StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management financiar contabil

Asigurarea marfurilor in tranzit

ASIGURAREA MARFURILOR IN TRANZIT


Aceasta de regula acopera pierderea, deteriorarea sau distrugerea marfurilor pe parcursul tranzitului de la momentul cand ele sunt preluate, in timpul incarcarii si descarcarii pana cand sunt livrate, incluzand imagazinarea/depozitarea temporara a marfurilor pe parcursul tranzitului fie pe camion sau in afara sa pentru o perioada de pana la trei sau sapte zile, in Marea Bri 434h72e tanie. Aceasta acopera de asemenea:

In mod normal se stipuleaza maximum de raspundere pentru fiecare autovehicul. Nota de asigurare va trebui ajustata pentru marfuri si incarcaturi de valori diferite, desi raspunderea unui caraus va fi deseori limitata de conditiile de transport sub care marfurile sunt purtate.Poate necesita indeplinirea unor conditii speciale, de exemplu, parcarea pe timpul noptii, sistem de siguranta, in special cu incarcaturi de mare valoare, nevoia pentru un mecanism anti-furt omologat unde o "clauza de imobilizare" este stipulata sau, in cazul unei clauze de "risc de noapte restrictiv", fie instalarea unui mecanism anti-furt sau urmarire personala constanta.

Acolo unde se folosesc masini inchiriate cu contract, este intelept ca polita de asigurare a marfurilor in tranzit sa fie pe numele ambilor (al proprietarului masinii si al utilizatorului masinii inchiriate).

Politele de asigurari pentru marfuri in tranzit, ca si multe alte tipuri de polite de asigurare, poate sa cuprinda o "clauza prin care prima parte a daunei este suportata de asigurat". Aceasta inseamna ca partea asigurata va raspunde numai pentru prima (probabil 50/100 $) suma din fiecare cerere de despagubire care se face. Aceasta are doua avantaje tangibile (reale):pentru compania de asigurare: reduce numarul de cereri de despagubire cu valori mici si pentru client, de obicei este prevazut un rabat la valoarea normala a politei anuale.

Acolo unde un caraus subcontracteaza o incarcatura unui alt caraus, ambii (carausul initial si subcontractorul) raspund pentru asigurarea corespunzatoare a incarcaturii in tranzit.

CMR-CONVENTIA PRIVIND CONTRACTULUI DE TRANSPORT RUTIER INTERNATIONAL


Transportul rutier s-a dezvoltat enorm dupa cel de-al doilea razboi mondial si au aparut probleme cu privire la conditiile de transport, ca urmare a diferitelor sisteme legale existente in diferite tari. In 1956, Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa a elaborat conventia de mai sus, care este un set standard de conditii de transport pentru operatiunile de carausie catre si de la partile contractante, actualmente 23 de tari.

Marea Britanie a devenit parte contractanta in 1967 in virtutea Legii transportului rutier de marfuri 1965. Un caraus nu este obligat sa-si faca asigurare CMR dar raspunderea sa sub conditiile CMR este mult mai mare decat ar fi in conditiile interne normale de transport. Ca urmare, se recomanda cu tarie asigurarea CMR. Asigurarea CMR nu se aplica operatoriilor care isi deservesc propriile afaceri.

In orice contract de import/export (ce implica o calatorie internationala), fie direct cu un caraus rutier, sau printr-un agent de shipping sau tranzitar, pentru a deplasa marfuri pe cai rutiere sau atat pe cai rutiere cat si pe alte cai de transport, se vor aplica conditiile CMR tuturor partilor contractante precum si subcontractorilor.

CMR se aplica la orice contract de transport rutier de marfuri cu autovehicule cand locul de preluare al marfii si locul desemnat de livrare, mentionate in contract, sunt situate in doua tari diferite din care cel putin una este parte contractanta, indiferent de locul de resedinta sau nationalitate al partilor. Singura exceptie este o cursa numai intre un loc din Marea Britanie si Irlanda de Nord si un loc din Republica Irlanda sau viceversa.

De asemenea, Conventia nu acopera:

Expedierile postale;

Transporturile funerare;

Mutarile de mobilier (gospodarii).


Nici carausul nici exportatorul nu poate sa puna conditii proprii care sa vina in contradictie cu prevederile CMR. Orice incercare de a face acest lucru va fi declarata nula in instanta. Regulile CMR stipuleaza drepturile si obligatiile ambelor parti contractante. In general, acestea sunt mai putin restrictive pentru incarcator decat sub conditiile interne de transport RHA si in general obligatia dovezii sta la "usa" carausului.

Un caraus poate fi raspunzator pentru pierderea totala sau partiala a marfii si pentru prejudiciile aduse marfii pe perioada dintre momentul in care a preluat marfa si momentul cand a livrat-o, precum si pe perioada intarzierilor la livrare.

Tipul de asigurare cerut este similar celui al marfurilor in tranzit, dar trebuie sa fie aiba o arie mai larga.

Trebuie sa acopere marfuri pana la limita de 8,33 SDR (Drepturi Speciale de Tragere) per kilogram. Drepturile Speciale de Tragere variaza zilnic in functie de puterea lirei sterline si raspunderea fluctueaza la circa 8.700 USD per tona.(8 700 lire MB/tona).

Cu toate acestea, asigurarea nu se limiteaza numai la valoarea marfurilor iar carausul poate de asemenea sa raspunda de taxe, intarziere, taxe vamale.

Scrisoarea de trasura CMR este un document important care poate fi relevant in determinarea raspunderii sub regulile CMR dar faptul ca o scrisoare de trasura nu este completata integral sau nu insoteste marfa, nu anuleaza in nici un chip un contract.

Scrisoarea de trasura trebuie sa contina:

Numele si adresele celor 3 parti - expeditorul (incarcatorul), carausul, destinatarul marfii;

Spatiu pentru urmatorii 2 carausi (carausul secundar si tert) daca este nevoie;

Descrierea, tonajul, volumul (dimensiunile), numarul si marcajul coletelor si felul ambalajului;

Data si locul unde au fost intocmite;

Instructiunile expeditorului catre vami, etc.;

Data si locul preluarii marfii si locul desemnat pentru livrare(descarcare);

Detalii privind platile (taxele).

Este prevazuta si o sectiune pentru observatiile carausului si orice rezerve pe care acesta le poate avea cu privire la starea coletelor/marfii preluate.


ASIGURAREA SUPLIMENTARA A AUTOVEHICULUI


Riscuri de incarcare si descarcare

Cererile de despagubire ce izvorasc din incarcarea si descarcarea autovehiculelor sau din actiunile salariatilor implicati intr-o astfel de munca (operatiune). Aceasta este in mod normal acoperita printr-o polita de asigurare auto complexa (generala).Remorcarea

Pagubele cauzate unui autovehicul care este remorcat sau marfurilor transportate cu un autovehicul defect.

Parbrize

Asigurare pentru inlocuirea parbrizelor sparte sau al geamurilor si costul reparatiei, vopsitoriei deteriorata de catre geamul spart fara aplicarea clauzei "excess"(prin care prima parte a daunei este suportata de asigurat) sau pierderea de bonificatie pentru nesolicitarea de despagubiri. (Aceasta este acum destul de normal in politele de asigurari auto obisnuite si devine incet-incet mai des intalnita si la politele de asigurari autovehicule de transport marfa).

Defectiune tehnica (mecanica)

Nu se pot asigura de regula autovehiculele de transport marfa cu exceptia unor instalatii ingineresti grele, desi paguba de inghet la motor este acoperita de regula, dar cu unele conditii stricte. Au inceput sa se gaseasca in prezent si polite de asigurare speciale.

Costuri de aparare

Acopera costurile de judecata la apararea unui sofer ce este invinuit de omor sau pentru cauzare de moarte din cauza conducerii periculoase a autovehiculului

Asigurare pentru pierderea folosintei

Acolo unde un autovehicul este defect, dupa un accident, operatorul poate cere despagubire de la persoana care a cauzat accidentul care a rezultat in "pierderea folosintei" autovehiculului pana la suma pierderii castigurilor si a altor costuri, cum ar fi inchirierea unui autovehicul de inlocuire. Operatorul va trebui sa poata sa dovedeasca ca cealalta parte a fost de vina (de neglijenta).

Astfel de cereri de despagubire pot implica o mare cheltuiala si rareori sunt reusite. Pentru acest motiv companiile de asigurari ofera "asigurarea pentru pierderea folosintei" pentru a acoperi astfel de situatii.


METODE DE EXPLOATARE IN TRANSPORTUL DE MARFURI


ROLUL AGENTULUI EXPEDITOR DE MARFA


Un expeditor (agent de expeditii) de marfa ofera un serviciu negustorilor pentru circulatia marfurilor.

El aranjeaza ca marfurile sa fie transportate la destinatie.

El actioneaza ca un intermediar intre un negustor (expeditor) care doreste ca marfa sa sa fie livrata clientului sau (destinatarului) si un caraus.

Expeditorul de marfuri, este indeosebi specializat in operatiuni de export-import, pe cata vreme expeditia la intern poate fi realizata prin folosirea sistemului de oficiului de cliring (vezi Sectiunea E3.12).

Rolul expeditorului de marfuri pentru marfuri importate si exportate este de a furniza o legatura dintre exportator (sau importator) si diferiti carausi pentru a asigura transportul de marfuri la destinatie.

El trebuie sa aiba cunostinte de specialitate si experienta in toate aspectele de transport si documente aferente care-i dau posibilitatea sa negocieze cu carausii in interesul clientilor sai.


SERVICIILE AGENTULUI DE EXPEDITII


Serviciile agentului expeditor cuprind:

consultanta asupra cerintelor financiare si comerciale speciale din tari straine;

consultanta legata de ambalare, marcaj si etichetare pentru a respecta cerintele transportatorilor si ale autoritatilor vamale din alte tari;

planificarea de rute si mijloace de transport precum si pregatirea unor estimari de cost cuprinzatoare;

rezervarea de spatiu de transport si coordonarea tuturor formelor de transport care pot fi implicate in transportul de marfuri de la locul exportatorului pana la destinatie;

consultanta asupra asigurarii si obtinerea de asigurari la cerere;

intocmirea, obtinerea sau consilierea cu privire la toate documentele necesare;

asigurarea vamuirii.


In plus, multi agenti expeditori in prezent ofera servicii de grupare de marfuri (sau servicii de "consolidare/adunare/centralizare" marfa in traficul aerian):

Prin acest miijloc agentul expeditor poate obtine pentru clientii sai avantajele tarifelor pentru marfuri grupate (in bloc) sau rabaturi oferite in diferite moduri de catre carausi.

Prin combinarea unui numar de incarcaturi mici intr-o incarcatura mare, cea mai mare parte a rabatului poate fi impartita intre expeditorii (exportatorii) de colete mai mici.

Unii agenti expeditori furnizeaza servicii de transport rutier international si servicii de conteinerizare pe unele zone; multi din ei pun la dispozitie si facilitati de ambalare si depozitare de marfuri in asteptarea incarcarii.

Agentii expeditori din Marea Britanie sunt organizati prin Asociatia Britanica Internationala de Navlosiri (BIFA) care cauta sa imbunatateasca standardele industriei lor. Institutul Agentilor Expeditori este doar un institut profesional/specializat.


OFICIU DE CLIRING (OFICIU DE Lichidare Marfuri)


In contextul transportului rutier, oficiul de cliring serveste la imbinarea traficul (comertul) de marfa disponibil cu autovehiculele disponibile.

Pentru acest serviciu, in mod obisnuit aceasta incaseaza un comision de la caraus, deseori in jur de 10%.

Oficiile de cliring, ca agenti, comparabili cu agentii de turism din transportul de calatori, sunt o sursa de afaceri si il scuteste pe client de deranjul de a gasi un caraus pentru marfurile sale.

Cu organizarea din ce in ce mai sofisticata din industria de transport rutier, rolul oficiului de cliring ca o intreprindere separata, a decazut iar scopul sau a fost indeplinit de aranjamentele lucrative dintre carausi.

Expeditorii in general, prefera sa contracteze cu un caraus, pentru expedierile de marfa iar in perioade cand cererea de transport depaseste capacitatea de transport a carausului, sa-i permita acestuia sa subcontracteze cu alti carausi, deseori ca "marfa incarcata la retur". Pentru un caraus descarcarea intr-o zona in care nu se afla nici o institutie, sau antrepozit, oportunitatea raportarii momentului sosirii masinii sale la un oficiu de lichidare marfuri/compensatii - (sau alt caraus) si obtinerea de marfa (incarcatura) la inapoiere este o operatiune insemnata si o practica economica.

Sistemele de distributie mai sofisticate de acum (deseori cu masini specializate) au diminuat utilizarea oficiului de cliring dar totusi au o functie utila in lichidarea marfurilor sosite in bloc (grupajelor de marfuri) din zonele portuare.

Elementul esential al unui oficiul de cliring (oficiu de lichidare marfuri) este de a fi capabila sa atraga si sa scape de traficul de marfuri in mod eficient si economic precum si de a avea la dispozitia sa capacitatea de transport necesara pentru a satisface acea cerere, in general prin utilizarea subcontractorilor.


SUBCONTRACTORUL


Dezechilibrul dintre comertul cu marfuri si disponibilul auto sau formele slabe de colaborari interne intre carausi, rezulta in aceea ca, un caraus (sau oficiu de cliring) angajeaza un alt caraus pentru a prelua operatiunea in numele sau - de fapt el subcontracteaza incarcatura.

Carausul subcontractor care face operatiunea incaseaza de la contractorul principal (sau de la oficiu de cliring) un pret (tarif) convenit in prealabil, sau la un tarif convenit pe baza tarifului achitat de client mai putin un comision.

Subcontractorul preia executia operatiunii in numele contractorului original. El nu are nici o relatie contractuala cu clientul, numai cu contractorul principal (sau cu oficiu de cliring).

Asociatiile de transportatori in general furnizeaza de regula niste coduri de comportament pentru a reglementa in aceste situatii, relatia dintre membrii.

De exemplu, Codul Asociatiei de Transport Rutier spune ca:

"Tarifele achitate (sau acceptate) vor fi acelea recunoscute in general ca preturi echitabile (reale) pentru traficul de marfa si destinatie."

"Tarifele vor fi aratate intr-o nota de confirmare si trimise carausului nu mai tarziu de 7 zile dupa ce incarcatura a fost preluata."

Economisiri in conditii exceptionale. (sau unde ratele/tarifele si comisionul sunt convenite intre contractor si subcontractor inainte de incheierea contractului). Comisionul scazut pentru subcontractare nu va depasi 10 % din tariful de baza, indiferent daca transportul a fost obtinut direct de la comerciant sau nu.

Acolo unde se furnizeaza servicii auxiliare (ca operatiuni bancare, sortare marfa, furnizare de mana de lucru suplimentara, remorcari) pentru subcontractor sau orice contractor intermediar, aceste operatiuni trebuie sa fie listate pe categorii iar plata trebuie sa fie rezonabila.

Reglarea de conturi va fi facuta pana la sfarsitul lunii in care s-a primit factura/nota de plata si documentele justificative.


Transportul trebuie sa fie subcontractat pe baza Conditiilor de Transport si subcontractare RHA care sunt in vigoare la aceea data si de care orice contractor si subcontractor trebuie sa fi luat cunostinta daca nu au fost stabilite in scris alte conditii in prealabil, cu conditia ca, orice subcontractor sa fie indreptatit sa beneficieze de orice clauza din contractul de transport ca si clauzele incheiate intre contractorul principal si comercianti, daca situatia este mai favorabila pentru subcontractor decat in prevederile respective din Conditiile de Transport RHA, care in acest caz, si numai in scopul acestei tranzactii vor trebui sa fie rectificate. Membrii nu vor cauta sa ia comenzi de transport executate anterior de alt membru al Grupului sau sa accepte orice transport la un pret mai scazut decat tariful initial impus comerciantului.

Membrii vor avea grija ca sa contracteze numai cu carausi care sunt autorizati sa transporte marfa contra cost.

Subcontractorii trebuie sa-si indeplineasca sarcina intr-o maniera corespunzatoare si sa respecte relatiile dintre comerciant si contractorul principal."


Relatia contractuala dintre comerciant (ca expeditor) si carausul cu care se face contractul, este in general continuata de o clauza din Conditiile de Transport ale carausului, care-i permite sa angajeze alti carausi, caz in care, beneficiile si raspunderile contractuale sunt transferate mai departe.

Multi comercianti ajung la o intelegere cu carausii lor, in aceea ca subcontractarea va avea loc numai cu permisiunea expresa din partea lor, pentru ca sa se poata asigura ca subcontractorul are competenta necesara sa manipuleze in siguranta marfurile lor.

Cu toate acestea, daca nu se specifica altfel in Conditiile de Transport, contractorul poate:

a)       sa subcontracteze transportul fara sa-l informeze pe comerciant, si

b)       sa subcontracteze fara sa-l informeze pe carausul subcontractor de pretul de transport convenit cu comerciantul.


GRUPAJUL DE MARFURI SI (LCL) MARFURI SUB CAPACITATEA UNUI CONTAINER


Grupajul de marfuri reprezinta adunarea unui numar de colete (transporturi de marfuri in cantitati mai mici) intr-o incarcatura unitara (un conteiner), trailer, vagon CF, etc.) pentru a facilita deplasarea lor in siguranta de la depozit la depozit, rapid, si economic. Procedura evita manipularile, sortarea si verificarea la puncte intermediare.

Adoptarea unui astfel de sistem permite utilizarea unui echipament standard de a beneficia de instalatiile mecanice de manipulare ajutatoare, cum ar fi autostivuitorul, macaralele, autoincarcatoare. Unitatea poate sa varieze de la conteinerul specializat din transportul aerian la remorci auto sau conteinere maritime ISO.

Agentul de expeditii/operatorul de conteinere au putut sa exploateze acest sistem, oferind un serviciu comercial cu curse regulate la preturi economice, cu facilitati sporite cum ar fi: livrarea/colectarea, intocmirea de documente de transport simplificate si un transport mai sigur. Preturile de transport sunt in general bazate pe un tarif elaborat de catre operatorul de grupaje de marfa, care achita plati regulate sau contractuale pentru deplasarea conteinerului de marfa de la un antrepozit la alt antrepozit.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact