StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul cercetarii si dezvoltarii

Creativitatea si inovatiaCreativitatea si inovatia

Referitor la conceptele de creativitate si inovare nu exista un consens deplin. Unii specialisti pun semn de egalitate intre ele, iar altii le considera diferite intr-o oarecare masura. Exista cel putin 3 moduri diferite de a defini 636f55g creativitatea :

capacitatea de a produce lucrari sau idei originale in procesul muncii ;

punerea intr-o alta ordine sau schimbarea informatiilor sau experientelor existente care au fost culese din diferite domenii de viata si gandire in relatii si conexiuni inca necunoscute.

capacitatea si activitatea specifica omului ca fiinta sociala, constienta de faurirea istoriei si culturii, de producerea bunurilor materiale si a valorilor spirituale (stiintifica, tehnica), de perfectionarea continua a vietii, a relatiilor si institutiilor sociale potrivit nevoilor, aspiratiilor si scopurilor sale.

Inovarea poate fi si ea definita tot in trei moduri diferite :

  1. generarea, acceptarea si implementarea noilor idei sub forma proceselor, produselor, serviciilor.
  2. este prezenta atunci cand schimbarea cere producerea si evaluarea de noi programe care nu reprezinta o componenta a repertoriului unitatii si care nu poate fi introdusa prin simpla grupare a unor reguli programate.
  3. noutate, schimbare, modificare, rezolvarea unei probleme tehnice sau organizatorice prin adoptarea de solutii moderne, precum si unele perfectionari care reprezinta noutate si progres fata de stadiul actual.

Din aceste definitii rezulta urmatoarele:

Ø      inovatia este caracterizata prin aparitia de idei noi si prin efectuarea unei schimbari ca urmare a luarii lor in considerare ;

Ø      creativitatea este o componenta a inovatiei manifestandu-se in primele faze ale acesteia.

In unitatile industriale, creativitatea si inovatia se manaifesta sub doua forme :

tehnica

organizatorica

Inovatia tehnica se concentraza in produse si tehnologii noi sau modernizate.

Inovatia organizatorica poate fi in :

domeniul economic - metode si tehnici noi contabile, financiare, de planificare ;

domeniul conducerii micro si macroeconomice ;

domeniul informaticii - sisteme informatice noi, mijloace automate de tratare a informatiilor ;

domeniul juridic, sociologic, cultural, artistic etc.

Inovarea tehnica aplicata in mai multe intreprinderi nu va diferi in mod esential una de alta cand este vorba de acelasi domeniu, pe cand una si aceiasi inovare organizationala va imbraca forme diferite de la o organizatie la alta.Pentru intreprindere, inovatia reprezinta o necesitate comerciala si economica, astfel :

comerciala, prin efectul pe care il are lansarea unui produs nou asupra volumului global al activitatii (atrage categorii noi de clienti)

economica - diversificarea prin inovare permite o mai buna repartizare a riscurilor, o mai buna utilizare a mijloacelor de productie si un echilibru financiar mai bun.


Sursele de inovare sunt de doua categorii :

A.     Surse interne

activitati organizate pentru a crea noutate ;

cercetarea stiintifica

proiectarea constructiva, tehnologica si de investitii

invatamant superior etc.

activitati care genereaza spontan noutate

preocuparile generale ale oamenilor

procesele productive

B.      Surse externe

importul de tehnologii

achizitionari de licente

achizitionari de modele si documentatii

asistenta tehnica

diferite forme de cooperare internationala


Procesul inovational este influentat de 2 mari categorii de factori :

Ø      factori cu actiune independenta de sursa de innoire (potentialul unitatii de cercetare concretizat in dotarile tehnice, resursele financiare ale acestora ; structurile organizatorice ale unitatilor de cercetare; mecanismele de planificare (metodologia de elaborare a planurilor, sistemul de finantare si plata, sistemul de indicatori liberi si impusi) ; sistemul de cointeresare materiala si morala, colectiva si individuala.

Ø      factori specifici surselor de innoire utilizate: lungimea timpului de asimilare, suficienta si pertinenta informatiilor, gradul de risc pe faze, stimularea initiativei creatoare; pentru cei specifici importului de tehnologie: satisfacerea rapida si cu cheltuieli mici a nevoilor (factor pozitiv), ridicarea gradului de tehnicitate (factor pozitiv), clauze contractuale dezavantajoase (factor negativ)


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact