StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management hotelier

Oferta unitatilor de cazare turisticaOFERTA UNITATILOR DE CAZARE TURISTICA


Avand in vedere obiectivele acestui capitol, consideram ca, in oferta cazarii turistice sunt incluse toate cladirile care ofera servicii de cazare, pe o baza comerciala sau cvasicomerciala. Aceasta inseamna ca nu vom aborda aspectele legate de activitatea de alimentatie care se desfasoara in unitatile de cazare. Termenul cvasicomercial se refera la un numar insemnat de produse de cazare care nu se includ in sectorul comercial intrucat pentru consumul acestora se percepe un tarif numai in ideea de a acoperi o parte din cheltuie 454g64e li. Produse de cazare cvasicomerciale sunt oferite de hotelurile pentru tineret (youth hotels), de universitati, colegii etc. Oferta de cazare a universitatilor este recent comercializata pe piata, asigurand capacitati de cazare pentru conferinte sau vacante, in perioadele cand nu sunt folosite de studenti. Universitatile recurg la aceste activitati in primul rand pentru a-si acoperi o parte din cheltuie 454g64e lile de functionare, dar si pentru a contribui la acoperirea cheltuielilor institutiilor care le patroneaza.O distinctie importanta a activitatii de cazare consta in diferentierea dintre cazarea cu servicii si cea fara servicii (self-catering). In prima categorie includem unitatile care dispun de personal care asigura servicii precum servicii de etaj (intretinerea spatiilor), restaurant, bar, room-service etc. In cele mai multe situatii, existenta acestor servicii, chiar daca turistul apeleaza la ele sau nu, se reflecta in nivelul tarifelor practicate. Cazarea fara servicii presupune numai oferirea serviciilor de cazare de baza. Serviciile legate de servirea mesei pot fi comercializate de o unitate separata, si deci nu sunt incluse in pretul practicat pentru cazare. Sectorul non-servicii este cunoscut pe plan international sub marca ,,self-catering", si include o gama variata de unitati de cazare precum vile, apartamente, cabane, hanuri etc.; in marea lor majoritate fiind inchiriate fara a avea personal de servire. In general sunt unitatile de cazare din clasa economica, existand insa si cateva exceptii, de exemplu cazarea in constructii istorice (castele) transformate in acest scop, care sunt mobilate cu obiecte de valoare, costul cazarii fiind ridicat, la nivelul hotelurilor de lux.

Diferentele intre cazarea cu servicii si cazarea fara servicii sunt prezentate in tabelul 1.


Principalele forme de cazare cu servicii si fara servicii folosite in turism


Segmente de

piata

Sector

Sectorul cu servicii

Sectorul fara servicii (self-catering)

Afaceri si alte scopuri decat vacanta si recreere

Destinatie

Itinerariu

Destinatie

Itinerariu

Hoteluri in orase (luni - vineri)

Hoteluri din statiuni pentru conferinte, expozitii

Universitati, colegii

Hoteluri

Hoteluri din aeroporturi

Hoteluri budget

hanuri

Apartamente

Nu se aplica

Vacanta si

recreere

hoteluri din statiuni

pensiuni/case de oaspeti

pensiuni agro-turistice

hoteluri din orase (vineri - duminica)

unele universitati

hoteluri

bed & breakfast

hanuri

hoteluri budget

hoteluri - apartament

condominium/time-share

sate de vacanta

campinguri

caravane

vile

apartamente

hanuri

unele moteluri

hoteluri pentru tineretunele hoteluri si moteluri budget

spatii special amenajate pentru amplasare de corturi, caravane etc.In acest tabel se face distinctie intre cele doua sectoare de cazare in functie de elementele care influenteaza in mod fundamental natura produselor de cazare oferite, respectiv destinatia (cazarea la o destinatie turistica) si itinerariul (respectiv cazarea pe traseul unui itinerariu). De asemenea se realizeaza o diferentiere si in functie de segmentele de consumatori, respectiv oameni de afaceri si cei care calatoresc in scopuri asociate (cautarea unei case noi, participarea la funeralii etc.) si cei care calatoresc pentru propria placere (vacantieri).


Hotelul

Hotelurile sunt unitati care ofera servicii de cazare si masa oricarei persoane care accepta sa plateasca tariful pentru serviciile oferite, fara a fi necesara existenta unui contract.

In tara noastra, hotelul este considerat o structura de primire amenajata in cladiri sau corpuri de cladiri, care pune la dispozitia turistilor camere, garsoniere sau apartamente, dotate corespunzator, care asigura prestari de servicii specifice, dispune de receptie si spatii de alimentatie in incinta.

In practica internationala se intalnesc mai multi termeni sinonimi respectiv hotel, motel, han (inn).

Holiday Inns Inc. de considera pana nu demult, un "innkeeper" (detinator de hanuri); cu toate acestea clientii il recunosc ca lant format din hoteluri si moteluri. De aceea a renuntat la cuvantul "inn" din numele firmei, care este cunoscuta in prezent cu denumirea Holiday Corporation. Hotelurile sunt uneori prezentate ca unitati care nu ofera servicii de concierge. Initial, una dintre trasaturile distinctive ale motelului consta in oferirea unor spatii de parcare pentru clienti. Acest lucru a ramas valabil, dar si marile hoteluri, in special au spatii de parcare si garaje, dar parcarea este un serviciu pentru clientii hotelului, la tarife speciale.

In concluzie, tipurile de unitati de cazare se deosebesc dupa mai multe caracteristici.

Specialisti in industria hoteliera au admis faptul ca definitia exacta a fiecaruia dintre termenii utilizati este mai putin importanta in comparatie cu imaginea pe care o au acestia in randul vizitatorilor. Daca un lant hotelier considera ca termenul "inn" inspira un sentiment de prietenie si caldura, il poate folosi in nomenclatura sa. Daca termenul "hotel" exprima imaginea de eficienta, servicii, facilitate, o amplasare favorabila in oras, poate de asemenea, sa fie folosit de catre lanturi.

In alte parti ale globului, termenii utilizati pentru a descrie unitatile de cazare au conotatii diferite. In cea mai mare parte a Americii Latine, termenul "motel" se refera la un loc vizitat de cupluri, pentru cateva ore, in timp ce in Asia si in Orientul Indepartat, notiunea este necunoscuta.

In Romania se considera ca motelul este unitate hoteliera situata, de regula, in afara localitatilor, in imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotata si amenajata atat pentru satisfacerea nevoilor de cazare si masa ale turistilor, precum si pentru parcarea in siguranta a mijloacelor de transport.


Clasificari ale hotelurilor


Clasificarea hotelurilor se poate realiza dupa mai multe criterii.

Unul dintre aceste criterii este amplasarea, in functie de care distingem hoteluri amplasate in centrul orasului, in suburbii, in aeroporturi (se mai numesc si hoteluri terminale), hoteluri amplasate pe marile artere de circulatie sau in statiunile de destinatie.

Un alt criteriu de diferentiere este tipul pasagerilor. In functie de acest criteriu distingem hoteluri comerciale, care asigura servicii specifice oamenilor de afaceri, hoteluri turistice, care ofera servicii celor aflati in vacanta si hoteluri situate in statiuni cu caracteristice asemanatoare hotelurilor turistice, fiind amplasate in statiuni litorale, montane etc.

Hotelurile pot fi clasificate si in functie de serviciile oferite, diferentiind astfel hoteluri cu servicii complete (sau full-service), care asigura o mare varietate de servicii, respectiv cazare, masa, room-service, spalatorie, inchirieri birouri etc.; hoteluri budget care ofera servicii limitate de cazare si masa la preturi rezonabile si hoteluri self-catering, care ofera numai servicii de cazare de baza, clientii facandu-si singuri curatenie in camera, preparandu-si singuri hrana etc. acestea sunt amplasate in apropierea autostrazilor si sunt raspandite in special in SUA si Canada.

O alta modalitate de clasificare ia in considerare modalitatea de administrare care diferentiaza hotelurile independente, care sunt de regula, hoteluri de dimensiuni mici, de categorie inferioara, cel mult 2 stele, aflate in gestiune familiala, de hotelurile afiliate la lanturi voluntare sau lanturi hoteliere integrate.

In functie de tipul produsului oferit diferentiem hoteluri cazino, hoteluri apartament, hoteluri din cadrul centrelor de conferinte etc.

Dar pentru clienti cea mai relevanta clasificare este cea in functie de pret, considerand ca pretul reflecta calitatea serviciilor oferite, respectiv budget (hoteluri din categoria economic), hoteluri standard sau de nivel mediu si hoteluri de lux.

Clasificarea hotelurilor este mai precisa in Europa si alte parti ale lumii, unde functioneaza un sistem de apreciere pe stele. Ideea clasificarii pe stele a fost preluata de la sistemul de apreciere pentru brandy - unde cu cat numarul de stele (maximum 5) este mai mare, cu atat brandy-ul este mai bun. In cazul hotelurilor, numarul de stele este acordat in functie de calitatea spatiilor de cazare, a restaurantelor, a serviciilor aditionale etc.


Spatiile de cazare turistica

In tara noastra, structura spatiilor de cazare este statuata de OMT 61/1999 si include:

Camera cu pat individual, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre o singura persoana. Latimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;

Camera cu pat matrimonial, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre una sau 2 persoane. Latimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm;

Camera cu pat dublu, reprezentand spatiul folosirii de catre 2 persoane;

Camera cu 3 sau mai multe paturi individuale, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre un numar de persoane egal cu numarul paturilor. Camerele cu peste 4 paturi individuale sunt considerate camere comune;

Camera cu priciuri, reprezentand spatiul destinat utilizarii de catre mai multe persoane. Priciul reprezinta o platforma de lemn sau din alte materiale pe care se asigura un spatiu de 100 cm latime pentru fiecare turist;

Garsoniera, reprezentand spatiul compus din dormitor pentru 2 persoane, salon, vestibul si grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despartit de salon printr-un glasvand sau alte solutii de delimitare estetica;

Apartament, reprezentand spatiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5), sufragerie, vestibul, echipare sanitara priprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare 2 locuri, iar la categoria 4 stele, precum si la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.

In industria hoteliera internationala se folosesc de asemenea termeni standard pentru a descrie tipurile de spatii de cazare. O mare parte din acesti termeni isi au originea in SUA si au aplicatie universala.

Termenul single este folosit pentru a descrie spatiul inchiriat unei singure persoane, dar nu implica, in mod obligatoriu, dotarea camerei cu un pat individual. De fapt, in realitate, adeseori in aceste camere gasim paturi de dimensiuni mari de tip Queen sau King.

O camera dubla (double room) este o camera cu un pat dublu inchiriata unui numar de 2 persoane. Termenul twin este folosit pentru a desemna spatiul de cazare cu 2 paturi individuale, iar twin-double desemneaza spatiul de cazare cu 2 paturi duble care se inchiriaza unui numar de 2, 3 sau 4 persoane.

Apartamentul (suite) este considerat cel mai bun spatiu de cazare intr-un hotel, dar si cel mai scump. In general are unul sau mai multe dormitoare si sufragerie. Poate avea bar, una sau mai multe bai, o bucatarie mica, precum si alte dotari. Atunci cand apartamentul este amplasat pe doua nivele, cu scara interioara, se numeste duplex. Unele hoteluri ofera penthouse suite, care are iesire pe acoperisul hotelului, cu propria gradina pe acoperis, piscina, uneori teren de tenis si alte dotari. Apartamentul junior (junior suite) este o camera mare, divizata in spatiu de zi si spatiu de dormit (care a devenit din ce in ce mai popular in hotelurile din intreaga lume).

In hotelurile din statiuni se folosesc in mod frecvent termenii lanai si cabana. Lanai-ul reprezinta o zona exterioara atasata unei camere, iar in treminologia hoteliera exprima camera cu balcon sau terasa, cu vedere spre o zona deosebita (ex. spre ocean - "ocean lanai"). Aceste camere sunt in hotel cele mai solicitate si, de aceea, si printre cele mai scumpe. In mod fizic, cabanele sunt separate de hotel, dar amplasate pe terenul hotelului si pot asigura sau nu conditii pentru innoptare.

Termenul efficiency reprezinta spatiul de cazare care include si facilitati limitate pentru pregatirea hranei, avand si un sinonim, respectiv kitchenette.

Clasificarea spatiilor de cazare se poate realiza si in functie de alte criterii, si anume, dimensiunile spatiului, amenajare interioara, amplasare etc. Sunt hoteluri care ofera spatii special amenajate pentru anumite categorii de turisti: oameni de afaceri, VIP-uri etc.

Dupa numarul si marimea paturilor distingem urmatoarele spatii de cazare, prezentate in Tabel 2.
Tabel 2. Numarul si dimensiunea paturilor

Tipul camerei

Nr. de paturi intr-o camera

Dimensiunea patului

Nr. de persoane intr-o camera

Single
Twin
Double
Qeen
King
Unde, 1'= picior, foot (0,305 m)

1" = tol, inch (2,539 m)


Apartamentele pot diferi in mod considerabil de la un hotel la altul sau chiar in cadrul aceluiasi hotel. Sunt apartamente in care dormitoarele si saloanele sunt separate, ca in cazul apartamentelor de tip studio, sau apartamente in care dormitorul este separat de salon doar printr-un paravan, perete despartitor etc. In cele mai frecvente cazuri, paturile din apartamente sunt duble cu dimensiunea tipului de camera King.

Spatiile de cazare pot fi diferentiate si in functie de dimensiunea spatiului, mobilierului si accesoriile (vezi tabelul 3).


Tabel 3. Categorii de spatii de cazare

Categorie

Suprafata (m2)

Amplasare

Amenajare interioara

Standard single


Vedere spre oras

Mobilier din lemn de conifere

Superior single


Vedere spre mare

Mobilier din lemn de conifere

Deluce single


Vedere spre mare

Mobilier din lemn de trandafir

Deluce double


Vedere spre mare

Mobilier din lemn de trandafirSuite


Vedere spre mare

Mobilier de anticariatResedinte secundare in statiuni


Resedintele secundare (condominium) reprezinta din punct de vedere legal o resedinta aflata in proprietate individuala in cadrul unui proiect care include mai multe asemenea proprietati, folosind in comun diverse spatii si facilitati. Proprietarii acestora beneficiaza de servicii prestate de o societate de gestiune, servicii care includ curatenia, spalatorii, intretinerea dotarilor comune (piscina, teren de tenis etc) si uneori si animatia. In perioadele de nefolosire, proprietarii pot inchiria aceste resedinte prin intermediul unei agentii de turism, a unui agent imobiliar, a societatii de gestiune sau chiar in mod direct de catre proprietar.

Pentru ca un asemenea condominium sa aiba succes este necesara desfasurarea unei activitati de planificare care ia in considerare cativa factori, intre care ii mentionam pe cei mai importanti.

Ø     Condominium-ul trebuie coceput ca o parte integranta a comunitatii.

Ø     Trebuie sa dispuna de cateva facilitati hotelire, ca de exemplu hol si receptie, cu birouri pentru manageri si activitati de suport (contabilitate etc.). dotarile pentru pregatirea si servirea mesei si spalatoria sunt, de obicei, optionale.

Ø     Trebuie sa fie conceput pentru a fi ocupat atat de o singura persoana - proprietarul, cat si pentru a putea fi divizat in mai multe unitati de inchiriat separat.


Time-sharing


Conceptul de time-sharing consta in divizarea proprietatii si folosirea aceleiasi unitati de cazare de catre mai multi investitori, fiecare dintre acestia achitand cota parte din investitie si avand dreptul de a folosi proprietatea intr-o anumita perioada a anului. Time-sharingul difera de condominiune unde investitorul detine proprietatea conpleta asupra unitatii de cazare. Atractia acestei forme de cazare consta in tendinta lor spre stilul de cazare specific apartamentelor. Poate fi parte dintr-un hotel sau condominiu.

In prezent functioneaza doua tipuri de baza de time-sharing, si anume: sistemul interval si sistemul drept de folosinta (right-to-use), pe care vom incerca sa le explicam prin urmatoarele exemple.


Sa presupunem ca un intreprinzator se decide sa realizeze un program time-sharing, fie achizitionand un hotel vechi, un bloc cu apartamente, fie, sa construiasca o cladire noua intr-o zona a unei statiuni turistice. El poate lua decizia de a diviza anul calendaristic in 26 segmente, a cate 2 saptamani fiecare, si, corespunzator acestor segmente, sa vanda investitia unui numar de 26 de persoane diferite. In cazul sistemului drept de folosinta, cumparatorii nu intra in posesia titlului de proprietate, avand in schimb, dreptul de a utiliza proprietatea timp de 2 saptamani, pentru un numar garantat de ani, in timp ce totul ramane la intreprinzator. In cadrul sistemului interval, cumparatorii vor imparti proprietatea detinuta in comun.

In ambele variante, cumparatorii participa cu cota parte la costurile de intretinere, taxe si alte cheltuieli asociate acestor unitati de cazare, si beneficiaza de cateva avantaje:

Un loc de cazare garantat intr-o zona de vacanta pentru multi ani in viitor

Achitarea unei cote parti din cheltuieli, suma care poate fi mai mica comparativ cu cea determinata de inchirierea unei camere de hotel sau a unei case de vacanta

O investitie initiala scazuta in comparatie cu avansul si platile lunare necesare cumpararii si intretinerii unei case de vacanta sau a unui condominium

O sansa de a schimba unitatile time-sharing cu persoane care detin unitati similare  in alte zone sau statiuni turistice, schimburi efectuate, de regula, prin intermediul companiei de time-sharing.

Pe plan mondial, aceste unitati de cazare sunt gestionate intr-o masura tot mai mare de catre companii majore de management hotelier international, precum Marriott, Hilton Hotels Corporation etc.

Conceptul de time-sharing reprezinta un aspect controversat al industriei hoteliere fiind criticat de unele persoane care sustin ca unele forme de time-sharing utilizeaza tactici de vanzare presante sau care invoca faptul ca aceste unitati urmaresc sa preia clientela traditionala a hotelurilor din zona respectiva. Indiferent de aceste aspecte, time-sharingul are in prezent, un rol bine definit in activitatea de cazare turistica.Pensiuni


Pensiunile sunt, in general, case de dimensiuni mari transformate in case de oaspeti, care ofera servicii de cazare, masa. Masa este servita intr-un stil familial, la ore stabilite si cu meniu fix. Este o forma de cazare frecvent intalnita in special in Europa si America Latina, distingandu-se prin asigurarea unei atmosfere de familie. Preturile sunt, in cele mai multe situatii, mai mici fata de un hotel de calitate comparabila.

In legislatia din tara noastra, se face distinctia intre pensiuni turistice si pensiuni agroturistice. Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice cu o capacitate de cazare de maxim 10 camere, totalizand maxim 30 de locuri in mediul rural, si pana la 20 de camere in mediul urban, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente care asigura, in spatii special amenajate, cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei. Pensiunile agroturistice sunt pensiuni care pot asigura o parte din alimentatia turistilor cu produse din productia proprie.
Unitati de cazare amenajate in cladiri istorice


In multe tari, cladiri istorice, precum palate, castele, fortarete, manastiri sau alte cladiri similare au fost transformate in hoteluri. Unele dintre acestea se afla in proprietate privata, altele sunt incluse in lanturi gestionate de societati publice, asa cum este lantul Parador din Spania, foarte popular atat pentru vizitatori straini cat si pentru spanioli. In general, sunt unitati de cazare de categorie superioara, sunt modernizate in interior, mentinandu-se vechile exterioare. Ofera pensiune completa si exercita o atractie pentru turisti care doresc o ambianta romantica, specifica epocilor anterioare.Bed and breakfast


Acest segment al industriei cazarii a crescut constant in ultimii ani si cuprinde in prezent mii de case aflate in proprietate particulara si hanuri in intreaga lume. Termenul bed and breakfast (B&Bs) este insa imprecis. In industria turismului, o camera de oaspeti intr-o casa particulara este denumita printr-un termen specific, acela de homestay. Un han B&Bs este cel care are cel mult 12 camere, iar un han in mediul rural este amplasat in centru localitatilor si ofera, in special servicii de alimentatie.

Studii efectuate in SUA, in 1994, asupra B&Bs au reflectat ca aceste unitati de cazare sunt amplasate in localitati mici, sub 10.000 locuitori, au 6-7 camere, 5-6 bai si 10 spatii de parcare. O mare parte au fost construite inainte de 1920 si ofera, in mod tipic, servicii de cazare si masa.

Conceptul B&Bs este apreciat de un numar insemnat de turisti, din intreaga lume, care valorizeaza ospitalitatea si un mediu prietenos intr-o casa particulara.

Astazi, activitatea B&Bs a inregistrat evolutii organizatorice in special, insemnate, un numar mare de proprietati fiind afiliate la sisteme internationale de rezervari.Unitati de cazare pentru tineri


Acestor sector al activitatilor de cazare cuprinde unitati cunoscute pe plan international cu denumire de youth hostels, care ofera numai servicii de cazare de baza, cum ar fi dormitoare si bai comune. Turistul doarme in propriul sac de dormit (nu se asigura lenjeria de pat), are la dispozitie dotari (bucatarii) unde se pregateste hrana, spatii pentru servirea mesei si, uneori, facilitati de recreere. Pe glob, exista in prezent aproximativ 5000 asemenea unitati de cazare, care functioneaza cu girul Federatiei Internationale a hotelurilor pentru tineret, cu sediul la Washington D.C. in Romania, ordinul M.T. 61/1999 introduce pentru prima data conceptul de hostel, considerat o structura de primire turistica cu o capacitate minima de cinci camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau mai multe niveluri, in cladiri amenajate, de regula, ca avand o destinatie initiala, alta decat cea de cazare turistica. Acelasi ordin precizeaza si notiunea de hotel pentru tineret care este acea structura de primire turistica care are dotari simplu adaptate cerintelor tinerilor, care asigura cazare, masa, agrement pe baza unor regulamente de organizare interioara specifica si care sunt amplasate in special in centre urbane universitare, statiuni si in alte zone turistice frecventate de tineri.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre management hotelierlupa cautareCAUTA IN SITE