firmele mari si puternice si poate conduce la falimentarea unor firme mici si mijlocii.

Consiliul Director al ASLR, luand act de faptul ca nu s-a tinut cont de toate propunerile si ca proiectul de lege ar putea aduce prejudecati membrilor ASLR pe care ii reprezinta si activitatii de leasing pe ansamblu, a informat conducerea BNR despre disponibilitatea sa in a sprijinii specialistii BNR la redactarea normelor de aplicare a legii, pentru ca cel putin acestea sa oglindeasca intr-o masura mai mare situatia reala de pe piata de leasing.

Intre timp Ordonanta 28 din 31 ianuarie 2005 "Legea IFN" a intrat in vigoare fiind obligatorie pentru toate societatile de leasing care trebuie sa se conformeze termenelor impuse prin aceasta si sa notifice BNR cu toate documentele solicitate prin aceasta ordonanta.
Nu se putea face deductibilitatea integrala a dobanzii de leasing nici la societatile de leasing nici la utilizator, fapt pentru care foarte multi utilizatori ai acestui fel de finantare s-au indreptat spre credite sau cumparaturi in rate.

Din estimarile facute pe 2004 si 2005 rezula ca 7% din creditele acordate de banci in Romania s-au indreptat spre societatile de leasing iar daca se ia ca baza de esimare forma de proprietate a benefiiarului de credite, se observa ca din total credite acordate proprietatii private, 9% este acordat leasingului.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact