StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Amplasarea intreprinderilor : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Amplasarea intreprinderilorAMPLASAREA INTREPRINDERILOR

Amplasamentul unei intreprinderi desemneaza locul, zona limitata si identificata geografic, in care se desfasoara procesele de valorificare, combinare a factorilor de productie. Atingerea obiectivelor intreprinderii este puternic conditionata de adecvarea amplasamentului.

Intreprinderile mici isi desfasoara activitatea pe un singur amplasament sau in putine locuri, reunind pe acest amplasament atat activitatile de conducere-administrative cat si pe cele de executie-operative.
Intreprinderile mari au o arie a activitatii extinsa la plan national si/sau international, cu numeroase amplasamente si cu separarea zonelor de administrare 313d31d si conducere (sedii - birouri) de cele operative (uzine, ateliere, spatii comerciale sau de servicii etc.).

Un amplasament este bun (avantajos) o perioada limitata, dupa care, din diferite motive, devine rau (dezavantajos). El parcurge perioade de glorie si de decadere.

Fiecarui amplasament i se pot asocia costuri „sigure” si venituri „probabile”.  Schimbarea amplasamentului este de obicei foarte costisitoare. Erorile in decizia de amplasare pot conduce la disparitia unor firme mici sau la pierderea unor piete de catre firmele mai mari.

Variantele de decizie se construiesc avand in vedere planul mondial, (continente, tari) regiunile din tara, localitatile si locatia concreta (cartiere, strazi, vecinatati)

Pentru alegerea tarii in care se amplaseaza o componenta a afacerii se tine seama de factori cum ar fi: 

O serie de caracteristici sociale si politice determina preferintele pentru un amplasament (investitie). Cel mai frecvent se citeaza: 


> potentialul pietei

> lipsa competitorilor

> reducerea costurilor prin atragerea sau eliminarea intermediarilor

> existenta unor restrictii privitoare la importuri in tara vizata

> valorificarea resurselor ieftine de materii prime
energie, forta de munca

> valorificarea unor conditii favorabile oferite investitorilor (reduceri de taxe si impozite, subventii, comenzi guvernamentale, programe speciale de dezvoltare a unor zone).

> stabilitatea politica

> stabilitatea monetara

> “pacea sociala”

> legislatia moderna si respectarea ei

> orientarea populatiei spre munca si economisire

> disciplina industriala

> libertatea circulatiei marfurilor si a capitalurilor

> atitudinea administratiei   publice si populatiei fata de investitori.


Amplasamentul intr-o regiune din tara, o localitate sau o zona din localitate este determinat de o multitudine de factori cum ar fi:

apropierea de pietele de desfacere;
apropierea de sursele de materii prime sau de aprovizionare;
apropierea de resursele de munca (zone cu personal calificat, cu experienta, cu traditie industriala, disciplinat, constiincios);
reducerea costurilor de transport;
apropierea de retelele de utilitati (energie electrica, apa, canalizare, gaze, telefonie) si facilitatea accesarii acestora;
costul terenurilor si spatiilor, nivelul chiriilor;
prestigiul asociat unor zone din orase, din tara sau din lume (un sediu la Dusseldorf este mai bine cotat decat un eventual sediu al aceleiasi firme la Caracal);
posibilitatile de extindere ulterioara;
existenta unor aglomerari industriale, comerciale sau de servicii;
existenta unor programe de dezvoltare locala;
existenta sau posibilitatea amenajarii unor spatii de parcare;
lipsa unor conditii poluante sau perturbatoare;
populatie si unitati economice cu venituri ridicate.
In cazul alegerii amplasamentului sediului administrativ se tine seama de faptul ca aici se deruleaza operatiuni de relatii cu clientii, procesare a informatiilor, cercetare-dezvoltare, proiectare etc. In consecinta, trec pe prim plan factori cum ar fi:

prestigiul asociat zonei

costul terenului sau nivelul chiriei

accesibilitatea si vizibilitatea

existenta utilitatilor

posibilitatile de asigurare a confortului

existenta locurilor de parcare

apropierea de banci, institutii financiare, institutii publice

Factorii de care se tine seama in alegerea amplasamentului unei unitati de comert cu amanuntul (magazin):

> Factori demografici (numarul de locuitori, structura populatiei, gradul de ocupare)
> Factori economici
(nivelul veniturilor, puterea medie de cumparare, potentialul pietei, fluxurile de circulatie)
> Factori psihologici si psihosociali (obiceiuri de viata, obiceiuri de consum, mentalitati)
> Factorii de infrastructura (proiecte urbanistice locale, institutii care exercita o atractie, apropierea de arterele de circulatie)
> Concurenta existenta in zona (numarul competitorilor, marimea acestora, daca vand aceleasi produse, produse complementare sau de inlocuire, conditiile de vanzare si preturile practicate)
> Evaluarea cladirii si terenului
> Costurile dependente de amplasament
(costurile de aprovizionare si desfacere, costurile de intretinere, taxe si impozite locale)
> Factori perturbatori si restrictivi (limitarea sau reglementarea orarului de functionare, apropierea unor surse de poluare)

Analizele privind amplasamentul se bazeaza pe observarea directa, anchete, calculul unor indicatori statistici, comparatii, calcule de probabilitati, scenarii si evaluari intuitive.

Vadul comercial este un concept complex  si o variabila masurabila, in acelasi timp. El reflecta potentialul unui amplasament de a atrage clienti, de a genera vanzari importante, de a fi observat, vizitat de clienti potentiali sau consumatori.Calitatea vadului comercial este conditionata de caracteristici fizice (urbanism, arhitectura, circulatie, oferta de marfuri si servicii, mobilarea si utilarea spatiilor de comert si servicii, amplasamentul in localitate in raport cu alte centre de interes, integrarea in aglomerari de spatii de comert si servicii, in centre comerciale).


Vadul comercial este determinat in mare masura de comportamentul cumparatorilor, de variabile psihologice. Un anume amplasament place, atrage, este simpatic, ofera satisfactie, in timp ce altul -cu caracteristici fizice identice, eventual – este ocolit.Vadul comercial al unui amplasament este variabil in timp si determinat, intr-o anumita masura, de operatorii de comert si servicii prezenti pe acel amplasament.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact