StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general
Trimite articolul prin email Cultura organizationala  fundament al managementului : Management general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Cultura organizationala fundament al managementuluiCULTURA ORGANIZATIONALA FUNDAMENT AL MANAGEMENTULUI


Cultura organizationala cuprinde un ansamblu de valori morale, principii, norme, simboluri si rituri care-si transmit si imprima mesajul asupra comportamentului angajatilor, cu implicatii directe asupra eficientei, eficacitatii si imaginii intreprinderii.

P. Morin considera cultura organizationala un subsistem al intreprinderii, care prin metodele teoriei sistemelor, poate fi diagnosticata, modelata, implementata si monitorizata. Cultura organizationala reprezinta o alternativa pentru tehnicile de management rationale, care nu gasesc totdeauna solutiile cele mai adecvate problemelor complexe ale organizatiei si mediului, modelele rationale defavorizeaza valorile si implicit cultura organizationala, intre strategia de dezvoltare, cultura organizationala si performantele realizate de intreprindere (vezi fig. 1) existand o corelatie directa si evidenta.

Cultura organizationala ca o frontiera a rationalitatii este creata ca un raspuns la demersurile organizatiei in scopul reducerii insuficientei capacitatii cognitive a indivizilor, teorie care garanteaza intreprinderii o anumita stabilitate si ii permite o adaptabilitate la modificarile din mediul intern si extern.

Cultura organizationala (vezi fig. 2) este determinata de trei categorii de factori:

- factori centrali, sunt determinati de resursele umane ale organizatiei, fiind reprezentati de:

profilul si personalitatea conducatorilor;

riturile si simbolurile specifice institutiei;

comunicatia.

- factori manageriali care sunt generati de metodele si instrumentele de lucru manageriale:

strategia;

structurile si procedurile;

sistemele de conducere.

- factori de mediu, generati de starea organizatiei si a mediului exterior. O scurta prezentare a acestor factori releva dimensiunea si importanta lor in managementul strategic si contributia la valoarea rezultatelor obtinute in urma demersurilor efectuate.

A. Profilul si personalitatea conducatorului. Managerii de la orice nivel, prin comportamentul lor, expresie a personalitatii si a pregatirii, genereaza si impun un tip si un anumit grad de cultura. Mentalitatea, idealurile, valorile acceptate, normele de morala insusite, comportamentul etic, perceptia viitorului, rezistenta la schimbari, autoritatea si fermitatea, in spiritul participativ, asumarea riscurilor reprezinta forme de expresie dar si simptome pentru determinarea nivelului de cultura organizationala;

B. Riturile si simbolurile. Etapele angajarii, comportamentul zilnic al angajatilor, ritualurile institutionalizate, simbolurile definitorii pentru imaginea intreprinderii constituie o baza importanta si obligatorie in constructia si cultivarea culturii organizationale;

C. Comunicatia. Sistemul prin care informatiile interne si externe sunt receptionate, prelucrate, evaluate si valorificate, constructia retelelor ierarhice, cercurile de calitate, metodele de stimulare a ideilor si a inovarii, reprezinta actiuni dar si criterii prin care se pot defini libertatea de actiune si decizie, ordinea, participarea voluntara si colaborarea in organizatie.
D. Strategiile. Elaborarea si implementarea unei strategi presupune noutate, inovare, risc, pregatire, perfectionare, perseverenta. Documentele strategiei trebuie sa defineasca si schimbarile specifice la nivelul resurselor umane prin sistemul de norme si valori acceptate si insusite de angajati care vor asigura reusita actiunilor ce prefigureaza realizarea obiectivului.

E. Structuri si proceduri. Filozofia de organizare, structurile functionale si documentele de lucru specifice, competentele si nivelele de cunostinte, gradul de descentralizare, delegarea de autoritate releva atitudinea fata de 'viata cotidiana' dar si fata de nivelul de implicare in asigurarea perenitatii intreprinderii.

F. Metodele de conducere. Natura, marimea si continutul sistemelor de planificare, bugetare, salarizare, control, etc, precum si tehnicile de conducere reprezinta factori generatori de cultura care sustin existenta si dezvoltarea organizatiei.

G. Factorii de mediu. Cultura organizationala nu este determinata in totalitate nici de mediul national sau societal si nici de mediul economic al organizatiei, iar intreprinderile subscriu la anumite valori dominante din mediul care le inconjoara, fara a opera schimbari majore in propria cultura. In atare conditii, modificarile economice, sociale, tehnice si ecologice din mediul inconjurator trebuie luate in considerare si gasita politica cea mai propice pentru adaptarea firmei la noile conditii.

Cu certitudine, cultura organizationala este formata din evidente impartasite care directioneaza comportamentul indivizilor in organizatie, cultura care se proiecteaza si se construieste printr-un proces sistemic, orientat spre educarea si formarea continua a intregului personal angajat, in dorinta de a rezolva doua dintre cele mai importante probleme ale organizatiei: adaptarea la mediu si integrarea individului.

Orice intreprindere care functioneaza are o cultura organizationala specifica, insa trebuie analizat daca aceasta constituie un sprijin real in realizarea eficientei si eficacitatii, parametrii fundamentali ai managementului si ai organizatiei. Demersul are ca suport o analiza paralela ce se realizeaza intre strategia propusa si cultura organizationala capabila sa o sustina, rezultatele obtinute impunand categorii de interventii diferentiate. Daca cultura organizatiei corespunde obiectivelor strategice stabilite prin politicile de viitor, o intretinere si stimulare a culturii existente (vezi fig. 3) se dovedeste a fi actiunea necesara si suficienta; daca cultura de intreprindere nu mai corespunde strategiei propuse, prin metode si tehnici specifice se vor efectua modificari, se vor corecta anumite elemente si repere culturale pentru corelarea cu noile cerinte; daca intreprinderea este noua, avem sansa sa nu gasim nimic relevant in materie de cultura organizationala, cultura trebuie creata si dezvoltata printr-o serie de actiuni etapizate, in care se stabilesc ipotezele fundamentale, valorile fundamentale, valorile impartasite, normele, regulile si comportamentele indivizilor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact