StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul cercetarii si dezvoltarii
Trimite articolul prin email Creativitatea de grup : Managementul cercetarii si dezvoltarii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Creativitatea de grupCreativitatea de grup

Experintele facute de specialisti au aratat ca repertoriul cunostintelor si ideilor unui grup (pana la o anumita dimensiune) este mult mai vast decat al unui individ izolat. Acest efect aditiv rezulta din faptul ca asociatiile 323c24d si combinatiile de idei noi sunt mult mai numeroase decat in cazul unei simple adunari a acestor idei. Suma cunostintelor grupului este mai mare decat suma cunostintelor membrilor care-l formeaza datorita asa numitului efect de sinergie (care poate fi exemplificat pe o algebra specifica (1=0 ; 1+1 =3, 1+1+1=7 ; 1+1+1+1=11 etc.)

Intr-un grup ideea unuia sau mai multor membrii este reluata de catre ceilalti insa intr-o optica diferita. Astfel se nasc idei noi pe care nu le poseda inainte nici unul dintre membrii grupului.

O problema importanta o constituie crearea grupului, impunandu-se un anumit nivel de cunoastere si o anumita capacitate de a comunica cu ceilalti. Cu cat aptitudinile sunt mai diverse cu atat rezultatele vor fi mai bune. In grup, pentru a avea o energie potentiala cat mai mare, trebuie sa existe interdisciplinaritate. Pe de alta parte, existenta formatiilor diferite face ca problemele sa fie judecate diferit. Din acest motiv, dialogul dintre membrii grupului va fi fructuos pana la un anumit moment, dupa care productivitatea va scadea. S-a determinat stiintific ca randamentul creator al unui grup este o functie directa de numarul membrilor grupului. S-a ajuns astfel la concluzia ca grupurile optime sunt formate din 5 pana la 8 membrii.

Productivitatea unui individ este si functie de un anumit dezacord existent intre membrii grupului. astfel ca atat productivitatea cat si comportamentul psihologic in raport cu gradul de contradictie sau de dezacord parcurge trei etape :I zona buna exista o tensiune dialectica, dar ambele curbe cresc ;

II ambele curbe se aplatizeaza, dar inegal ;

III entuziasmul se transforma in ostilitate, membrii grupului se ocupa mai mult de conflicte irationale, iar ambele curbe descresc.

Pentru o atmosfera normala de lucru in grup, se recomanda improspatarea acestuia cu elemente tinere (un grup de 6-12 persoane sa fie reinoit in proportie de 25 % macar o data la 2 ani). De asemenea se impune includerea partiala in activitatea grupului si a unor preocupari de natura pedagogica.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact