StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Logistica - notiune si origine

Logistica - notiune si origine


Istoric, definitii, modalitati de abordare, definitia fluxurilor SCM, procesul logistic - functiile de baza


Istoricul aparitiei logisticii


Termenul de logistica este de utilizare recenta in gestiunea economica a intreprinderii, insa in alte domenii logistica exista de multa vreme.Sensurile logisticii in Roma antica:

logiste - se intelegea intendentul insarcinat sa furnizeze armatei tot ceea ce este nevoie pentru a duce un razboi,

logisteo = administrare - gestionarea fluxurilor necesare reusitei militare,

logista - ofiter insarcinat cu organizarea amplasamentului pentru legiunile romane.


Principiile logisticii sunt de origine militara. Conducatorii militari au fost primii care au dat o utilizare noua cuvantului logistica. Logistica este privita ca o parte a artei razboiului, fiind considerata ca aplicatia practica a artei de a misca trupele. Pentru militari logistica cuprinde mijloacele si aranjamentele ce permit de a aplica planurile startegice si tactice. Strategia decide locul de actiune, iar logistica aduce trupele in acel loc.


Daca avem in vedere perioada de timp de 3 500 ani de la aparitia omului din care numarul anilor de razboi au fost de 3 165 ani, numarul de razboaie purtate fiind de 8 000, putem sa ne formam o imagine de ansamblu asupra importantei logisticii si a evolutiei nevoilor pentru un com 434i85e batant:PERIOADA ANALIZATA

NECESARUL PE COMBATANT

LEGIONAR ROMAN

kg

SOLDAT 1914

4 tone

SOLDAT 1945

26 tone

RAZBOIUL DIN GOLF

3 logisticieni / soldat combatant  - 360 toneLogistica in Franta se dezvolta mai mult in sec. al XVIII-lea ca stiinta a rationamentului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial americanii utilizau cuvantul logistics pentru a desemna aprovizionarile (cu arme, munitii, piese de schimb, reparatii) si mijloacele pentru a le face sa ajunga la locul si timpul dorit.

Desi notiunea de logistica in sensul mai larg de optimizare economica este prezenta in anumite lucrari inca din secolul al XIX-lea, cuvantul nu a devenit de circulatia actuala decat cu ocazia celui de-al doilea razboi mondial si mai ales sub impulsul generalului Marshall, in acea vreme consilier militar al presedintelui Roosevelt.


Planul Marshall a fost un gigantic plan logistic, construit in jurul notiunilor de fluxuri necesare pentru optimizarea unor obiective definite pe plan politic, respectiv punerea la dispozitia Europei de resurse de tipul 'capital', "know-how" si "tehnologie" pentru a atinge cit mai repede posibil obiectivul principal al reconstructiei dupa razboi, urmarind sa se introduca prosperitatea in tarile vestice care au fost incluse in acest plan.


Aplicata la activitatea intreprinderii, logistica consta dintr-o cercetare permanenta, ce urmareste optimizarea mijloacelor existente in scopul stapanirii fluxurilor de informatii, a fluxului de materii prime, materiale si produse. Toate dezvoltarile logisticii militare au fost preluate de catre logistica cu aplicatii in aprovizionare, productie si distributia marfurilor.


Definitii ale logisticii


European Logistics Association - organizarea, planificarea, controlul si desfasurarea fluxurilor de bunuri de la conceptie, aprovizionare pana la productia si distributia catre clientul final cu satisfacerea exigentelor pietei cu un cost minim.

Asociatia Americana de Marketing - transportul si manipularea marfurilor de la punctul de productiei la punctul de consum sau de utilizare.

Asociatia Logisticienilor din Franta - ansamblul activitatilor avand ca scop punerea in opera, la cel mai mic cost, a unei cantitati determinate dintr-un produs, la locul si la momentul cand exista o cerere. Logistica priveste, deci, toate operatiile vizate: localizarea uzinelor si a antrepozitelor, aprovizionarea, gestiunea fizica a productiei, a ambalajului, stocajul si gestiunea stocurilor, pregatirea si administrarea comenzilor, transporturile si manipularea.


Alte acceptiuni ale definitiei:

ansamblul activitatilor care au ca scop punerea la dispozitie cu cost minim a unei calitati de produse in locul si la momentul in care exista cerere,

logistica are ca principala misiune gestionarea si optimizarea fluxurilor fizice de la furnizori pana la clienti

La ora actuala nu exista o definitie perfecta a acestei functii. Vom defini logistica - ansamblul activitatilor avand ca obiectiv realizarea celui mai mic cost pentru o cantitate determinata dintr-un produs sau grupe de produse, tinand seama de locul si momentul cand o cerere este creata sau exista deja.


Principalii factori care au impulsionat dezvoltarea logisticii in SUA au fost urmatorii:


a) Evolutia pietelor - schimbandu-se raportul dintre cerere si oferta, pietele au devenit piete ale cumpatorilor. Cererea cumparatorilor variaza astazi foarte rapid si obliga furnizorii sa livreze prompt marfurile pentru a satisface nevoile clientiilor si a ramane astfel competitivi. In prezent pietele s-au extins foarte mult devenind internationale. Distantele geografice si de timp intre furnizori si utilizatori sau consumatori forteaza exportatorii in perfectionarea livrarii de produse. Ei sunt nevoiti sa-si asume tot mai multe riscuri datorita numarului mare de frontiere, zone juridice, lingvistice, culturale, de clima pe care trebuie sa le parcurga.

b) Perfectionarea metodelor de productie - datorita progresului tehnic, productia a devenit enorma, de o inalta tehnicitate si in ceea mai mare parte automatizata.

c) Perfectionarea produselor - a necesitat mult timp destinat cercetarii si imbunatatirii produsului, determinand cheltuieli financiare ridicate, ceea ce obliga producatorii si furnizorii sa nu-si permita nici un risc pe piata.

d) Noile tehnologii - conjunctura economica superioara a favorizat realizarea unor progrese tehnice, tehnologice, electronice si metodice deosebite (cercetari operationale, teoria sistemelor, simularea, teoria deciziilor) care si-au gasit aplicatii fructuoase in domeniul logisticii.

e) Imbunatatirea managementului in gestionarea intreprinderilor - factorii mentionati mai sus au determinat ca managementul si gestiunea intreprinderii sa fie mai eficace la toate nivelurile, cerand sa fie mai rapizi, mai agresivi pentru a satisface nevoile clientilor, printr-o deservire perfecta a cererii existente pe piata.


Modalitatile de abordare a logisticii


Dezvoltarea logisticii intreprinderii si a caracteristicilor sale, in special complexitatea activitatilor care trebuie indeplinite, au facut ca majoritatea intreprinderilor moderne sa considere si sa trateze ansamblul miscarii si stocajul materiilor prime, materialelor, pieselor de schimb si produselor finite ca un sistem, fiind astfel doua posibilitati de abordare a sistemului logistic:

abordarea analitica, ce studiaza in detaliu componentele unui sistem,

abordarea sistemica, ce studiaza finalitatea sistemului si relatia cu mediul.Abordarea sistemica


Daca avem in vedere componentele unui sistem, trebuie sa definim mai intai urmatoarele elemente:

sistemul,

obiectivele,

indicatorii de performanta,

variabile de actiune,

flux,

resuse,

activitate,

proces.

Fig .nr.2.1. Schema de ansamblu a viziunii sistemice a procesului logistic.


Sistemul - ansamblul de elemente in interactiune, organizate in functie de un obiectiv si in relatie cu mediul in care functioneaza. Daca se are in vedere interactiunea cu mediu, putem avea sisteme deschise si sisteme inchise (fara schimb cu exteriorul). Exemple de sisteme: de productie, comercial, financiar, informational.

Sistemul de productie -este ansamblul de resurse (umane si tehnice) a caror finalitate este de-a transforma un flux de elemente fizice pentru a satisface cerintele clientilor, fiind format din subsisteme: decizional, informational si fizic.

Obiectivul - reprezinta un scop precis, posibil de masurat, ce trebuie atins intr-un timp dat permitand orientarea sistemului si reglarea sa. El poate fi exprimat sub forma de termen si valoare.

Indicatorii de performanta - marimi care masoara eficacitatea unui sistem sau proces in raport cu un obiectiv, o norma sau un plan.

Variabile de actiune - parametrii asupra caruia pot actiona actorii sistemului sau procesului pentru a le face sa evolueze pentru atingerea obiectivelor propuse.

Flux - deplasarea de elemente in timp si spatiu.

Activitate - ansamblu de sarcini elementare, realizate de persoane care produc elemente de iesire avand ca punct de plecare elemente de intrare.

Proces - ansamblu de activitati secventiale care au ca obiect tratarea elementelor fluxului complexitatea procesului depinde de numarul de activitati din care este compus. Procesul  este caracterizat de un inceput si un sfarsit si este definit de 3 elemente sub forma de:


entitati (procesele leaga entitatile intre ele prin relatii: interorganizationale, interfunctionale, interpersonale, etc.),

obiecte (procesele manipuleaza obiecte fizice, informatii),

activitati (procesele pot acoperi doua tipuri de activitati: manageriale si operationale).Vom evidentia finalitatea intreprinderii in relatiile cu mediul sau de evolutie in figura urmatoare:
Fig. nr. 2.2. Finalitatea intreprinderii in relatia cu mediul extern
Definitia fluxurilor SCM


Fig. nr.2.3. Lantul logistic - Suplly chaine


In aceasta viziune lantul logistic reprezinta :

integrarea diferitelor procese care leaga clientul final de furnizor, procese care furnizeaza bunuri, servicii si informatii si care creaza valoare (Ohio State University - SCM Forum),

totalitatea etapelor necesare pentru a satisface clientul,

succesiunea de activitati care adauga valoare unui produs.


Procesul logistic - functiile de baza


Daca avem in vedere elementele esentiale ale procesului de realizare a produselor necesare satisfacerii nevoilor clientilor, pentru realizarea lor intreprinderea va utiliza mai multe functii de baza ale logisticii prin gestionarea a utiliza doua tipuri de fluxuri (fizice - de materiale si informationale) ce au sensuri inverse de circulatie.


Functiile de baza al logisticii sunt cele referitoare la:


Previzionare

Aprovizionare, cumparare

Gestionarea comenzilor

Gestionarea stocurilor

Gestionarea depozitelor

Manipularea produselor

Planificarea si organizarea productiei

Implementarea geografica a uzinelor si depozitelor

Fluxul de informatii

Ambalare

Distributia si transportul de marfuri

Servicii catre clientela


Regrupand aceste functii la latura de activitate ce priveste activitatea firmei vom putea sa evidentiem mai detaliat sistemul logistic global al firmei in subsisteme ( vezi fig. nr. 2.4.).Fig. nr.2.4. Descompunerea procesului logistic global in subsisteme logistice


Circulatia fluxurilor in lantul logistic este redata in figura de mai jos:


Fluxul fizic al marfurilor

 


Fluxul  financiar

 


Fig. nr.2.5. Fluxurile in lantul logisticCa urmare domeniile logisticii pot fi studiate la trei nivele:


- operatiile sau misiunile elementare ale procesului logistic,

- subsistemele de organizare (aprovizionare, productie, distributie, etc),

- sistemul logistic integrat, care propune o abordare unitara aconceptiei de produs si de service dupa vanzare.


Fluxul de

informatii


Functii

Fluxul de

materiale

AVAL
AMONTE

Previzionarea

Tratarea comenzilor

Livrarea din depozit la consumator

Gestionarea stocurilor de produse finite

Stocarea in depozite de distributie

Transport uzina-depozit

Conditionare-ambalare

Stocarea pieselor in uzina

Programul de fabricatie

Gestionarea materilor prime

Stocarea materilor prime

Transportul materilor prime

Cumpararea materilor prime

AVAL
AMONTETabelul nr.2.1. Procesul logistic generalOperatiile elementare ale procesului logistic - sub acest aspect logistica este divizata intr-o succesiune de functii elementare, care contribuie la procesul de sustinere a marketingului si a productiei. Aceste functii au fost impartite in:


operatii de baza: transport, gestiunea stocurilor, tratarea comenzilor,

operatii de suport: urmarirea si tratarea informatiilor, depozitarea, cumpararea, ambalajul, manipularea si administrarea, ordonontarea productiei,


toate acestea fiind indreptate spre obiectivul central al servirii consumatorului.


Subsistemele de organizare - reprezinta o abordare clasica prin care se realizeaza o regrupare a operatiilor logistice in trei zone de responsabilitati ce pot face obiectul unui pilotaj distinct:I) zona amonte:


programarea cumpararii - achizitiei,

aprovizionarea unitatilor de productie, transportul si stocajul


II) zona intreprindere:


planificarea si ordonantarea productiei,

aprovizionarea posturilor de lucru,

circulatia productiei neterminate.


III) zona aval:


distributia fizica,

transportul,

service-ul dupa vanzare.


Plecandu-se de la aceasta divizare pe subsisteme a logisticii intreprinderii s-a ajuns la definirea acesteia intr-o viziune manageriala: - logistica este un instrument de pilotaj al fluxurilor fizice prin fluxurile de informatii, iar prin aplicarea rationamentelor analizei sistemelor s-au stabilit reguli de coordonare a fluxurilor de productie si de distributie.


Subsistemul logistic global - are in vedere toate operatiile logistice ce se efectueaza pe lungimea traseului ce porneste de la previzionare surselor de materii prime pana la clientul final, cuprinzand aprovizionarea - logistica amonte, productia - logistica interna (industriala) si distributia - logistica aval (comerciala).


Daca se are in vedere gradul de participare al responsabililor cu logistica si impactul deciziilor logistice asupra activitatii firmei, ca si natura a deciziei, acestea sunt sintetizate in tabelul de mai jos:


Gradul de

participare al

responsabililor

cu logisticaNatura decizilor

Gradul si

durata

impactului

deciziilor

logistice

MICMARE

Localizarea unei uzine noi

Definirea standardelor de servire a clientelei

Schimbarea preturilor pe zone geografice

Redistribuirea produselor pe uzine

Redefinirea zonelor de vanzare

Negocierea contractelor de cumparare

Introducerea unei noi linii de produse

Reorganizarea procedurilor de gestionare a stocurilor

Reorganizarea procedurilor de tratare a comenzilor

Alegerea mijlocului de transport

Localizarea unui depozit nou

MARE


MIC


Tabelul nr. 2.2. gradul de participare si impactul deciziilor logistice


In capitolele ce urmeaza vom studia logistica de aprovizionare - amonte, logistica interna - de productie si logistica de distributie - aval, pentru ca in final sa se poata construi si pilota un SC in functie de particularitatile pe care intreprinderea respectiva le comporta.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact