StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul cercetarii si dezvoltarii

Precizarea constrangerilor si a riscurilorPrecizarea constrangerilor si a riscurilorA. Analiza problemelor

Pentru atingerea obiectivelor proiectului, se iau in considerare initial o serie de situatii nedorite, sau mai simplu se admite ca exista unele probleme care trebuie identificate ierarhizate si rezolvate.

Prima faza in stabilirea obiectivelor proiectului este de a clarifica care sunt problemele. Aceasta faza se numeste analiza problemelor; prin care se stabilesc doua modalitati de actiune:Identificarea problemelor principale ale beneficiarului.

Dezvoltarea unui sistem de analiza a problemelor pentru a stabili cauzele si efectele.

Remarca Analiza problemelor se efectueaza in cadrul sed 151e45b intelor de lucru al grupurilor de interese si implica identificarea problemelor din perspectiva grupurilor de interese implicate. In acest caz se obtine o analiza echilibrata, care tine seama de puncte de vedere diferite si uneori, conflictuale.

Dupa identificarea problemelor, fiecare participant propune o sugestie pentru o problema principala - adica problema pe care o considera a fi punctul cheie al proiectului.

Fiecare participant va fi ghidat in alegerea initiala a problemei de propriul sau interes in cadrul proiectului si de dificultatile pe care le intampina in activitatea lui curenta.

Importanta problemelor principale sugerate va fi discutata pana cand participantii vor stabili, de comun acord existenta unei probleme principale unice. Acesta va constitui punctul de pornire in ierarhizarea problemelor prin intocmirea unui grafic de lucru.

B. Constrangeri

Constrangerea reprezinta o limitare care se refera la data de inceput sau la data de sfarsit a unui proiect (activitati). Constrangerile pot fi clasificate in mai multe categorii (tabelul 2.8).

Tabelul 2.8 Clasificarea constrangerilor

Nr. crt.

Tipul constrangerii

Precizari, caracteristiciConstrangeri flexibile


Constrangerile flexibile - afecteaza datele de inceput si de sfarsit ale uui proiect, fara insa a-i modifica durata.
Constrangeri semi-flexibile


Constrangerile semi-flexibile - datele de inceput si de finalizare pot fi schimbate in anumite limite, dar durata totala a proiectului ramane neschimbata.
Constrangeri inflexibile


Constrangerile inflexibile - datele de incepere si finalizare a proiectului sunt nemodificabile.


Indiferent cat de bine este planificat si pregatit un proiect, nu toate lucrurile se vor desfasura conform planului de realizare. Este posibil ca un numar de factori externi sa afecteze implementarea proiectului. Aceste situatii trebuie preintampinate astfel ca proiectul sa aiba succes. Derularea proiectului poate trece la nivelul urmator doar daca sunt rezolvate constrangerile si indeplinite obiectivele   (fig. 2.8).

Unul din rolurile managerului de proiect este sa identifice constrangerile - factorii externi si sa elaboreze un mecanism pentru a monitoriza efectul acestora asupra proiectului (fig. 2.9).

Fig. 2.8. Schema rezolvarii constrangerilor.


Unii dintre factori vor fi critici pentru succesul proiectului, in timp ce altii vor avea o influenta minora. Odata cu identificarea constrangerilor, acestea pot fi verificate si monitorizate.In cadrul unui proiect apar o diversitate de probleme; pentru reliefarea acestora trebuie sa se defineasca riscurile si sursele de generare ale riscurilor din cadrul unui proiect.Fig. 2.9. Algoritmul constrangerilor.


C. Riscul in cadrul unui proiect

Riscul se poate defini ca probabilitatea unui proiect de a nu se desfasura conform previziunilor in ceea ce priveste timpul de realizare, costul si specificatiile tehnice.

Riscul prezinta o manifestare aleatorie de natura imprevizibila, favorabila dar mai ales defavorabila si in aceste conditii analiza si prevederea riscurilor trebuie sa reprezinte o preocupare primordiala pentru managerii de proiecte.

L'AFITEP (Asociatia Franceza a Inginerilor si Tehnicienilor de Estimare, Planificare si Proiecte) si AFNOR (Asociatia Franceza de Normalizare) definesc riscul ca fiind "posibilitatea de a se produce un eveniment, in general defavorabil, avand consecinte asupra pretului sau desfasurarii unei operatii si care se traduce matematic printr-un grad de dispersie a valorilor finale posibile in jurul valorii probabile, cuantificandu-se evenimentul si probabilitatea ca valoarea finala sa ramana in limite acceptabile"[28].

Aceasta definitie este restrictiva pentru ca riscul nu este intotdeauna doar probabil si ca producerea unui ansamblu de evenimente, aparent fara gravitate, pot deveni catastrofale. Se va defini riscul, fara a exclude evenimentul daunator, defavorabil, ca o abordare probabilistica asupra posibilitatii ca un proiect sa nu fie executat conform prevederilor privind data finalizarii, a costului sau a specificatiilor tehnice, aceste abateri in raport cu prevederile fiind considerate ca dificile de acceptat sau chiar neacceptabile.

Dictionarul Enciclopedic Managerial editat de Editura Academica de Management defineste riscul astfel: masura a neconcordantei dintre diferite rezultate posibile, mai mult sau mai putin favorabile sau nefavorabile intr-o actiune viitoare.

Riscul este determinat de o multitudine de cauze obiective:

schimbarea conditiilor economice in timp;

schimbari tehnologice rapide;

invalidarea experientei anterioare;

atitudinea optimista sau pesimista a echipei de analiza;

erori de analiza tehnica sau economica;

interventii ale statului;

impactul mediului inconjurator;

modificari ale costurilor;

modificari ale cursurilor valutare etc.

Aceste cauze pot determina transformari pe parcursul realizarii si exploatarii obiectivului real, transformari cu efecte pozitive sau negative asupra rezultatelor economice asteptate.

Agentia Internationala de Credit a realizat o lista cu                "10 amenintari" majore pentru supravietuirea unei firme, acestea fiind [ ]:

. Amplasarea gresita a afacerii - aceasta tine de politica de marketing: presupune nepromovarea unor reclame corecte si nealegerea unei piete  favorabile desfacerii produsului.

Prea mult capital investit in active fixe - eficienta utilizarii activelor fixe este scazuta.

Lipsa de capital - s-au realizat investitii mari in active fixe si nu mai exista suficient capital circulant pentru continuarea procesului de productie.

Probleme cu creditele - nu exista resurse pentru rambursarea datoriilor.

Gestionarea defectuoasa a stocurilor - dublarea vanzarilor nu implica dublarea stocurilor. Stocurile vor creste numai de 1:4 ori.

Expansiune necontrolata - se lanseaza produse pe o piata care nu a fost cercetata in prealabil.

Capitalizare neadecvata - este determinata de riscul activitatii. Daca riscul este mare, dividentele cerute de investitori vor fi mari. Din profitul obtinut se platesc dividentele si partea investita va fi mica.

Lipsa de experienta si de calificare - nu exista interes pentru ridicarea gradului de pregatire profesionala a celor angajati.

Probleme cu personalul - daca activitatea firmei este necorespunzatoare personalul va fi tentat sa isi gaseasca alt loc de munca.

Birocratia - in general, aceasta deficienta se gaseste in activitatile ale caror rezultate nu mai sunt satisfacatoare.

Daca se analizeaza aceste amenintari se constata ca una deriva din cealalta ca un efect cu propagare in lant.

Specialistii au analizat factorii care determina succesul activitatii unei firme. Se considera ca daca se urmareste realizarea anumitor conditii (factori de succes), atunci performanta este asigurata.

Orice manager analizand continuu activitatea de care raspunde si tinand cont de factorii mentionati, poate asigura succesul afacerii.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact