StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management hotelier

Retrospectiva dezvoltarii industriei hotelire in secolul xxRETROSPECTIVA DEZVOLTARII INDUSTRIEI HOTELIRE IN SECOLUL XX


La inceputul anilor 1900 pana la Marea Recesiune din anii , a fost era "marilor hoteluri de lux". In aceasta perioada a fost construit hotelul PLAZA din New York, care este considerat si astazi cel mai bun hotel din lume. 646h75g Constructia lui a costat 12.000.000 dolari, suma fara precedent la data respectiva. Caesar Ritz a realizat elegantul hotel RITZ din Paris, devenit ulterior prototipul hotelurilor, RITZ-CARLTONS din Londra si Madrid, urmate de New York si Boston. In 1931 s-a inaugurat hotelul WALDORF-ASTORIA din New York, care si astazi este unul dintre cele mai mari hoteluri din lume.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Conrad Hilton a realizat existenta unei cereri sporite pentru camere de hotel si a inchiriat hotelul Stevens din Chicago, cu o capacitate de 2.000 camere, care in timpul razboiului fusese folosit de catre armata. Intr-o succesiune rapida, a achizitionat THE PALMER HOUSE din Chicago, LA PLAZA si WALDORF din New York si THE TOWN HOUSE din Los Angeles. Curand a adaugat si alte hoteluri mari, realizand ulterior, in anii o fuziune Hilton-Statler, acesta din urma fiind cel mai important lant de hoteluri moderne din S.U.A. Hotelierul american E.M. Statler se numara printre cei care au incercat la inceputurile industriei hoteliere, sa ridice nivelul de confort al serviciilor, oferind camere spatioase cu bai individuale, apa curenta, intrerupatoare electrice, telefoane, room-service, sisteme de rezervari intre hoteluri, radio. Inovatiile ulterioare au inclus incalzire centrala, aer conditionat, lifturi pentru pasageri, sisteme de canalizare, care au fost adoptate rapid de catre hotelurile internationale. Ernest Henderson a realizat acelasi lucru cu Sheraton. Aceste prime lanturi hoteliere au dominat piata pana cand Hyatt si noul sau prototip Atrium (realizat in 1967 odata cu deschiderea hotelului ATLANTA HYATT REGENCY), au revigorat arhitectura marilor hoteluri de lux construite la sfarsitul secolului al XIX -lea.

Un alt pas major l-a constituit constructia motelurilor, unitati standardizate, amplasate de-a lungul soselelor, de catre Kemmons Wilson, fondatorul lantului HOLIDAY INN. Acestea au fost primele unitati de cazare de categorie economica care se adresau calatorului obisnuit care cauta camere confortabile si curate.In Europa, evolutia dupa cel de-al II-lea razboi mondial, a avut un curs diferit. Dezvoltarea transportului aerian transatlantic a favorizat dezvoltarea turismului international. In perioada marilor hoteluri de lux, calatoria in strainatate se efectua cu vaporul, era apanajul claselor sociale inalte, iar durata calatoriei era mare. Odata cu dezvoltarea transportului aerian comercial, noii calatori se deosebeau de generatia anterioara. Erau, de asemenea, si mult mai numerosi, iar tarile dezvoltate erau nerabdatoare sa-i atraga. Nu este surprinzator faptul ca primele hoteluri mari construite dupa razboi se aflau in proprietatea statului sau erau construite cu sprijin public. Primul dintre acestea, THE CARIBBEAN HILTON din Puerto Rico a fost construit de catre o companie publica, care l-a convins pe Conrad Hilton sa-l gestioneze pe o baza virtual lipsita de riscuri, printr-un instrument cunoscut sub denumirea de contract de management hotelier. Contractul separa aspectele de proprietate de cele de gestiune a hotelului, permitand unei companii hoteliere sa obtina dreptul de a conduce o unitate in schimbul unor plati. Aceasta a propulsat HILTON-ul intr-o cursa care l-a lansat in randul celor mai mari lanturi hoteliere internationale.

In anii '60, turismul, inclusiv cel in scop de afaceri, a avut o evolutie accelerata. La Londra, Paris, Roma, Atena, Hong Gong, Tokyo s-au construit hoteluri mari, moderne. Lanturile hoteliere HILTON, SHERATON, HYATT au continuat sa inaugureze hoteluri noi, de capacitati mari si care se adresau in special oamenilor de afaceri. Valul construirii de noi hoteluri si moteluri in anii '70 si '80 a creat un surplus de capacitate, reducand, gradul de ocupare in marea majoritate a unitatilor de cazare. In acest context, companiile hoteliere au recurs la sisteme noi de organizare, la noi metode si instrumente de lucru specifice marketingului si managementului, pentru a putea supravietui cu succes intr-un mediu concurential tot mai solicitant.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre management hotelierlupa cautareCAUTA IN SITE