StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Rolurile si aptitudinile manageruluiROLURILE SI APTITUDINILE MANAGERULUI


Rolurile si aptitudinile sunt uzual cerute tuturor managerilor (nu conteaza specialitatea lor sau nivelul ierarhic pe care se gasesc acestia). Rolurile managerilor implica anumite abilitati. Cercetatorul american Henry Mintzberg considera ca managerii joaca diferite roluri care se impart in trei categorii:


A Roluri impersonale:

- de figurant (dineuri, taierea panglicii etc);

- de lider in stimularea angajatilor de a-si imbunatati activitatea (angajarea, perfectionarea si motivarea angajarii);

- de legatura intre oameni, grupuri sau organizatii (coordonarea activitatilor).


B. Roluri informationale:

- monitor (cauta activ informatii la diferite locuri de munca);

- purtator de cuvant (transmite informatii spre exterior).


C. Roluri decizionale:

- intreprinzator: initiator voluntar al schimbarii;

- moderator: rezolva conflicte intre subordonati, greve etc;

- alocator de resurse: analizeaza si stabileste resursele, bugetul;

- negociator cu sindicatele, acorduri pe termen lung cu clientii sau furnizorii, acorduri de consultanta, intre doi subordonati etc.


Managerii care nu stiu sa joace aceste roluri, care nu manifesta comportamente adecvate rolurilor au greutati in activitatea lor. De exemplu, un conducator care nu stie sa-si indrume colaboratorii, care nu stie sa transmita informatii, care nu este initiator de actiuni in grup, care nu stie sa rezolve conflicte va avea in activitatea sa bariere de netrecut, iar conducerea va fi ineficienta.

Pentru a avea succes un manager trebuie sa aiba anumite aptitudini:

a. Abilitati profesionale (cunostinte de specialitate). Un manager trebuie sa aiba cunostintele necesare in profesiunea sa (inginer, fizician, contabili etc). El capata aceste cunostinte pe cale formala si sunt necesare pentru conducatorii de la nivelul inferior de conducere.

b. Abilitatile interpersonale presupun ca managerul sa aiba abilitatea de a comunica si a se intelege cu grupuri sau cu persoane individuale. Managerii placuti au mai mult succes decat cei cu abilitati interpersonale scazute. Managerii care-si umilesc subordonatii au mai putin succes.

c. Abilitatile conceptuale depind de capacitatea de abstractizare a managerului. El trebuie sa inteleaga relatiile cauza-efect din organizatie si sa gandeasca din punct de vedere strategic.

d. Abilitatea pentru analiza si diagnoza reprezinta abilitatea managerului de a identifica cel mai apropiat raspuns la o situatie. El trebuie sa defineasca problema, sa descopere cauzele posibile si sa o rezolve.

Pentru managerul din varful ierarhiei cunostintele de specialitate sunt mai putin importante deoarece acestia consuma putin timp in acest sens, ei concentrandu-se pe problemele manageriale de larga perspectiva ale organizatiei. Astfel, acesti manageri trebuie sa aiba abilitati conceptuale si de analiza si de diagnoza deosebite.Aptitudinile manageriale se dobandesc prin educatie formala si prin experienta. Managerii cu cel mai mare succes poseda aptitudini obtinute pe ambele cai. Totusi, numai educatia teoretica nu este suficienta, numai cu ea nimeni nu poate ajunge manager. Educatia formala se face si pe parcursul carierei, managerul trebuind sa se perfectioneze periodic prin cursuri specifice in functie de natura conducerii si de nivelul acestuia. Astfel, managerul trebuie sa aiba calitati fundamentale: capacitate intelectuala, eficacitate in conducere, discernamant, spirit inovator, exprimare corecta; si calitati volitionare: initiativa, intuitie, fermitate, perseverenta, nedependenta, stapanire de sine etc.

K.S.Allmayer afirma ca 'pentru a fi un bun conducator de intreprindere trebuie sa ai simtul esentialului', adica, intr-o situatie anume managerul trebuie sa decida care este problema concreta care trebuie rezolvata. Acest simt al esentialului trebuie sa-l ajute in stabilirea corecta a problemei ce trebuie rezolvata la un moment dat.

Un manager trebuie sa fie in stare sa-si stimuleze colaboratorii in activitatea pe care o desfasoara. Astfel trebuie:

- sa fie pentru colaboratorii sai un superior pentru a-si merita calitatea;

- sa cunoasca intreaga importanta a rolului sau de sef;

- sa stie sa ofere totul in aceasta functie;

- sa dovedeasca un optimism activ, legat de simtul realitatii;

- se dea dovada de o doza mare de incredere in sine;

- sa fie un om de actiune, un realizator;

- sa-si faca simtita prezenta in mijlocul colaboratorilor;

- sa stie sa lucreze in echipa de conducere.

De asemenea, un bun manager trebuie sa-l trateze pe fiecare colaborator cu demnitate, consideratie si respect:

- sa trateze pe fiecare colaborator in mod individual;

- sa aprecieze si  sa-si manifeste satisfactia atunci cand colaboratorul munceste bine;

- sa-si incurajeze si sa-si sustina colaboratorii;

- sa-si respecte promisiunile;

- sa respecte calea ierarhica pe care singur a instituit-o, intarind autoritatea sefilor ierarhici intermediari;

- sa-si recunoasca greselile si sa-si asume responsabilitatea pentru ele;

- sa nu-si insuseasca ideile altora si sa mentioneze aportul fiecaruia la reusita comuna;

- sa nu considere adevarat decat ceea ce prezinta siguranta in acest sens;

- sa nu fie sentimental si sa nu judece pe altii in functie de propria persoana sau de cum era inainte.

Calitatea primordiala a unui bun manager este de a antrena oamenii sa faca ceea ce trebuie pentru realizarea obiectivelor propuse. Orice manager trebuie sa stie ca participarea angajatilor nu se impune ci se castiga.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact