StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general
Trimite articolul prin email Comportamentul, competenta si autoritatea managerului : Management general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Comportamentul, competenta si autoritatea manageruluiCOMPORTAMENTUL, COMPETENTA SI AUTORITATEA MANAGERULUI


Comportamentul managerului are o mare importanta pentru formarea unei atmosfere psihologice, sanatoase in colectivul de munca. Comportamentul consta in ansamblul modalitatilor de reactie a organismului in interactiunea acestuia cu mediul inconjurator. Comportamentul fiecarei persoane are trei caracteristici: este determinat de ereditate, educa 353g67d tie, mentalitate; este dirijat si este motivat.

Din punct de vedere al comportamentului se intalnesc doua tipuri de conducatori:

unul traditional, care admonesteaza subalternul, da ordine, pune pret pe aspectul formal;

altul modern, caracterizat printr-o tinuta prietenoasa; acesta apreciaza competenta subalternilor, stabileste sarcini si obiective in loc de ordine.


Competenta este priceperea cuiva de a se pronunta asupra unui lucru pe temeiul unei cunoasteri adanci a problemei respective. Competenta managerului este o conditie a autoritatii si o componenta a personalitatii. Competenta unui manager are doua componente:

- o competenta profesionala, constand in 'a sti sa faci', inclusiv 'a sti sa decizi'. Ea se dobandeste prin educatie si se certifica prin atestari. Este irevocabila si se degradeaza in timp.

- a doua competenta este cea decizionala, si consta in dreptul de a decide. Ea se dobandeste prin intermediul unor autorizari (numiri, investiri, delegari etc) provenind de la foruri superioare, ea fiind temporara si revocabila. Ea constituie principalul element de conducere de care decidentul se poate servi pentru a-si indeplini indatoririle, dar si principalul argument pentru a fi facut raspunzator de nerealizarea lor.Autoritatea este un instrument al managerului individual sau colectiv. In sens larg ea se prezinta ca fiind dreptul, abilitatea managerului de a influenta oamenii din subordine. Ea se poate defini ca o forta impersonala care este data indivizilor in virtutea unei pozitii pe care o ocupa in organizatie. Autoritatea este un concept strans legat de putere, ea exprimand capacitatea indivizilor si grupurilor de a convinge sau influenta conceptiile sau actiunile altor indivizi sau grupuri, sau, cu alte cuvinte puterea reflecta abilitatea individuala sau colectiva de a face pe alti oameni sa faca ce ei nu vor sa faca.

Specialistii au identificat sursele puterii cara confera eficienta manageriala.

Acestea sunt:
- capacitatea de a recompensa;

- capacitatea de sanctiona;

- legitimitatea generata de pozitia indivizilor sau grupurilor in organizatie si de recunoasterea de catre ceilalti a acestei pozitii;

- atractivitatea, pusa in evidenta de calitatile unei persoane;

- credibilitatea cunostintelor profesionale.


Autoritatea porneste de la putere, dar nu se identifica cu ea. Autoritatea cuprinde dreptul de comanda, de a decide, de a da ordine si de a controla indeplinirea acestora. Ea reflecta in primul rand obtinerea unor drepturi de catre o persoana (manager) si, in al doilea rand, dorinta celorlalti de a recunoaste aceste drepturi, de a se supune.

Autoritatea managerului poate fi formala (oficiala), derivata din pozitia ierarhica, pe baza titlului si a functiei. Ea da dreptul de a comanda, de a constrange, de a sanctiona, aceste drepturi derivand din legi si norme. Autoritatea mai poate fi si autentica, aceasta fiind legata de personalitatea managerului. Ea inspira respect spontan, antreneaza subordonatii fara constrangere, imprima disciplina voluntara. Autoritatea autentica trebuie sa determine existenta autoritatii oficiale, si nu invers.

Responsabilitatea pune in evidenta obligatia membrilor unei organizatii de a infaptui in cea mai buna maniera posibila o sarcina sau mai multe sarcini repartizate. Ea este strans legata de autoritate si obligatiile ce revin in cadrul organizatiei.

Raspunderea este obligatia de a raspunde de indeplinirea sau neindeplinirea unor sarcini, actiuni, adica obligatia de a da socoteala cuiva pentru actiunile intreprinse sau pentru esecul acestora. Raspunderea este strans legata de autoritate si responsabilitate, insa toate aceste elemente trebuiesc corelate intre ele. Succesul unui manager, indiferent de treapta pe care se afla depinde de prestigiul si simpatia de care se bucura in fata oamenilor. Prestigiul se formeaza prin competenta si tinuta morala. Autoritatea se castiga mai greu, dar se poate pierde foarte usor. Principalele cauze care pot contribui la pierderea autoritatii sunt: setea de putere, supraaprecierea nejustificata a sefilor, timorarea subordonatilor, munca superficiala. Nu exista autoritate fara responsabilitate, fara obligatia de a raspunde de actiunile intreprinse.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact