StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management financiar contabil

Conceptul de management financiar

Conceptul de management financiar


Managementul firmei vizeaza toate componentele de care dispune o firma avand ca solutie optimizarea utilizarii lor. Pentru a realiza aceste sarcini managementul firmei are mai multe functii atribuite ale actului de conducere.


Functiile sau atributele actelor de conducere:

- functia de prevedere;

- functia de organizare;

- functia de coordonare; 727d33h

- functia de antrenare sau control;

- functia de evaluare si control.

Aceste functii se interconditioneaza.

Prevederea inseamna strapungerea viitorului, cunoasterea viitorului. Este esential si este cheia succesului firmei. O firma care prevede, cunoaste, se pregateste, este mai solida mai putin amenintata de riscuri. De aceea stiinta a realizat o multitudine de mijloace si metode. Sunt multe si stiinta le-a grupat din punct de vedere al orizontului de timp pentru care s-au creat - previziune pe termen scurt, mediu si lung. Din punct de vedere al instrumentelor de previziune, cele pe termen lung sunt grupate sub genericul prognoze, cele pe termen mediu sunt denumite planuri iar cele pe termen scurt, programe. Previziunea este saltul din situatia actuala. Pentru a se putea realiza acest salt firma trebuie sa se debaraseze sau sa elimine factorii franatori si sa-i amplifice pe cei pozitivi. Trebuie sa asimileze noi proceduri sau actiuni altele decat cele de pana acum.

Organizarea inseamna asezarea elementelor structurale si functionale ale unei firme in cadrul dorit. Avem doua segmente de organizare:

1. organizarea structurala este impartirea firmei pe structurile organizatorice ( fabrici, uzine, sectii, servicii, compartimente, locuri de munca ).     Stiinta a creat mai multe modalitati de organizare: organizare de tip ierarhic, de tip functional, mixta, de tip stat major.

la organizarea de tip ierarhic - adunarea generala, consiliul administrativ, directori, servicii in forma piramidala. Dezavantaj: alungeste procesul de decizie. Avantaj: asigura ordine desavarsita.

la organizarea de tip functional - adunare generala, consiliu de administratie, directori pe fiecare specialitate in parte si servicii pe fiecare specialitate. Dezavantaj: complica responsabilitatile. Avantaj: introduc in sistemul de organizare performantele profesionale.

la organizarea de stat major - este un loc de unde se decide. Aprobarea comenzilor o da numai cineva care are rolul de stat major.

2. Organizarea functionala este impartirea firmei pe functii.

Coordonarea este unirea eforturilor pe directiile necesare. Pentru coordonare sunt necesare in primul rand obiective clare, apoi trebuie cuantificate cu claritate resursele si toate trebuie incorporate in programe. In legatura cu coordonarea, specialisti spun ca numai prin cuplarea rationala a eforturilor se poate realiza o crestere a productiei cu peste 20%. Coordonarea presupune comunicare. Comunicarea inseamna informatie iar informatia inseamna forta.Antrenarea ( comanda ) inseamna sistemul decizional al firmei. O decizie din punct de vedere al managementului - intelegem alegerea unei variante de urmat dintr-o multitudine de alternative posibile. Este o relatie direct proportionala intre calitatea deciziei si valoarea profitului. Fiecare decizie inainte de a se aplica trebuie tradusa in eforturi si efecte. S-a dezvoltat o intreaga literatura privind elaborarea, fundamentarea si urmarirea deciziilor.

Deciziile au fost clasificate dupa criteriile urmatoare: decizii in conditiile de risc, de certitudine, de previziune si de corectie.

Evaluarea si controlul este functia prin care se confirma sau se infirma realizarea celorlalte functii. Aceasta functie e feed-back-ul managementului. Controlul nu trebuie sa perturbe activitatea, trebuie sa o coordoneze, sa o stimuleze, trebuie sa aiba un pronuntat caracter prospectiv, preventiv si corectiv.

Functia - reprezinta un grup de actiuni omogene indreptate spre un anumit scop.

Functii: de cercetare-dezvoltare, productie, comerciala, de personal, financiar-contabila.  Aceste functii se intrepatrund.


Atributele managementului financiar:

previziunea financiara face parte din actiunea de previziune generala a firmei, a firmei, dar nu ca o componenta inglobata prin aditie ci ca o componenta cu un rol deosebit.;

organizarea financiara trebuie sa indeplineasca un rol activ in preocuparile organizationale ale firmei;

comunicarea financiara este transmiterea de mesaje. Mesajele implica cheltuieli. Managementul financiar are rolul de a asigura fundamentele deciziilor.

controlul financiar fundamenteaza toate celelalte functii ale actului managerial. Orice proiect trebuie urmarit in executie, urmarire ce se face cu ajutorul acelui indicatori. Controlul financiar este o componenta de baza a controlului economic iar impreuna indeplinesc functiile principale in controlul firmei.

Managementul financiar este un segment al managementul firmei, o prelungire a acestuia in zona economica si financiara a firmei. Managementul financiar trebuie tratat cu aceeasi seriozitate  ca si managementul cercetarii, resurselor umane, productivitatii, etc.


Managementul capitalului fix

Potrivit teoriei sistemului daca se aplica o corectie la un element a sistemului, acea corectie genereaza o relatie in lant in intreg sistemul, modificand structura, relatiile, comportamentul si eficienta existentei sale.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact