StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii

Importanta standardelor iso 9000Importanta standardelor ISO 9000


Institutiile si organizatiile societatii au fost create in scopul si cu menirea de a oferi consumatorilor produse si servicii care sa le satisfaca cat mai deplin cerintele. Masura in care

aceste produse (servicii) satisfac nevoile si cerintele celor carora li se adreseaza, reprezinta continutul fundamental al notiunii de CALITATE.Calitatea serviciilor si mai ales a produselor asigura nu numai competitivitatea si eficienta economica a fiecarei intreprinderi/organizatii/institutii in parte, ci chiar a intregii economii.

Prin seria de standarde ISO 9000 s-au elaborat tehnicile si metodologiile prin care se ajunge la formarea competentei si a increderii in potentialul calitativ al firmei. Aceste standarde contin atat cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca sistemele de management cat si recomandarile necesare pentru domeniul specific de activitate.

Modalitatea de transpunere in practica este la latitudinea firmelor, care prin specialistii

responsabili, vor implementa aceasta metodologie indiferent de marimea firmei sau de bransa in care activeaza.

Instrumentul strategic al abordarii calitatii il constituie manualul calitatii prin care se prezinta politica in domeniul calitatii si descrie mijloacele si masurile luate de o organizatie (firma) referitoare la asigurarea calitatii. Elaborarea acestui document solicita un efort sustinut de documentare, intelegere si investigare a proceselor in conformitate cu reglementarile permanent actualizate ISO 9000, din domeniul respectiv de activitate.

Standardizarea este o activitate aflata in relatie directa cu asigurarea calitatii.

Standardele trebuie actualizate periodic pentru a raspunde cerintelor si exigentelor societatii privind asigurarea calitatii.

Standardele care raspund cel mai bine cerintelor armonizarii si globalizarii internationale sunt cele elaborate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO).

La ora actuala, ISO a creat mai multe grupuri de standarde dupa cum urmeaza :

Standarde terminologice - reprezentand practic glosare de termeni din domeniul calitologiei, editate de Organizatia Europeana pentru Calitate - EOQ;

Standarde generale - dedicate in mod deosebit aspectelor manageriale ale calitatii (cum este celebra serie ISO 9000);

Standarde metodologice - datorita caracterului lor specific, pot fi clasificate in:

 • Standarde privind asigurarea metrologica si colectarea datelor de masurare;
 • Standarde privind verificarea calitatii loturilor de produse (in bucati, vrac etc);
 • Standarde privind controlul proceselor de fabricatie;
 • Standarde privind metodele statistice (de exemplu, cunoscuta serie ISO "Interpretarea statistica a datelor" elaborata de TC 69 - Comitetul Tehnic Nr. 89 al ISO) ;
 • Standarde privind fiabilitatea produselor.

Se poate afirma, ca aceasta evolutie spectaculoasa este strans legata de adoptarea si de succesul fara precedent pe plan international al normativelor din seria ISO 9000, una dintre cele mai mediatizate serii de normative dintre cele elaborate de catre Organizatia Internationala de Standardizare (ISO). De mai bine de 50 de ani, ISO a fost motorul care a sustinut industria, comertul si tehnologia, totul traducandu-se in elaborarea standardelor voluntare.

Astazi, in peste 150 de tari ale lumii au fost acordate certificate ISO 9000 si un numar foarte ridicat dintre acestea au adoptat standardele ISO 9000 drept standarde nationale.

Seria ISO 9000 a fost publicata in timp util, pentru a raspunde asteptarilor crescande in ceea ce priveste standardizarea internationala in sfera calitatii si generalizarea adoptarii programelor de certificare a sistemelor calitatii de catre terti.

Seria ISO 9000 cuprinde un ansamblu complet de concepte si directive generale aplicabile in conducerea calitatii impreuna cu mai multe modele referitoare la conditiile de asigurare a calitatii.

In cadrul celei de-a doua revizii a standardelor internationale din familia ISO 9000 : 2000, s-a avut in vedere asigurarea unei mai bune adaptari la cerintele diferitelor categorii de utilizatori, astfel incat aceste standarde sa devina un instrument eficient pentru cresterea capacitatii concurentiale a organizatiilor prin :

. Definirea unui singur model de asigurare externa a calitatii;

. Definirea unui model de asigurare interna a calitatii orientat TQM (Total Quality Management);. Structurarea elementelor sistemului calitatii in cadrul ambelor modele potrivit ciclului PEVA (planifica - executa - verifica - actioneaza);

. Orientarea politicii calitatii catre imbunatatirea continua a proceselor organizatiei si rezultatele acestora, asigurandu-se compatibilitatea cu celelalte politici sectoriale ale organizatiei, in cadrul politicii sale generale;

. Asigurarea unui sistem informational eficient, care sa permita si imbunatatirea continua a rezultatelor obtinute;

. Accentul se va pune pe eficacitatea proceselor, in mai mare masura, decat pe documentarea acestora;

. Facilitarea procesului de autoevaluare a masurii in care sunt indeplinite cerintele prevazute de standardele ISO 9000;

. Asigurarea unei compatibilitati sporite cu standardele ISO 14000 referitoare la managementul de mediu;

. Revizuirea si imbunatatirea calitatii standardelor din familia ISO 9000 a avut in vedere compatibilizarea acestora cu TQM.

Astfel cele patru standarde de baza pentru implementarea sistemului calitatii sunt:

- ISO 9000 : Sisteme de management al calitatii - Principii fundamentale si

Vocabular si defineste terminologia uitlizata in cadrul tuturor standardelor din seria ISO 9000;

- ISO 9001 : Sisteme de management al calitatii - Cerinte, standard care se utilizeaza pentru certificarea sistemelor de management al calitatii si constituie baza referentiala pentru evaluarea aptitudinii organizatiei de a indeplini cerintele clientului;

- ISO 9004 : Sisteme de management al calitatii - Linii directoare pentru imbunatatirea performantei; are ca scop furnizarea liniilor directoare pentru imbunatatirea continua a sistemului de management al calitatii in beneficiul tuturor partilor interesate prin cresterea satisfactiei clientului;

- ISO 19011 : Linii directoare pentru auditarea sistemelor de management al calitatii si de mediu - Ghid de auditare a sistemelor calitatii; (care a inlocuit standardul ISO 10011).

Din prezentarea scopului acestor standarde din familia ISO 9000:2000 rezulta ca managementul calitatii totale ocupa pozitia centrala in cadrul strategiei organizatiei de a realiza produse de calitate.

In plus, trebuie remarcat si faptul ca, in conformitate cu politica Comitetului Tehnic ISO 176, standardele din seria ISO 9000 sunt deosebit de dinamice, ele fiind imbunatatite in mai multe randuri prin revizii succesive. Vechile standarde ISO 9001, 9002 si 9003 editia 1994 au fost retrase treptat, ele fiind inlocuite cu un nou standard international ISO 9001 editia 2000. Din titlul acestui standard, s-a scos termenul de "asigurarea calitatii", care a fost inlocuit cu termenul "sistemul de management al calitatii" pentru a sublinia clar rolul managementului in fundamentarea calitatii, astfel incat organizatia sa demonstreze capabilitatea de satisfacere a cerintelor clientului.

Standardul ISO 9001 : 2000 arata, intr-o noua acceptiune, ca asigurarea calitatii este "parte a managementului calitatii" concentrata pe furnizarea increderii ca cerintele referitoare la calitate vor fi indeplinite".

Perspectivele pe plan national si international privind evolutia standardelor ISO 9000 din anul 2000 se refera in special la armonizarea si facilitarea relatiilor comerciale internationale, prin stabilirea gradului de indeplinire a criteriilor modelului european al TQM, de catre standardele internationale ISO 9000.


Avantajele implementarii ISO


 • dezvoltarea firmei, construirea unei organizatii mai valoroase si mai apreciata, care se bazeaza pe calitate;
 • recunoasterea generala, pe plan intern, european si international a companiilor care obtin certificate ISO;
 • micsorarea costurilor de productie;
 • indeplinirea unei cerinte de multe ori obligatorii, aceea de a participa la licitatii;
 • cresterea nivelului de satisfactie al clientilor si partenerilor companiei, datorita produselor si serviciilor de calitate sporita ;
 • cresterea cotei de piata pe pietele deja existente si posibilitatea intrarii pe noi piete.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact