StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul institutiilor publice

Viziunea, misiunea si obiectivele strategice

VIZIUNEA, MISIUNEA SI OBIECTIVELE STRATEGICE

Obiective

Prezentul capitol isi propune:

Sa explice si sa defineasca viziunea unei organizatii

Sa explice si sa defineasca misiunea unei organizatiiSa explice ce sunt si cum se formuleaza obiectivele strategice ale unei organizatii

Sa explice diferenta dintre viziunea si misiunea organizatiei

Sa explice cum se particularizeaza viziunea, misiunea si obiectivele strategice pentru un sistem de administratie publica


Viziunea

Conceptul de viziune

Conceptul de viziune pentru o organizatie se defineste in zona de inefabil a managementului strategic, dar el opereaza prin oameni in zona pragmatica a lui. Viziunea unei organizatii reprezinta o stare ideala proiectata in viitor si care configureaza o posibila si dezirabila dezvoltare a organizatiei respective.

Viziunea presupune o gandire dinamica si capabila sa evalueze pe termen lung sansele reale de dezvoltare ale organizatiei. Nu oricine are aceasta capacitate de a vedea in timp si de a consemna in viitorul virtual al organizatiei imaginea acesteia. De aceea, nu orice dorinta personala sau speranta impartasita poate contribui la crearea unei viziuni.

Starbucks este o companie de cafea, infiintata in orasul Seattle din statul Washington, din

S.U.A. Compania are ca activitati prajirea si vinderea de cafea boabe, precum si prepararea cafelei si servirea ei in cadrul unor restaurante sau baruri mici, dar cu o atmosfera atragatoare si relaxanta. Starbucks este una dintre cele mai dinamice companii americane, avand in 1996 peste 1000 de restaurante de cafea, numai in S.U.A.

In 1971, trei antreprenori din Seattle - Jerry Baldwin, Zev Siegel si Gordon Bowker - au infiintat compania Starbucks, avand ca singura activitate prajirea si vinderea cafelei boabe. In 1982 este angajat Howard Schultz, in varsta de 29 de ani. Un an mai tarziu, Schultz se afla in Italia intr-o deplasare de afaceri si a ramas uimit de numarul mare al barurilor unde italienii puteau servi cafea, de dimineata pana seara tarziu. A inteles ca este vorba de o anumita cultura a savurarii cafelei, intr-o atmosfera relaxanta si romantica. Si atunci a avut viziunea de a dezvolta in America o noua cultura a bautului cafelei si a savurarii aromei ei, intr-o atmosfera atragatoare si relaxanta, cu prietenii sau rasfoind ziarele. Intors in Seattle, a propus proprietarilor Starbucks sa se dezvolte si in sectorul micilor restaurante sau baruri, unde sa se serveasca cafea, in stil italian. Proprietarii companiei nu a au inteles nici vizinea lui Schultz si nici p 717j98h otentialul unui astfel de business. Schultz s-a retras de la Starbucks si si-a deschis propria firma, denumita Il Giornale, in 1985. Succesul a fost imediat, iar Schultz a putut sa deschida noi restaurante, asa cum vazuse el in Italia. In 1987, el cumpara cu 4 milioane de dolari licenta si numele companiei Starbucks si incepe sa se dezvolte intr-un ritm uluitor. Viziunea lui a fost un adevarat generator de energie si curaj, de incredere si idei novatoare (Bratianu, 2000/a).

Am considerat acest exemplu pentru a sublinia doua aspecte ale atitudii manageriale fata de viziune: atitudinea de neincredere si deci, de neacceptare a ei si respectiv, atitudinea de acceptare si promovare a ei. Totodata, exemplul considerat este convingator si sub aspectul transformarii procesuale a unei viziuni intr-un succes al organizatiei. Fara viziunea avuta de Schultz in Italia, compania Starbucks ar fi ramas in granitele conceptuale ale celor trei fondatori. Faptul ca ei s-au retras din afacere demonstreaza clar incapacitatea lor de a intelege si respectiv, de a da credit si vigoare viziunii propuse de Schultz. Pe de alta parte, succesul obtinut in timp de Schultz demonstreaza faptul ca viziunea formulata de el a fost construita in mod realist si proiectata sa produca rezultatele financiare scontate nu imediat, ci dupa un timp semnificativ pentru efortul de investitie si de dezvoltare a firmei.

Formularea unei viziuni

O viziune buna, deci o viziune care sa surprinda elementele cele mai importante ale organizatiei si care sa aiba succes, trebuie sa se caracterizeze prin urmatoarele:

Starea ideala care se proiecteaza in viitor trebuie sa fie inradacinata in prezentul organizatiei;

Creatorii acestei viziuni trebuie sa constientizeze dificultatile care vor fi intampinate si provocarile la care este supusa organizatia;

Viziunea creata trebuie sa genereze o atitudine de incredere in viitor si in posibilitatile organizatiei de a se dezvolta in sensul transformarii viziunii propuse in fapte;

Viziunea trebuie sa fie rezultatul sinergetic al muncii intregii echipe manageriale. In cazul firmelor mici, viziunea este atributul gandirii membrilor fondatori;

O viziune buna ofera posibilitatea tuturor membrilor organizatiei sa isi identifice interesele si deci sa-si construiasca motivatia necesara pentru transpunerea ei in viata;

O viziune buna este aceea care poate fi impartasita de toti membrii organizatiei si nu numai de o parte a lor; aceasta inseamna ca ea sa fie acceptata si sa genereze idei si atitudini novatoare. Existenta sau crearea unei viziuni bune este o conditie intrinseca dezvoltarii oricarei


organizatii. Fara viziune, organizatia este condamnata la stagnare, la involutie sau chiar la faliment, daca opereaza intr-un mediu puternic concurential. O viziune buna se poate naste dintr­

o dorinta, dar nu se identifica cu ea, deoarece viziunea este un rezultat rational al vointei de dezvoltare si de succes. Viziunea contine si o componenta intuitiva, care isi are originea in experienta si cunostintele tacite ale celui care o formuleaza, dar aceasta componenta este greu cuantificabila si de aceea despre ea se vorbeste mai putin.

Misiunea

Conceptul de misiune

Misiunea unei organizatii reprezinta ratiunea de a fi si de a crea valoare pentru societate. Ea sintetizeaza legea existentiala a organizatiei si expliciteaza viziunea ei. Misiunea determina evolutia organizatiei in sensul transformarii viziunii in realitate. In timp ce viziunea exprima o stare ideala posibila, misiunea exprima o evolutie programatica spre aceasta stare. Viziunea se concentreaza pe imaginea interna a organizatiei si pe aspiratiile managementului de varf, in timp ce misiunea se concentreaza pe imaginea externa a organizatiei si pe determinantii sau factorii decizionali ai managementului. Pe scurt, misiunea unei organizatii comunica ce este organizatia respectiva si ce vrea ea sa faca pentru aceasta societate. O buna formulare a misiunii unei organizatii trebuie sa contina trei elemente importante:

. o exprimare generala a viziunii

. o indicare a valorilor fundamentale pe care si le asuma managementul de varf al

organizatiei

. o articulare a obiectivelor fundamentale sau strategice ale organizatiei.

Aceste elemente trebuie sa fie realiste si convingatoare atat pentru angajatii organizatiei cat si pentru cei care sunt sau care pot fi clientii organizatiei. O misiune exprimata in termeni bombastici si fara acoperire nu poate decat sa conduca la pierderea credibilitatii si, pe termen lung, la un declin al organizatiei care nu este capabila sa se ridice la nivelul misiunii asumate. De aici decurge si dificultatea formularii clare si convingatoare a misiunii.

Reflectand esenta existentiala a unei organizatii, misinea ei este stabila in timp, constituind un sistem referential pentru intreaga activitate a organizatiei respective. Pentru a putea ilustra aceste caracteristici ale misiunii unei organizatii, vom considera cateva exemple din lumea businessului si a universitatilor.

Exemple de viziuni si misiuni

Exemplele care urmeaza sunt preluate din lucrarea: Managementul strategic, editia a 2-a, pe care am publicat-o la Editura Universitaria Craiova in 2002. Misiunea Companiei Maytag este: "Imbunatatirea calitatii vietii in gospodariile cetatenilor prin proiectarea, realizarea si vanzarea celor mai bune aparate electrice de uz casnic din lume".

Misiunea Companiei de Electricitate a Municipiului Seattle din statul Washington, S.U.A. este: "Sa fie compania privata municipala cea mai focalizata pe clienti, cea mai competitiva, eficienta, inovativa si responsabila pentru protectia mediului, din S.U.A.".

Pentru universitati, formularea misiunii este oarecum diferita avand in vedere faptul ca ele sunt organizatii non-profit, destinate generarii si transmiterii de cunostinte.

Pentru Universitatea Reading din Marea Britanie, misiunea formulata in Planul strategic 1996-2000 este urmatoarea: "Scopul fundamental al Universitatii este excelenta in procesul de invatamant si de cercetare, intr-un spectru foarte larg de discipline. Ea isi propune sa obtina aceasta excelenta printr-un climat intern stimulativ intelectual atat pentru studenti cat si pentru profesori, climat care este sensibil la nevoile nationale si internationale. Universitatea recunoaste necesitatea unui management eficient al tuturor resurselor ei, indiferent de unde provin ele".

In planul strategic al Universitatii Deschise (The Open University) din Marea Britanie, pentru perioada 1998-2006, este formulata urmatoarea misiune: "Universitatea Deschisa este:

deschisa in raport cu oamenii - oferind o admitere libera in invatamantul superior pentru un segment larg si divers de studenti si jucand rolul de lider in satisfacerea nevoilor de educatie continua;

deschisa in raport cu spatiile de invatamant - oferind oportunitati de studiu adultilor la locul lor de munca sau acasa, indiferent daca ei raman in aceeasi localitate sau calatoresc in perioada studiilor prin Europa sau alte regiuni ale lumii;

deschisa in raport cu metodele - folosind si dezvoltand metode specifice invatamantului la distanta, inclusiv noile tehnologii informatice pentru a imbunatati eficienta si eficacitatea invatarii si pentru a ajunge in casele studentilor indiferent unde locuiesc acestia;

deschisa in raport cu ideile - fiind o comunitate academica vibranta, dedicata expansiunii, progresului si impartasirii cunostintelor".


In sfarsit, pentru frumusetea formularii, extragem din Planul strategic al Universitatii Westminster pentru perioada 1998-2003 viziunea si misiunea acestei prestigioase institutii de invatamant superior din Marea Britanie.

Viziunea Universitatii Westminster

"In noul mileniu, Universitatea Westminster va fi recunoscuta pe plan national si international pentru: . o inalta calitate, accesibile dar provocatoare programe universitare si de cercetare, servicii de expertiza; . o puternica motivatie, angajare si atitudini profesionale din partea corpului profesoral si a studentilor;

climatul intelectual oferit ca suport pentru studenti si profesori;

rolul educational de lider in regenerarea Londrei;

dezvoltarea de relatii mutuale benefice cu industria si comertul;

experienta educationala deosebita oferita pentru mediul international ".


Misiunea Universitatii Westminster:

"Misiunea Universitatii este sa ofere educatie si cercetare la un inalt standard de calitate in context national si international pentru dezvoltarea intelectuala, sociala si profesionala a individului si pentru imbogatirea economica si culturala a orasului Londra si a unor comunitati mai largi".

Analizand cu atentie exemplele date se pot evidentia atat starea ideala a organizatiei proiectata in viitorul imediat cat si determinarea organizatiei de optimizare a resurselor pentru a se putea obtine ceea ce si-a propus. Oricat de generale ni s-ar parea aceste formulari, ele reflecta

o atitudine ferma si creatoare, specifica gandirii strategice.

Obiectivele strategice

Ce sunt obiectivele strategice

In literatura de specialitate, definirea managementului strategic se face pornind de la conceptul de strategie. In antichitate, se numea strategos unul dintre cei zece magistrati supremi alesi pe o perioada de un an de zile in Atena. Semnificatia a fost apoi transferata conducatorului militar (stratos = armata, egos = conducator). Pe vremea lui Alexandru Macedon, acest concept se referea la capacitatea de a utiliza forta militara intr-o confruntare si de a crea un sistem de guvernare. In timp, conceptul de strategie a evoluat sintetizand capacitatea sau arta de a conduce un razboi.

In Webster's new collegiate dictionary conceptul de strategie este definit ca fiind arta si stiinta folosirii fortelor politice, economice, psihologice si militare ale unei natiuni sau grup de natiuni pentru a construi suportul maxim de adaptare a politicilor de pace sau de razboi.

In domeniul managementului exista numeroase definitii date conceptului de strategie. Mintzberg grupeaza aceste definitii existente in cinci structuri semantice: plan de actiune, stratagema, model de comportament, pozitie si perspectiva (Bratianu, 2002/b). De exemplu, pentru prima grupa semantica, se poate lua in consideratie definitia lui Quinn: "Strategia este un model sau plan, care integreaza intr-un tot coerent scopurile majore ale organizatiei, politicile si etapele actiunii".

Pentru ultima grupa semantica se poate lua ca exemplu definitia lui Chandler: "Strategia consta in determinarea scopurilor si obiectivelor pe termen lung ale unei organizatii si alocarea resurselor necesare pentru a le atinge". In acelasi sens, putem considera si definitia lui Thompson: "Strategiile sunt mijloace in obtinerea scopurilor, iar aceste scopuri sunt obiectivele organizatiei. Strategiile sunt caile de urmat si deciziile care se iau pentru ca organizatia sa atinga anumite puncte sau niveluri de succes".

Considerand clarificata definitia conceptului de strategie, se poate defini managementul strategic ca fiind acel proces managerial prin care se formuleaza si se implementeaza strategii. Evident, aceasta este o definitie operationala, care integreaza semantic conceptele de management si strategie. Ea nu exclude alte definitii, care contin si elemente descriptive sau prescriptive. De exemplu, conform lui David, managementul strategic este procesul prin care conducatorii determina directia pe termen lung si performantele organizatiei, asigurand realizarea unei formulari atente, a unei implementari corecte si a unei continue evaluari a strategiei.

Daca incercam sa sintetizam ideile expuse mai sus, putem conclude ca managementul strategic este procesul prin care se genereaza si se controleaza schimbarile strategice ale unei organizatii in scopul realizarii unor obiective fundamentale. Dimensiunea strategica a managementului este asigurata de existenta unei gandiri strategice si a unei culturi organizationale favorabile schimbarii si performantei intr-un mediu extern concurential.

Explicatiile si definitiile date pana acum au avut in vedere o singura organizatie, respectiv, echilibrul dinamic dintre ea si mediul extern ei. In realitate, organizatiile se afla intr-o continua competitie, care influenteaza puternic managementul si comportamentul organizational. Sa consideram, de exemplu, o fabrica de automobile. Succesul ei pe termen lung depinde nu numai de realizarea unui echilibru dinamic intre managementul ei si mediul politic, economic, social si cultural extern ei, dar si de concurenta pe care alte companii de automobile o fac, in zona respectiva. Aceasta concurenta poate fi controlata intr-o anumita masura printr-o serie de politici protectioniste, dar ea nu poate fi eliminata. Totodata, in conditiile globalizarii activitatilor economice, competitia intre fabricantii de automobile capata dimensiuni si intensitati noi, care genereaza presiuni formidabile asupra fiecarui competitor. Managementul strategic al fiecarui fabricant de automobile trebuie sa ia deci in consideratie si aceasta presiune a competitiei si sa ofere solutii care sa tina seama si de strategiile celorlalti competitori.

Fenomenul competitional este prezent si in zona organizatiilor non-profit, desi la prima vedere aceasta afirmatie pare hazardata. Sa consideram, de exemplu, o fundatie care si-a propus sa stranga fonduri pentru a-i ajuta pe copiii supradotati sa beneficieze de o educatie scolara deosebita si de burse pentru a studia in strainatate. Dar aceasta nu este singura fundatie care sa stranga fonduri. Mai sunt multe altele, cu scopuri declarate la fel de nobile. Si atunci, considerand aceste fonduri posibile ca fiind limitate, obtinerea lor de catre o fundatie sau alta depinde foarte mult de strategia fundatiei si de managementul ei. Atat la noi in tara cat si in strainatate sunt numeroase fundatiile care si-au propus scopuri umanitare laudabile, dar care nu au reusit sa faca nimic datorita lipsei unei viziuni manageriale strategice si a realizarii unui avantaj competitiv in raport cu celelalte fundatii aflate in competitie.

Indiferent de domeniul de activitate, intr-o competitie putem identifica cel putin o organizatie care se plaseaza intr-un context avantajos. Spunem ca organizatia respectiva are un avantaj competitiv in raport cu celelalte organizatii. El se explica prin faptul ca organizatia respectiva a implementat o strategie creatoare de valoare, pe care celelalte companii nu o pot duplica sau imita pentru a obtine aceleasi beneficii. Importanta avantajului competitiv creste cu atat mai mult cu cat este mai durabil in timp. Reactia celorlalte organizatii este de a imita strategia primei organizatii si de a obtine aceleasi beneficii pentru investitia facuta. Daca prima organizatie nu gandeste strategic si nu investeste in perfectionarea strategiei creatoare de valoare implementate, va pierde destul de repede avantajul competitiv obtinut.

Managementul strategic s-a dezvoltat in mediile puternic conflictuale sau competitionale in care supravietuirea si succesul unei organizatii depinde de realizarea unui echilibru dinamic intre fortele interne si cele externe organizatiei si respectiv, de obtinerea unei competitivitati strategice in raport cu celelalte organizatii concurente. De exemplu, unul dintre domeniile cele mai dinamice, cu un nivel foarte ridicat al competitiei, este domeniul tehnologiilor informatice. Realizarea unei competitivitati strategice si mentinerea ei cat mai mult timp constituie nu numai o performanta, dar si o conditie implicita a succesului.

Managementul strategic nu este un management implementat exclusiv in organizatiile generatoare de profit. El se poate aplica cu succes si organizatiilor non-profit, precum si sistemelor de administratie publica, in sensul crearii unui climat de performanta si calitate in domeniul serviciilor oferite.

Pentru a exemplifica modul de aplicabilitate al managementului strategic intr-un domeniu prin excelenta non-profit, vom considera cazul universitatilor. In mod traditional, universitatea a fost un tezaur de cunostinte si o scoala superioara de formare a elitelor intelectuale. In ultimii ani, invatamantul a fost supus proceselor de masificare si globalizare, procese care au impus o serie de mutatii structurale si functionale universitatii. Cresterea aproape exploziva a numarului de studenti a condus totodata la aparitia unor institutii de invatamant superior care si-au definit misiunea lor ca raspuns la noile solicitari si tendinte ale societatii si nu ca un reflex la traditia universitara.

Noul context competitiv in care se afla universitatile determina o redimensionare functionala a lor, astfel ca la interfata dintre o universitate si mediul social, economic si politic in care se afla sa existe un echilibru dinamic. Acest echilibru dinamic constituie, de altfel, unul dintre obiectivele strategice ale procesului de reforma din invatamantul nostru superior.

Managementul strategic este un proces orientat pe obiective majore, a caror realizare este proiectata in timp. Obiectivele strategice preiau din viziunea si misiunea organizatiei ideile si determinarile fundamentale si condenseaza in ele intreaga vointa si capacitate a ei de dezvoltare si de implinire, in contextul crearii unei competitivitati strategice (fig. 5.1).

Obiectivele sunt rezultate finale ale strategiilor dezvoltate si respectiv, ale activitatilor planificate. Ele definesc ce trebuie realizat si cand evaluarea si cuantificarea lor devin posibile. Prin implinirea acestor obiective strategice se considera implinita si misiunea organizatiei pentru proiectia de timp considerata.

Uneori, in locul termenului de obiectiv se foloseste cel de scop. In timp ce obiectivul presupune o inchidere, prin realizarea lui, termenul de scop sugereaza o anumita deschidere datorita difuzivitatii lui semantice. De accea se prefera folosirea termenului de obiectiv. Integrarea tuturor obiectivelor strategice formulate pentru organizatie, pentru o perioada de 4-5 ani, impreuna cu strategiile prin care se vor obtine aceste obiective si resursele necesare, intr-un singur document la nivelul organizatiei constituie planul strategic. Acest plan strategic este un plan cadru de dezvoltare institutionala, care nu este rigid si care se evalueaza anual cu scopul de a i se aduce adaptarile necesare. Detalierea anuala a planului strategic se face sub forma planului operational. Acesta constituie totodata sistemul de referinta al intregii activitati desfasurate timp de un an calendaristic intr-o organizatie, precum si sistemul de referinta pentru realizarea functiei de control.

Strategiile sunt rezultatele deciziilor strategice, respectiv ale deciziilor luate de managementul de varf in scopul obtinerii obiectivelor strategice. Aceste decizii au la baza gandirea strategica si ele exprima optiunile majore ale organizatiei de dezvoltare si de realizare a competitivitatii strategice. Deciziile se pot concretiza sub forma unor planuri comprehensive care documenteaza cum se vor obtine obiectivele strategice si respectiv, cum isi va indeplini organizatia misiunea asumata.

Intr-o lume ideala, traiectoriile de evolutie ale organizatiei intre starea prezenta si starea viitoare unde se afla obiectivele strategice ar fi echivalente, iar costurile evolutiei pe aceste traiectorii ar fi aceleasi. Marimea lor ar fi data numai de diferenta de potential sau de pozitie intre starea prezenta si cea viitoare. Intr-o astfel de situatie, varietatea traiectoriilor ar fi nenecesara, iar alegerea uneia dintre ele nu ar constitui nici o problema. Poate ca, intr-o astfel de lume ideala nici nu am folosi termenul de strategie pentru o alegere atat de simpla, fara consecinte majore asupra organizatiei.

Dar noi traim intr-o lume reala, in care traiectoriile de evolutie ale organizatiei pentru a realiza obiectivele strategice nu sunt echivalente. Fiecare traiectorie inseamna o serie de decizii si activitati care consuma diferite resurse si deci produc costuri diferite. De aceea apare normala problema evaluarii acestor traiectorii si a alegerii traiectoriei celei mai avantajoase, care maximizeaza competitivitatea strategica, in conditiile minimizarii consumului de resurse. Daca evaluarea ar avea la baza o serie de date cunoscute, nu ar fi nici o problema de analizat si de evidentiat rezultatele cele mai convenabile. Dar pentru a evalua posibilele traiectorii care conduc la realizarea obiectivelor strategice trebuie sa luam in calcul incertitudini si un mediu extern aflat intr-o continua schimbare. De asemenea, exista o presiune formidabila din partea competitiei pe care nu o putem ignora, dar nici masura. In aceste conditii dificile, de incertitudini si amenintari, de oportunitati si esecuri, luarea deciziilor majore cu scopul declarat de a realiza obiectivele strategice, constituie o problema si nu oricine are capacitatea necesara de a obtine cele mai bune solutii. De aceea, este nevoie de o gandire strategica si de o pregatire manageriala adecvata pentru a construi posibile strategii.

Pentru orice organizatie, dezvoltarea strategiilor constituie o necesitate. Problema nu se pune deci daca construim sau nu strategii, ci cum alegem dintre strategiile posibile pe cele care pot realiza o competitivitate strategica. Diferenta dintre strategii este mare, ea putand varia intre succes si faliment. De aceea, pentru elaborarea unor strategii adecvate, managementul de varf trebuie sa cunoasca foarte bine starea interna a organizatiei, starea ei externa si mai ales, dinamica fortelor externe, astfel ca sa se realizeze un echilibru dinamic stabil intre fortele interne si cele externe, cu costuri minime din parte organizatiei.

Realizarea obiectivelor strategice si deci, indeplinirea misiunii organizatiei implica trei faze distincte ale oricarei strategii. Prima faza se refera la construirea sau elaborarea strategiei. Pentru aceasta faza este important sa generam cat mai multe strategii, pentru a creste sansele de succes in alegerea celei mai bune strategii. Sa fie clar un lucru: pentru realizarea aceluiasi obiectiv strategic se pot construi mai multe strategii, care nu sunt echivalente. De aceea, pentru aceasta faza este foarte importanta gandirea creatoare, pentru a genera cat mai multe optiuni, care urmeaza sa sa fie supuse apoi la analiza si evaluare.

Cea de-a doua faza se refera la implementarea strategiei. De multe ori se consuma energii uriase cu elaborarea strategiilor neglijandu-se implementarea lor. Dar succesul unei strategii depinde in mod direct de capacitatea de implementare a ei de catre organizatie. Ajunsi aici, subliniem faptul ca in faza de implementare se intalnesc o serie de rezistente sau de piedici reale. Ele tin deopotriva de factori financiari, organizationali si mai ales, de mentalitatea celor care urmeaza sa suporte schimbarile produse de strategia implementata.

Intr-o organizatie cu o cultura institutionala foarte puternica, bazata pe modele de gandire statice, liniare si deterministe, acceptarea schimbarii, indiferent de geneza ei, este o problema extrem de dificila. Exista o reactie aproape naturala de respingere a oricarei strategii care produce schimbari pentru organizatie. In schimb, intr-o organizatie in care cultura institutionala este pro-activa si nu reactiva, in care modelele de gandire sunt dinamice, aleatoare si creatoare, implementarea noilor strategii se face cu mai putina rezistenta si mai multa eficienta.

Cea de-a treia faza se refera la evaluarea strategiei. Este faza in care se verifica nu numai gradul de indeplinire a obiectivului strategic propus, dar se evalueaza si costurile cu care au fost obtinute rezultatele respective. Evaluarea este intr-un fel un moment al adevarului in care recunoastem nu numai ca strategia pe care am decis-o a fost un succces, dar si pretul platit de catre organizatie pentru acest succes. Nu excludem nici varianta de insucces si de consecintele insuccesului pentru organizatie.

In concluzie, o strategie de succes implica o gandire creatoare performanta pentru elaborarea ei, o organizatie care sa accepte schimbarea si sa contribuie la o implementare eficienta a strategiei si respectiv, o evaluare corecta care sa puna in balanta costurile si castigurile. Aceasta concluzie este valabila pentru orice tip de organizatie, fie ea din sectorul privat sau din sectorul non-profit.

La prima vedere, politicile si strategiile sunt elaborate si implementate numai in cazul organizatiilor din sectorul privat. La o analiza mai atenta se constata ca si organizatiile non-profit, respectiv cele din administratia publica au nevoie de politici si strategii. Teoretic, orice organizatie evolueaza intre prezent si viitor pe diferite cai posibile si este important de analizat si decis care este calea cea mai avantajoasa. Cu alte cuvinte, exista strategii de actiune care nu pot fi ignorate, decat cu costuri mari pentru organizatie. Specificul administratiei publice consta in rigiditatea ei structurala si functionala si respectiv, intr-o cultura institutionala statica si conservatoare. Modelele de gandire folosite in administratia publica sunt de cele mai multe ori modele statice, liniare si dinamice. Aceste modele constituie obstacole majore nu numai in elaborarea unei strategii, dar si in implemetarea ei, mai ales daca strategia respectiva implica si unele modificari structurale si manageriale in organizatia respectiva. Sa fim realisti. Nici un director sau un sef de serviciu nu va renunta la pozitia lui, daca aceasta schimbare este cumva rezultatul implementarii strategiei, iar tendinta lui este de a rezista schimbarii, fapt ce devine o piedica serioasa in implementarea ei.

Daca admitem ca administratia publica este un echilibru continuu intre putere si raspundere, atunci trebuie sa subliniem faptul ca prin istoria ultimelor decenii, administratia de la noi a inclinat intotdeauna balanta in favoarea puterii si a privit cu prea multa usurinta in directia raspunderii. Fuga de raspundere a devenit aproape o arta in administratia publica romaneasca, iar transferul de raspundere spre acarul Paun a generat o adevarata stiinta. In aceste conditii, dezvoltarea si implementarea managementului strategic in administratia publica de la noi este o necesitate, dar transformarea ei in realitate constituie inca o problema serioasa. Avem nevoie de multa inteligenta si creativitate pentru elaborarea acelor politici si strategii care sa contribuie la o schimbare intr-adevar strategica a administratiei publice.

Metrici de evaluare

Foarte important in evaluarea obiectivelor strategice este dezvoltarea unei metrici corespunzatoare. O metrica se poate obtine direct dintr-un sistem de masurare sau folosind o baza relationala de evaluare. Metricile de evaluare pot fi:

Metrici de calitate - care masoara cat de bine a fost realizata o anumita activitate sau un anumit obiectiv;

Metrici temporale - care masoara timpul necesar pentru realizarea unei activitati sau obtinerea unui obiectiv;

Metrici de cost - care evalueaza costurile de realizare a diferitelor activitati sau obiective finale;

Metrici psihologice - de evaluare a resurselor umane necesare pentru realizarea obiectivelor propuse. Formularea obiectivelor strategice se face pe baza urmatoarelor recomandari:

Obiectivele trebuie formulate in mod clar.

Obiectivele trebuie sa fie acceptate.

Obiectivele trebuie sa fie formulate in mod realist, pentru a putea fi realizate.

Obiectivele trebuie sa fie orientate spre actiune.


Claritatea si precizia formularii obiectivelor strategice joaca un rol foarte important in implementarea lor. Daca acelasi obiectiv inseamna lucruri diferite pentru diferite persoane din organizatie, atunci implementarea obiectivului respectiv va intampina serioase dificultati. Realizarea obiectivelor fundamentale nu este prerogativa exclusiva a managementului de varf. La realizarea lor participa intreaga organizatie sau o buna parte a angajatilor ei. De aceea, obiectivele trebuie sa fie astfel formulate incat sa fie acceptate de toti cei care participa la realizarea lor.

Obiectivele strategice trebuie sa fie flexibile pentru a putea interveni atunci cand conditiile interne sau cele externe organizatiei se schimba in timp. Trebuie sa existe deci o marja de acomodare sau de acceptare a schimbarilor, fara a schimba esenta obiectivelor fundamentale.

Obiectivele strategice trebuie sa fie realizabile, respectiv sa se poata realiza. Formularea unor obiective prea ambitioase care nu pot sa fie realizate partial sau integral creeaza tensiuni si frustrari pentru cei din exteriorul organizatiei. Pe termen lung, producerea unor astfel de tensiuni si frustrari conduce la o demobilizare a angajatilor si la blocarea gandirii creatoare. Pentru a-i motiva pe angajati trebuie sa se demonstreze ca se poate si ca ei sunt chemati pentru a gasi solutiile cele mai eficiente. Obiectivele strategice sunt destinatii pe harta succesului organizatiei si deci ele trebuie sa fie considerate ca fiind posibile, prin alegerea unor strategii corespunzatoare.

Exemple de obiective strategice

Pentru ilustrare vom prezenta in continuare obiectivele strategice care au fost propuse in Planul strategic al Universitatii Westminster din Londra, Marea Britanie, pentru perioada 1998­2003. Este Planul strategic al universitatii pentru intrarea ei in noul mileniu. Obiectivele strategice sunt grupate tematic, fiecare obiectiv fiind detaliat apoi in cadrul Planului strategic. Noi vom prezenta numai formularea lor, fara detalierea structurala si functionala care exista in plan si care da consistenta si garantie ca toate aceste obiective pot fi realizate.

Conducere si structura institutionala

. Sa se continue functionarea unei echipe manageriale puternice si sa se implementeze o noua structura manageriala sub conducerea rectorului universitatii.

Sa se creeze si sa se sustina o cultura institutionala si manageriala responsabila, care sa-si propuna obtinerea celor mai bune rezultate in conditiile folosirii minime a resurselor.

Sa se intareasca spiritul de responsabilitate si raspundere, impreuna cu cresterea valorificarii oportunitatilor.


Procesul de invatamant si de cercetare

Sa se realizeze evaluarea continua a procesului de invatamant si cercetare, punandu-se accentul pe calitate, inovare, marketing si folosirea eficace si eficienta a resurselor.

Sa se identifice in mod clar care sunt obiectivele programelor de studii universitare si resursele necesare pentru realizarea lor.

Sa se revada structura si continutul programelor de studii universitare si sa se evalueze conditiile necesare pentru ca acestea sa permita obtinerea obiectivelor propuse. Sa se renunte la acele cursuri sau capitole care nu contribuie la valoarea intelectuala a formarii viitorilor specialisti sau la desfasurarea eficienta a procesului de invatamant.

Sa se faca marketingul serviciilor educationale, de cercetare si de consultanta cu interventia directa a profesorilor renumiti ai Universitatii si folosind mecanisme promotionale eficiente, capitalizand astfel asupra unei imagini puternice a numelui de Westminster.

Sa se formeze aliante strategice cu alte institutii de invatamant superior valoroase, in vederea realizarii impreuna a unor programe universitare de maxim interes pentru studenti.

Sa se formeze aliante puternice cu angajatii unor organizatii profesionale, de interes national si international, in vederea sprijinirii absolventilor in gasirea unor joburi cat mai relevante pentru pregatirea lor.


Resurse si operatii

Sa se implementeze o strategie pentru imbunatatirea performantelor resurselor umane, precum si pentru imbunatatirea relatiilor cu industria.

Sa se realizeze programe pentru cresterea performantelor resurselor umane.

Sa se dezvolte un sistem bine definit si inteles de alocare a resurselor.

Sa se dezvolte un sistem de suport pentru studenti si profesori, care sa functioneze pe baza relatiei cost-eficienta.

Sa se realizeze un control puternic din partea echipei manageriale asupra resurselor financiare proprii si a alocatiilor de la buget. Sa se continue dezvoltarea unor scheme de pensionare la timp si chiar in avans, in anumite situatii.

Sa se dezvolte si implementeze strategii pentru atragerea de resurse financiare cat mai importante din sectorul privat.

Sa se dezvolte infrastructura universitatii astfel ca sa se creeze conditii cat mai bune de studiu si creatie pentru profesori si pentru studenti.


Particularitati pentru administratia publica

Specificul privind viziunea si misiunea

Avand in vedere puternica dezvoltare si implicare a managementului strategic in sectorul privat si scopul acestuia de a realiza o competitivitate strategica si durabila s-ar putea crede ca viziunea, misiunea si obiectivele strategice sunt caracteristice organizatiilor private. Afirmatia este adevarata, dar nu si exclusiva. Orice organizatie, fie ea din sectorul privat sau din sectorul non-profit se poate identifica prin aceasta proiectie in viitor si determinarea de a realiza o serie de obiective strategice.

Viziunea si misiunea unui sistem de administratie publica sunt intr-un fel transcendente in raport cu dorinta si vointa angajatilor. Sa ne gandim, de exemplu, la primaria unui oras. Existenta si functionarea ei sunt rezultatul unui proces istoric, validat printr-un proces legislativ, specific fiecarei tari. Chiar si existenta functionarului public este definita printr-un act normativ; in Romania acesta este reprezentat de Legea nr. 128/2000, privind Statutul functionarului public. Conform acestei legi, "Functionarul public este persoana numita intr-o functie publica", iar "Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia publica, in temeiul legii, in scopul realizarii competentelor sale".

Cu toate acestea, fiecare sistem de administratie publica isi poate dezvolta propria viziune si misiune. De asemenea, pentru o perioada data de timp, isi poate formula o serie de obiective strategice care sa fie centrate in special pe satisfacerea cerintelor beneficiarilor, respectiv ale populatiei. Pentru administratia publica de la noi lipsa acestor elemente pragmatice ale managementului strategic este simptomatica. Dar trecerea de la birocratia primitiva la profesionalismul cerut de noile vremuri va impune implementarea managementului strategic si deci, elaborarea unei viziuni, misiuni si obiective strategice.

Cea mai importanta diferentiere este generata de misiunea institutiilor publice. Misiunea reprezinta legea existentiala a unei organizatii, ratiunea ei de a fiinta si functiona. Institutiile publice s-au nascut din necesitatea de a satisface interesul public, interes recunoscut ca atare de autoritatile publice. Natura acestui interes poate sa varieze de la o institutie publica la alta, dar modalitatea organizationala de a fi satisfacut ramane aceeasi.

Atunci cand se infiinteaza, o firma isi formuleaza si isi asuma o anumita misiune. Aceasta misiune reflecta vointa de actiune, independenta legislativa si independenta financiara a asociatilor sau actionarilor. Managementul firmei va avea responsabilitatea de a asigura toate conditiile necesare pentru ca misiunea ei sa se realizeze. In consecinta, procesul de management va integra toate resursele tangibile si intangibile din firma si va dezvolta capabilitatile acesteia pentru realizarea obiectivelor strategice rezultate din misiune.

Spre deosebire de o firma, o institutie din sistemul de administratie publica nu se infiinteaza din initiativa unor asociati sau fondatori, ci este infiintata prin decizie politica sau administrativa. Un minister nu se infiinteaza ca rezultat al unei vointe private oarecare ci ca rezultat al unei vointe politice, materializata printr-o vointa guvernamentala. Aceasta inseamna ca misiunea unei astfel de organizatii nu se formuleaza de catre cei din interiorul ei ci este impusa prin actul de constituire, de catre autoritatea publica initiatoare. Managementul institutiei publice va avea responsabilitatea de a crea toate conditiile necesare pentru ca misiunea ei sa se realizeze, dar impunerea unei misiuni din exterior va crea unele restrictii functionale in raport cu situatia cand aceasta ar fi fost rezultatul unei vointe din interior.

Exista si exceptii. Acestea se refera la cazul institutiilor nascute din initiativa privata, dar care sunt destinate sa contribuie la satisfacerea unui anumit segment din interesul public. Misiunea lor este rezultatul unei optiuni proprii si nu a unei decizii din partea unor autoritati publice. Dar, aceasta misiune trebuie recunoscuta si validata sau acreditata juridic de catre autoritatile publice din domeniul respectiv de activitate.

Pentru exemplificare, sa consideram cazul unei universitati particulare. Conform legislatiei in vigoare, institutia ca atare se poate naste din initiativa unor fondatori, care pot fi persoane fizice sau juridice. Odata cu nasterea ei se formuleaza in documentele de constituire si misiunea ei, respectiv obiectele ei de activitate. Institutia de invatamant superior nu poate functiona insa decat daca indeplineste o serie de criterii si standarde impuse de catre Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA). Pe baza verificarilor facute de comisiile de specialitate si a propunerilor rezultate, CNEAA propune sa se acorde sau sa nu se acorde autorizatia de functionare provizorie institutiei nou infiintate. Prin obtinerea acestei autorizatii, institutia poate incepe sa functioneze cu programele universitare validate si recunoscute ca atare prin hotarare de Guvern. Abia intr-o faza superioara, programele universitare autorizate pot deveni acreditate, iar institutia ca atare sa devina prin lege recunoscuta ca universitate. Cu alte cuvinte, misiunea acestei organizatii de a fi o institutie privata dar de utilitate publica, contribuind la satisfacerea interesului public pentru invatamant superior, a fost generata de o vointa proprie interna, dar ea trebuie recunoscuta in mod oficial si validata prin lege de catre Parlament. Daca aceasta misiune nu este recunoscuta oficial, atunci institutia ca atare nu mai poate functiona si se desfiinteaza prin mecanismele juridice cunoscute.

Specificul privind infiintarea si desfiintarea

Viata unei institutii publice, respectiv existenta ei functionala intre infiintare si desfiintare nu depinde sub nici o forma de vointa proprie a institutiei respective si nici de calitatea prestatiilor ei in satisfacerea intersului public. Viata unei institutii publice depinde de un complex de factori politici si adminstrativi, polarizati in functie de modul in care guvernantii percep si integreaza interesul public in programul lor de guvernare. Este suficient sa luam ca exemplu viata ministerului care asigura educatia si instructia copiilor nostri din intreaga tara si pentru intregul viitor al tarii. Desi rolul lui este legat de esenta existentiala si functionala a unui intreg popor, viata lui institutionala se metamorfozeaza continuu, ca rezultat al unor optiuni politice,conjuncturale. In mai putin de trei ani, aceasta institutie publica a fost infiintata si desfiintata de trei ori, cele trei existente fiind cunoscute drept: Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Chiar daca pentru unii politicieni aceasta inseamna o simpla cosmetizare de imagine, in fapt, este vorba de schimbarea unui statut institutional si a unei misiuni organizationale.

Din punct de vedere procedural, infiintarea si desfiintarea unei institutii publice se face printr-o lege, printr-o ordonanta, printr-o hotarare de Guvern, printr-un ordin de ministru sau printr-o decizie a unei autoritati publice locale, in functie de nivelul ierarhic la care se instituie si de misiunea care i se atribuie. Prin aceasta, institutiile publice se distanteaza de firme in sensul ca nu se pune problema exprimarii unei vointe proprii la infiintarea lor si nici la desfiintarea lor. De asemenea, institutiile publice nu pot intra in faliment, chiar daca rezultatele lor sunt catastrofale sub aspect economic sau managerial. Experienta perioadei de tranzitie din tara noastra ne ofera, din pacate, atat de multe exemple in acest sens incat ele au devenit regula si nu exceptie.

Sumar

. Viziunea unei organizatii reprezinta o stare ideala proiectata in viitor si care configureaza o posibila si dezirabila dezvoltare a organizatiei respective.

Viziunea presupune o gandire dinamica si capabila sa evalueze pe termen lung sansele reale de dezvoltare ale organizatiei. Fara viziune, o organizatie este condamnata la stagnare, la involutie sau chiar la faliment, daca opereaza intr-un mediu puternic concurential.

O viziune buna este aceea care poate fi impartasita de toti membrii organizatiei si nu numai de o parte a lor. Aceasta inseamna ca ea sa fie acceptata si sa genereze idei si atitudini novatoare. Viziunea este un rezultat rational al vointei de dezvoltare si de succes al oricarei organizatii.

Misiunea unei organizatii reprezinta ratiunea de a fi si de a crea valoare pentru societate. Ea sintetizeaza legea existentiala a organizatiei si expliciteaza viziunea ei.

In timp ce viziunea se concentreza pe imaginea interna a organizatiei si pe aspiratiile managementului de varf, misiunea se concentreaza pe imaginea externa a organizatiei si pe determinantii sau factorii decizionali ai managementului.

Misiunea comunica ce este organizatia respectiva si ce vrea ea sa faca pentru societate.

Obiectivele strategice preiau din viziunea si misiunea organizatiei ideile si determinarile fundamentale si condenseaza in ele intreaga vointa si capacitate a ei de dezvoltare si de implinire, in contextul unei competitivitati strategice.

Obiectivele strategice trebuie sa fie formulate clar, intelese si acceptate de catre toti angajatii organizatiei; sa fie flexibile si realizabile.

Formularea unor obiective prea ambitioase, care nu pot fi realizate partial sau integral creeaza tensiuni si frustrari pentru cei din interiorul organizatiei si respectiv, o imagine negativa pentru cei din exteriorul organizatiei.

Viziunea, misiunea si obiectivele strategice sunt elemente definitorii ale managementului strategic al oricarei organizatii, indiferent daca ea apartine sectorului privat sau al celui non­profit.


Intrebari

Ce este viziunea unei organizatii?

Ce este misiunea unei organizatii?

Care sunt elementele specifice care diferentiaza viziunea de misiunea unei organizatii?

Cum se definesc obiectivele strategice?

Cum se definesc viziunea, misiunea si obiectivele strategice pentru o organizatie non-profit si respectiv, pentru un sistem de administratie publica?

Care dintre elementele prezentate in acest modul contribuie la imaginea interna si care la imaginea externa?

Care sunt elementele care asigura o buna formulare a viziunii unei organizatii?

Care sunt elementele care asigura o buna formulare a obiectivelor strategice ale unei organizatii?
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact