StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Intraprenoriatul

INTRAPRENORIATULCONTINUT:            Conditiile si factorii intraprenoriatului

2 Intraprenorul si situatia intraprenoriala3 Situatii intraprenoriale si posibili intraprenori

4 Test de autoevaluareRezumat:

Intraprenoriatul a aparut ca urmare a unor schimbari majore in principal din punct de vedere economic si organizational atat la nivel macroeconomic, dar in special la nivelul microeconomic.

Intraprenoriatul se refera la dezvoltarea unor activitati intraprenoriale autonome in cadrul unei firme deja existente de regula de dimensiunii mari sau mijloci de catre unii dintre salariatii acestia folosind resursele materiale care nu sunt de fapt utilizate suficient.

Concret Intraprenoriatul este practic infiintarea unor nuclee intraprenoriale in cadrul unor firme existente. Ele vizeaza realizarea unor activitati cu un puternic caracter inovational care sa valorifice unele piete neutilizate sau chiar utilizarea dar fara succes de catre firma existenta.Obiective:

In aceasta tema veti invata:

  • mediul ambiant al organizatiei
  • principalele mutatii economice in mediul ambiant al firmei romanesti.
  • firma ca obiect al managementului
  • intreprinzatorul si firma

Conditiile si factorii intraprenoriatului


Intraprenoriatul este foarte putin cunoscut si folosit desi are in vedere multiple valente economice, manageriale, tehnice si sociale.

Intraprenoriatul a aparut ca urmare a unor schimbari majore in principal din punct de vedere economic si organizational atat la nivel macroeconomic, dar in special la nivelul microeconomic.

C


 
Aparitia Intraprenoriatului a fost determinata de urmatoarele conditii:

- este cresterea raportului, a numarului de intreprinderi mari si mijloci mai ales in tarile dezvoltate cat si diversificarea activitatilor acestora.

- schimbarea partiala a continutului sau a structurii firmelor care au scos in evidenta organizatia, flexibilitatea abordarilor operationale, accentul pus pe dezvoltarea si creativitatea eficienta, motivarea complexa a salariatilor si punerea pe plin plan a competivitatii firmelor

- gradul relativ redus la utilizarea si valorificarea, a resurselor unor firme mari si mijlocii mai ales din punct de vedere tehnic si uman.

- constientizarea intr-o proportie cat mai mare a populatiei asupra avantajelor mari pe care le prezinta activitatile intraprenoriale atat pentru salariati cat si pentru firme sau organizatii.

B

Definitie 
Intraprenoriatul se refera la dezvoltarea unor activitati intraprenoriale autonome in cadrul unei firme deja existente de regula de dimensiunii mari sau mijloci de catre unii dintre salariatii acestia folosind resursele materiale care nu sunt de fapt utilizate suficient.

B 
Concret Intraprenoriatul este practic infiintarea unor nuclee intraprenoriale in cadrul unor firme existente. Ele vizeaza realizarea unor activitati cu un puternic caracter inovational care sa valorifice unele piete neutilizate sau chiar utilizarea dar fara succes de catre firma existenta.

Factorii care conditioneaza succesul economic si social al intraprenoriatului sunt:

- existenta unei compabilitati, a unei armonizari intre obiectul intraprenoriatului si misiunea firmei - fiind extrem de importanta sau esentiala

- manifestarea unui suport substantial si permanent al conducerii organizationale pentru realizarea initiativei intraprenoriale.

Acceptarea simplista intraprenoriatului de catre managerul superior al firmei este insuficient mai ales in sfera de constituire a nucleelor in cadrul firmei, ce determina implicarea managerului superior din acest punct de vedere.

Practic nu are loc o substituire a managerului implicatii in activitatea intraprenoriatului ei la satisfacerea unor cerinte in vederea crearii unui climat uman si organizational favorabil pentru intraprenor.

- sistemul organizatoric al firmei prin caracteristicile structurale si functionale trebuie sa favorizeze initiativa intraprenoriala.

In acest context trebuie sa se utilizeze un sistem organizatoric descentralizat bazat pe metoda delegarii care favorizeaza fenomenele intraprenoriale, existenta unu regulament de organizare, organigrame generale, partiale, descrierea caracteristicilor posturilor , functiunile reprezinta un factor important pentru favorizarea activitatilor intraprenoriale

- firma sa aiba resurse in deosebi tehnico-materiale si umane suficiente, iar partial sa nu fie valorificate corespunzator

Insuficient utilizarea resurselor umane si tehnice materiale reprezinta de fapt

- posedarea de catre personal sau echipa manageriala care lanseaza initiativa intraprenoriala sa aiba pronuntate calitatea intraprenorului este o conditie obligatorie.

Desfasurarea de activitati de selectie, de pregatire si motivare intraprenoriala in cadrul firmei este de natura sa contribuie decisiv la asigurarea premizei umane in vederea initierii de actiuni intraprenoriale.


2. Intraprenorul si situatia intraprenoriala


B

Definitie 
Intraprenoriatul este realizat de catre intraprenor.

Intraprenorul este de fapt acel salariat care in cadrul unei firme initiaza si operationalizeaza Intraprenorul bine conturat la care iau parte un grup de salariati; au o autonomie intraprenoriala si manageriala apreciabila si care sunt recompensati in functie de performantele obtinute.

Elementele care deosebesc un antreprenor de un intreprinzator sunt urmatoarele:

- asumarea unui grad de risc mult mai redus, datorita manifestarii activitatii intraprenoriatului in cadrul unei firme care ofera resursele, prestigiu si protectie. La care un intreprinzator obisnuit nu beneficiaza

- constrangerile care apar temporar cu privire la accesul la resursele tehnice, materiale, umane, informationale, financiare sunt mult mai reduse decat la intreprinzator.

De regula accesul la acestea si la serviciile este mult mai rapid (el apeleaza la firma) pe cand intreprinzatorul porneste de la zero.

- Intraprenorul este mai disciplinat, este mai riguros in activitatea si deciziile pe care le ia, deoarece el actioneaza in cadrul unei firme care are un regulament foarte clar definite care trebuie respectate si o cultura organizationala bine conturata.

Pe langa aceste elemente care de fapt au fost stabilite de cercetatorii canadieni este important sa retinem unul si anume ca Intraprenorul obtine venituri mai reduse decat intreprinzatorul, chiar in conditiile de realizare a unor proiecte asemenea si este firesc acest lucrul dat fiind faptul ca Intraprenorul foloseste resursele firmei, este obligatoriu a o parte din veniturile sa ramana la firma.


3. Situatii intraprenoriale si posibili intraprenori


C


 
Factorii care s-au luat in considerare in elaborarea si implementarea unui program de pregatire a actiunii intraprenoriale au fost conceputi intr-un program de pregatire a actiunii intraprenoriale si conceput de grupul suedez de consultanta Handez Wallter care a fost aplicat in Suedia si Marea Britanie, acest program este structurat in 5 faze:

- se refera la sensibilizarea managerului superior asupra necesitatilor si avantajelor oferite firmelor in conditiile apelarii la actiunii intraprenoriale.

In urma acestor schimburi de informatie si analiza cu privire la situatia specifica a firmei se declanseaza programul intraprenorial si a coordonatelor sale principale.

- se refera la informarea intregului personal al firmei asupra deciziei intraprenoriale de principiu si se declanseaza programul de pregatire intraprenoriala care reprezinta obiectivele continutului si avantajele pe acre le au salariatii pe ansamblu organizatiei.

- constituie deja realizarea echipei intraprenoriale din randul celor sensibilizati sau care impartasim mai bune aceste idei in etapa precedenta. Specific acestei faze este constituirea unei echipe pe baza de voluntariat in functie de resursele umane care exist la nivelul de firma.

Vor fi implicati concret in conducerea activitatii intraprenoriale persoanele care au dorinta in acest sens, dar care au inteles foarte bine functionarea unor asemenea activitati cat si oportunitatea si viabilitatea economica, a realizarii unor astfel de proiecte.

- deja se desfasoara scopurile urmarite in plan intraprenorial, stabilind si aria din cadrul firmei unde proiectul sau proiectele intraprenoriale se vor aplica si vor functiona

- consta in detalierea continutului proiectului intraprenorial si a programului de implementare.

Practic se elaboreaza planul de afaceri, se stabileste structura organizationala, termene responsabile, resurse necesare si se programeaza actiunile.

Desi grupul suedez de specialisti se opresc la aceasta faza ulterior cercetarile au demonstrat ca urmeaza totusi inca 2 faze si anume:

- derularea efectiva a proiectului intraprenorial

- evaluarea rezultatelor acestor activitati intraprenoriale fata de obiectivele stabilite de grupul intraprenorial si de firma

B 
Avantajele utilizarii intraprenoriatului.

Sunt mai mari in primul rand creste gradul de valorificare a acestora materiale utilizate la nivelul firmei.

In al doilea rand creste gradul de utilizare a capacitatii de productie prin utilizarea superioara a activitatii incorporate in societate comerciala si companiile nationale mai ales care nu se privatizeaza si sunt de stat.

In alt treilea rand cresterea performantelor economice si reducerea costurilor reprezinta un avantaj major, deoarece exista baza materiala necesara, iar grupul de persoane care formeaza nucleul intraprenorial dispune deja de o experienta de pregatire de competenta profesorala si manageriala.

In al patrulea rand in planul resurselor umane Intraprenoriatul utilizeaza superior resursele umane existente la nivelul firmei.

In al cincilea rand in cadrul unor firme mari si mijloci poate avea un efect pozitiv al organizarii proiectelor intraprenoriale, in cadrul unor firme care merg spre faliment.

In al 6 rand din punct de vedere economic Intraprenorul amplifica de fapt cresterea productivitatii, motiveaza superior personalul si-l focalizeaza in realizarea de produse si servicii necesare pietei.

In al 7 rand Intraprenorul poate constitui o problema majora de solutionare a sistemelor sociale, deoarece poate conduce la cresterea personalului concomitent cu cresterea productivitatii si obtinerea de rezultate economice superioare.


B 
Factorii favorizanti si nefavorizanti intraprenoriatului din tarile central si Est Europene

Factorii favorizanti:

- existenta unui numar foarte mare de firme mici si mijloci care creeaza premiza dezvoltarii intraprenoriale. Numarul lor fiind de 2 la 4 ori mai mari decat in tarile UE

- daca in tarile mari din UE se afla extrem de multi specialisti cu studii superioare sic u experienta Intraprenorul si managerul, in tarile centrale si este Europene , in conditiile regimului comunist, Intraprenorul nu s-a putut manifesta ceea ce in conditii actuale se ofera sansa dezvoltarii acestora.

- in conditiile trecerii la economia de piata s-au realizat o serie intreaga de privatizari si restructurari ale firmelor de stat conferind posibilitatea larga de dezvoltare a intraprenorului.

B 
- numarul mare de firme de stat sau publice care este un factor favorizant pentru dezvoltarea intraprenoriatului.

Factorii defavorizati:

- cultura economica a populatiei si respectiv a salariatilor din firme ceva mai redusa si mai putin receptiva spre activitatea intraprenoriale si interprenoriale.

- cunoasterea de catre foarte putini specialisti a avantajului continutului li a modului de implementarea a intraprenoriatului

- fluidizarea institutionala si recidativa din tarile foste comuniste face dificila proiectarea si implementarea activitatii intraprenoriale.

- suspiciunea sau chiar ostilitatea manifestata chiar de marile firme si mai ales de sindicate si muncitori fata de initiativele intraprenoriale manageriale moderne.

In tara noastra exista mari posibilitati de utilizare a intraprenoriatului superior fata de multe tari din fostul sistem comunist.

Argumente: Romania are foarte multe intreprinderi mici si mijloci peste 3000 si care multe sunt in proprietatea statului dau chiar a SIFURILOR.

In acelasi timp aceste firme poseda in general specialisti bine pregatiti, profesional, dar a careia elaborate, utilizate sau chiar deloc.

Folosirea intraprenorului ar fii una din solutiile importante care sa conduca la performantele economice ridicate si chiar la firmele care se afla aproape in stare de faliment sau la limita supravietuirii ori cu rezultatele economice slabe.

Formele de realizare a intraprenoriatului sunt variate in functie de societatile, comerciale, regiile autonome intre acestea exemplificam leasing-ul utilizat la anumite subdiviziunii organizatorice din cadrul firmei separarea unei anumite parti din firma sau intreprindere si darea cu contract de management a unui grup intraprenorial - realizarea da parcuri industriale.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact