StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Procesul managerial al imm

PROCESUL MANAGERIAL AL IMMCONTINUT: Profilul intreprinzatorului

2. Fluxul crearii si dezvoltarii IMM3. Procesul de conducere a IMM

3. Test de autevaluare


Rezumat:

Particularitatile existentei si activitatii IMM determina o anumita specificitate a proceselor manageriale proprii acestora in ceea ce priveste managerii IMM si continutul proceselor manageriale din cadrul IMM, aspecte care vor fi dezvoltate in acest capitol.

Sansele de supravietuire si de dezvoltare ale unei intreprinderi nou create depind, in masura inseninata, de personalitatea intreprinzatorului care a initiat-o, de competenta sa afirmata pe diferitele planuri ale activitatii intreprinderii, de vocatia sa pentru afaceri.


Obiective:

Dupa parcurgerea acestei teme vet 919d33j i invata:

  • ce este intreprinzatorul
  • principalele caracteristici de personalitate si abilitati ale intreprinzatorului de succes
  • prin ce se caracterizeaza profilul tipic al intreprinzatorului de succes
  • principalele actiuni care jaloneaza procesul crearii si dezvoltarii IMM
  • in ce consta procesele de conducere desfasurate in IMM

1. Profilul intreprinzatorului


Sansele de supravietuire si de dezvoltare ale unei intreprinderi nou create depind, in masura inseninata, de personalitatea intreprinzatorului care a initiat-o, de competenta sa afirmata pe diferitele planuri ale activitatii intreprinderii, de vocatia sa pentru afaceri.

B


 
Intreprinzatorul reprezinta persoana care initiaza, singura sau in asociere, o afacere, asumandu-si riscul de a investi capital in aceasta si responsabilitatea de a o conduce si administra.

Principalele mobiluri care ii determina pe unii oameni sa-si asume rolul de intreprinzator sunt urmatoarele:

● dorinta de obtinere a unui castig superior celui anterior sau suplimentar celui actual. Acest mobil actioneaza insa cu intensitate si in directii diferite asupra tinerilor (este extrem de puternic),salariatilor(actiunea mobilului este restrictionata de obligatia de a respecta programul lucru in unitatea in care sunt angajati) si pensionarilor (al caror efort aerat afacerii este limitat de nevoia fireasca de a dispune de cat mai in timp liber, de probleme de sanatate etc.);

● dorinta de a avea independenta de actiune;

C


 
● dorinta de a materializa o idee sau un proiect privitor la un produs sau serviciu nou sau imbunatatit (este interesant de semnalat in aceasta ata faptul ca numeroase produse noi care au invadat rapid piata au fost in mici intreprinderi sau au determinat crearea unor asemenea intreprinderi fermoarul, masina de ras, alimentele congelate rapid, folierea taiata felii, copiatorul de birou, stimulatorul cardiac,aparatul de aer conditionat, calculatorul personal, aparatul foto tip Polaroid, pielea artificiala, croirea automata a tesaturilor, valva cardiaca, defibrilatorul, senzorul de caldura, frana hidraulica, scanerul cu RMN, lentilele de contact, prefabricatele de constructii etc. .

Efectul incitant al acestor mobiluri pentru demararea unei afaceri nu este insa suficient pentru succesul ei; intreprinzatorul trebuie sa aiba o serie de trasaturi personale si de abilitati care contribuie hotarator la reusita afacerii. Analize psihologice temeinice si extinse au pus in evidenta principalele caracteristici de personalitate si abilitati ale intreprinzatorului de succes:

=> energia, manifestata prin vigoare, spirit de initiativa, ambitia de a reusi, simtul responsabilitatii, tenacitate, spirit finalizator);

=> abilitati mentale, concretizate in inteligenta (coeficientul de inteligenta superior mediei), capacitate de analiza si sinteza, gandire creativa, capacitate de conceptualizare;

=> abilitati de comunicare, constand in capacitatea de a transmite mesaje clare, sintetice, usor de inteles, de a depasi barierele comunicationale, de a stabili un climat de intelegere;

=> abilitati privitoare la relatiile umane, concretizate in posedarea unui spirit sociabil, capacitatea de a stabili si mentine relatii interpersonale bune, stabilitate comportamentala, tact, tratarea cu consideratie a interlocutorilor, empatie;

C


 
­=> capacitate decizionala, care presupune spirit hotarat, consecventa, claritate in transmiterea deciziei, fermitate in aplicarea acesteia, persistenta in controlul materializarii ei.

Pe baza acestor elemente se poate schita profilul tipic al intreprinzatorului de succes, caracterizat prin:

spirit de independenta dezvoltat;

capacitatea de asumare a unor responsabilitati;

capacitatea de a face eforturi intense;

preferinta pentru afaceri cu risc moderat;

capacitatea de sesizare si fructificare rapida a oportunitatilor;

simtul puternic al intreprinderii, al apartenentei organice la aceasta;

capacitatea de reactie rapida;

capacitatea de organizare judicioasa a timpului de lucru;

dorinta de a obtine rapid rezultate concrete;

consacrarea intregii energii intreprinderii nou create;

increderea profunda in succesul personal;

motivarea afacerii prin considerente de ordin personal sau familial;

capacitatea prospectiva.

In lumina acestor trasaturi de personalitate s-au conceput numeroase chestionare pentru efectuarea analizei introspective pe care trebuie sa o efectueze persoanele care intentioneaza sa devina intreprinzatori; intrebarile continute in aceste chestionare se refera la aspiratiile si obiectivele proprii, capacitatile mintale, cunostintele de profil posedate, atitudinile caracte­ristice. Pe baza analizarii raspunsurilor obiective date la intrebari, persoanele in cauza pot aprecia daca sunt sau nu indicate sa devina intreprinzatori.

Autoanaliza trebuie sa evidentieze, printre altele, si capacitatea intreprinzatorului de a respecta etica afacerilor, potrivit celor aratate in Capitolul 4. Din punctul de vedere al comportamentului firmei si al, respectarii eticii afacerilor, IMM se impart in urmatoarele categorii:

- care ignora etica afacerilor (nu urmaresc decat profitul, obtinut prin indiferent ce mijloace);

care respecta prevederile legale;

care isi asuma responsabilitati sociale sporite;

care respecta etica afacerilor;

B


 
care promoveaza etica afacerilor.

In procesul trecerii succesive de la o categorie la alta, practic de la stadiu la ultimul, se formeaza si se consolideaza cultura intreprinderii, prin care se intelege patrimoniul intangibil al acesteia, care consta ansamblul caracteristicilor ce o diferentiaza sensibil de orice alta intreprindere in ceea ce priveste "personalitatea' ei, climatul organizational de conducere, traditiile, "zestrea' de evenimente si intamplari prin care a trecut, filozofia de actiune a conducerii ei.

Intreprinzatorul isi pune amprenta hotaratoare asupra culturii tinderii pe care a creat-o, ale carei elemente definitorii sunt:

- structura organizatorica, reglementarile si regulile care o guverneaza;

gradul de autonomie individuala a salariatilor;

sprijinul acordat de conducator subordonatilor;

gradul in care salariatii se identifica cu intreprinderea;

- modul de recunoastere si recompensare a performantelor individuale;

masura in care este acceptata asumarea riscului de catre salariati;

sistemul de valori promovat de conducere.


Tema de dezbatere 10.1.

B


 
"Pune-te in valoare


Robert D. Gilbreath, una dintre autoritatile americane in materie de management, ofera, prin lucrarea sa "Pune-te in valoare. Sase cai pentru a te realiza in afaceri', un ghid remarcabil al artei de a supravietui si de a progresa in lumea afacerilor. Propria companie a autorului, Change Management Associates, si-a castigat o bine meritata reputatie in domeniul consultantei acordate companiilor, serviciile sale dovedindu-se deosebit de utile unor firme de renume precum General Motors, Kraft sau Johnson & Johnson.

Gilbreath considera ca acei manageri care traiesc si muncesc bazandu-se pe asa - zisele reguli vechi, sunt sortiti esecului. Marile forte actuale, si in primul rand progresul tehnologic accelerat, au ajuns o amenintare. Sfatul sau este "apropierea de sufletul propriei afaceri', singura cale pentru a ramane in siguranta. Aceasta "apropiere' se realizeaza urmarind directiile:

l. Nu te atasa de cel care lucreaza in pierdere !

Nu pleda niciodata cauze pierdute !

Nu te plange - acesta este genul cel mai evitat de oameni!

Apropie-te de client; cu cat o faci mai atent, cu atat cresc sansele de succes!

Gilbreath nu este in favoarea specializarii. El recomanda deprinderea calificarilor care permit transferul facil de la o slujba la alta construirea de punti intre diferite genuri de tranzactii, care largesc numi carierelor posibile.

Un conducator adevarat stie sa asculte, sa faca legaturi si proiecteze structuri, examinand minutios noianul de informatii pe care le primeste, inovand cu entuziasm, cautand rezultate, raspunzand inteligent prompt.          

Cele sase cai de reusita in afaceri pot fi sintetizate in urmatoarele imperative: a asculta, a prospecta, a inova, a raspunde, a te adapta, a conduce.


2. Fluxul crearii si dezvoltarii IMM


Procesul crearii si dezvoltarii unei intreprinderi private are drept de oprire ideea intreprinzatorului privind producerea si comercializarea unui anumit produs sau serviciu si cuprinde o serie de actiuni care conduc la infiintarea intreprinderii si la demararea activitatii acesteia.

C


 
Principalele actiuni care jaloneaza acest proces sunt evidentiate in luare.

a) Luarea deciziei de intrare in afacere Presupune:

- analiza obiectiva si evaluarea lucida de catre intreprinzator a propriilor

. calitati si deficiente;

. abilitati;

. disponibilitati financiare;

consultarea micilor intreprinzatori din domeniul de activitate respectiv si din zona de actiune vizata pentru amplasarea intreprinderii;

apelarea, eventual, la un consultant de specialitate in domeniul crearii intreprinderilor mici private.

C


 
b)Identificarea produsului /serviciului care va constitui obiectul viitoarei intreprinderi

Sursele de inspiratie pentru conturarea ideii privind produsul/serviciul care va fi oferit pot fi:

cererile manifestate pe piata dar total nesatisfacute;

cererile manifestate dar satisfacute partial;

posibilitatile de utilizari neobisnuite ale produselor obisnuite;

schimbarile in obiceiurile populatiei;

preocuparile extraprofesionale ale intreprinzatorului (hobbies);

discutiile cu specialistii marilor intreprinderi;

C


 
discutiile cu consultanti manageriali, cu agenti de vanzare si cu]
specialisti ai bancilor care acorda credite IMM.

c) Studierea pietei produsului/serviciului avut in vedere

Studiul pietei unui produs/serviciu reprezinta actiunea de culegere, inregistrare si analiza a datelor si informatiilor privind comercializarea acestuia

Evaluarea cererii potentiale privind produsul/serviciul respectiv face pe baza analizei informatiilor referitoare la:

numarul consumatorilor dintr-o anumita zona;

preturile de vanzare;

tarifele de transport;

obiceiurile de consum ale cumparatorilor (cantitatile medii ce se cumpara, frecventa cumpararilor, conditiile de livrare etc.).

Metodele si tehnicile de culegere a informatiilor necesare sunt:

- anchetarea consumatorilor prin

chestionare (difuzate direct sau prin posta);

paneluri;

sondaje de opinie;

- inregistrarea sugestiilor facute de vanzatori, salariati ai unitatile service, cumparatori, salariati ai compartimentelor de vanzari din firme etc.;

- analiza informatiilor furnizate de recensaminte si de anuarele, buletinele periodice statistice;

- identificarea produselor cu vanzare lenta sau fara vanzare.

De asemenea, este necesara estimarea similare existente pe piata, numarul IMM nou infiintate/lichidate in anii anteriori, activitatea celorlalte IMM concurente.

Pe baza acestor elemente intreprinzatorul poate evalua volumul cererii si al ofertei pe piata respectiva.

B


 
d) Alegerea modului de intrare in afacere

Exista in acest sens urmatoarele posibilitati optionale:

> crearea unei intreprinderi noi;

>  cumpararea unei intreprinderi existente;

>  incheierea unui contract de franchising.

La crearea unei IMM noi de tip societate in nume colectiv (SNC) sau societate cu raspundere limitata (SRL), prevazute de Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, care formeaza majoritatea covarsitoare a IMM, fluxul actiunilor necesare cuprinde urmatoarele faze:

I. Verificarea la oficiul local al Registrului Comertului acceptabilitatii numelui ales pentru firma;

II. Legalizarea la notariat a contractului de societate/ statutului societatii

III. Depunerea capitalului initial la o banca sau la CEC -> Obtinerea certificatului de depunere (eventual) Evaluarea aportului in natura al asociatilor facuta de catre o banca sau de catre un expert ANEVAR ->Obtinerea certificatului de evaluare;

IV. Autorizarea la judecatoria teritoriala pe baza: cererii de autorizare; contractului de societate; statutului societatii; certificatului de depunere;(eventual) certificatului de evaluare si actelor de proprietate pentru aportul in natura;dovezii dreptului de folosinta pentru sediu; chitantei de plata a taxei de autorizare; avizului consultativ de utilitate; Darea sentintei judecatoresti (devine definitiva dupa 15 zile);

V. Publicarea documentelor autentificate in Monitorul Oficial pe baza: contractului de societate; statutului societatii; sentintei definitive; dovezii de primire a sumei trimise prin mandat postal;

VI. Inregistrarea la Registrul Comertului pe baza dosarului continand: cererea de inmatriculare (obtinuta de la Oficiul teritorial al Registrului Comertului pe baza dovezii de publicare in Monitorul Oficial); contractul de societate;statutul societatii; sentinta definitiva; dovada de primire de la Monitorul Oficial; dovada dreptului de folosinta pentru sediu;certificatul de depunere; certificatul de evaluare;
chitanta de plata a taxelor de inmatriculare. Eliberarea certificatului de in matriculare (obtenabil in 15 zile lucratoare) Dobandirea calitatii de persoana juridica;

VII. Inregistrarea fiscala

. la Directia generala a finantelor publice din cadrul Primariei ->stampila pe certificatul de inmatriculare;

. la organul financiar teritorial -> se atribuie codul fiscal;

VIII. Deschiderea contului bancar

Procurarea stampilelor

Procurarea formularelor contabile si financiare

Deschiderea registrelor contabile

(Sursa:"Ghidul intreprinzatorului', Centrul ONU pentru promovarea intreprinderilor particulare mici si mijlocii, Editura Tehnica, Bucuresti, 1993, pag. 14 -16)

C


 
e)Stabilirea planului operational privind demararea activitatii intreprinderii

C


 
Cuprinde:alegerea sediului intreprinderii; amplasarea locurilor de achizitionarea echipamentelor; stabilirea furnizorilor;alegerea personalului necesar; stabilirea structurii organizatorice;incadrarea structurii cu personal; stabilirea sistemului informational.

f)   Evaluarea investitiilor necesare, cheltuielilor curente, precum si a veniturilor ce vor rezulta

g)  Identificarea surselor de acoperire a capitalului necesar

h)  Intocmirea planului de afaceri (vezi subcapitolul 9. 4.)

i) Aplicarea planului de afaceri


3. Procesul de conducere a IMM


Problemele cu care se confrunta conducerea IMM sunt, in esenta aceleasi cu cele din marile intreprinderi, diferind insa scara problemelor si solutiilor pentru rezolvarea lor.

C

Definitie

 
Procesele de conducere desfasurate in IMM comporta suita generala si logica de actiuni constand in: analiza situatiei, formularea problemei, stabilirea directiei de evolutie, fixarea obiectivelor,stabilirea strategiei de urmat,evaluarea resurselor disponibile, alocarea acestora, alegerea! metodelor, luarea deciziei de a actiona, organizarea sistemului de actiune, realizarea obiectivelor, controlul realizarilor, luarea deciziilor de corectie.

Actiunile intreprinse de conducator, in calitate de subiect al conducerii, asupra obiectului acesteia - IMM, o activitate a acesteia, un compartiment al ei - pentru a-i pastra starea de functionare si stabilitate, a-l adapta la modificarile produse si a-l trece intr-o stare superioara dorita potrivit obiectivelor prestabilite, reprezinta conducerea. Actiunile respective, desfasurate corespunzator stadiilor procesului de conducere,pot fi grupate in functii ale conducatorului-previziunea, organizarea, antrenarea, coordonarea si controlul - totalitatea acestor functii formand procesul de conducere.

In analiza procesului de conducere trebuie sa se tina seama de:

- esenta conducerii, care ramane aceeasi indiferent de obiectul conducerii si de nivelul de referinta (intreprindere, activitate, compartiment etc.);

C


 
- continutul conducerii, care variaza in functie de obiectul conducerii si de nivelul de referinta.

In cadrul IMM, procesele de conducere prezinta unele trasaturi distinctive.

a)   Dubla ipostaza de proprietar si manager a unei parti apreciabile a conducatorilor de IMM.

b)   Functiile managerului se conditioneaza succesiv, se intrepatrund organic si se desfasoara ciclic pe doua coordonate:

pe verticala, la diferite niveluri ierarhice din cadrul intreprinderii;

in timp, in raport cu diferitele stadii prin care trece intreprinderea mica care se transforma, cand este performanta, intr-una mijlocie si apoi intr-una mare.

c) Relatii directe ale conducatorilor, inclusiv ale directorului intreprinderii, cu subordonatii lor, sunt considerabil facilitate de dimensiunea relativ redusa a IMM, ansamblul acestor relatii permitand instaurarea unui climat organizational favorabil.

d) Se bazeaza pe "servicii de sustinere' (prognoza, marketing, analize economico - financiare, relatii publice etc.) mult mai reduse, frecvent chiar inexistente, comparativ cu cele din marile intreprinderi.

e)  Polivalenta conducatorilor de IMM, obligati sa posede cunostinte
multilaterale - tehnologice, economice si juridice mai ales - si sa se implice nemijlocit in domenii diversificate de activitate.

f)   Pregatirea si luarea deciziilor sunt mult mai sumare intrucat dispun
de o baza informationala simtitor mai redusa decat in marile intreprinderi; in schimb, managerii IMM sunt obligati sa ia decizii mai diversificate decat
managerii specializati din marile intreprinderi, ceea ce impune largirea orizontului lor de cunostinte, efectuarea de judecati multicriteriale si antrenarea permanenta a colaboratorilor la luarea deciziilor.

g)  Sistemul informational existent in IMM este, de regula, simplu, cu circuite scurte, putin formalizat, cu date si informatii limitate la cerintele luarii unor decizii cat mai bune, dezechilibrat intre informatiile privind propria intreprindere (care abunda) si cele privind mediul de actiune al acesteia (mult mai sumare)

h) Stilul de munca al conducatorilor evolueaza, pe masura dezvoltarii intreprinderii, de la cel autoritar(folosit predilect in faza de demarare a intreprinderii) la cel democratic si chiar la cel participativ, si este determinant pentru intreaga activitate a intreprinderii.

i) In ciuda dimensiunii si resurselor reduse ale IMM, practicarea a managementului strategic este o cerinta imperioasa a conducerii acestora, determinata de faptul ca aceasta categorie de intreprinderi este puternic dependenta de mediul de actiune; or, managementul strategic se axeaza pe armonizarea continua a situatiei interne a intreprinderii si a mediului extern al acesteia.

 
L. C. Megginson, Ch. R. Scott, Jr., L. R. Trueblood, W. L. Megginson, op. cit., pag.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact