StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii
Trimite articolul prin email Rolul intreprinderilor in economie : Managementul intreprinderii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Rolul intreprinderilor in economieROLUL INTREPRINDERILOR IN ECONOMIE

Rolul intreprinderii este cel asumat de catre proprietarii si managerii ei .

El are o componenta economica si una sociala.

Rolul economic al unei intreprinderi este, in principal, acela de a produce bunuri si/sau servicii, a le vinde pe piete si a crea valoare adaugata, si eventual, a obtine un venit net.

Valoarea adaugata este ulterior repartizata participantilor care au contribuit la realizarea ei.
Valoarea adaugata realizata de o intreprindere se masoara ca diferenta intre valoarea bunurilor (si serviciilor) vandute de intreprindere si valoarea bunurilor (si serviciilor) cumparate si care au folosit pentru productie. Aceste cumparari de la alte intreprinderi formeaza consumul intermediar. (CI) Daca:

MP = valoarea materiilor prime (bunuri achizitionate de intreprindere pentru a fi transformate, prelucrate);
MC = valoarea materialelor si utilitatilor consumate (apa, gaz, energie electrica);
TR = valoarea transporturilor si altor servicii pentru productie; 535b15f
CA = cifra de afaceri (vanzarea realizata intr-o perioada)
VA = valoarea adaugata;

Atunci:                VA = CA – (MP + MC + TR)

Valoarea adaugata are urmatoarele destinatii:Beneficiu;


Acoperirea cheltuielilor salariale;


Fondul de amortizare (va permite inlocuirea echipamentelor uzate).
In viziunea actuala despre rolul intreprinderilor in economie asistam la confruntarea a doua conceptii manageriale diferite.

Una pune acentul pe misiunea firmei de a produce valoare adaugata, de a aduce profit proprietarilor determinand, in acest fel, atragerea capitalurilor in activitatea economica, crearea locurilor de munca si implicit satisfacerea nevoilor consumatorilor.


Conform celei de-a doua conceptii manageriale, conducerea unei mari intreprinderi, mai ales daca a recurs la subscriptia publica, ar trebui sa stabileasca un echilibru intre asteptarile si revendicarile sindicatelor, ale angajatilor, managerilor, actionarilor, furnizorilor, clientilor, societatii civile, guvernelor si altor organisme.

Practica de succes a ultimelor decenii tinde sa confirme valoarea primei conceptii.

Intreprinderea distribuie venituri remunerand serviciile de care a beneficiat din partea populatiei, proprietarilor intreprinderii, bancilor si institutiilor statului

Rolul social al intreprinderii:

  • contributia la satisfacerea trebuintelor populatiei prin bunurile si serviciile furnizate
  • contributia la dezvoltatea civilizatiei umane prin promovarea progresului tehnico-stiintific
  • asigurarea unui mediu de munca si de viata pentru personalul intreprinderii (acesta petrece in intreprindere cel putin o treime din perioada de viata activa)
  • exercitarea unor functii de formare si educare a salariatilor si populatiei (“cultura Coca Cola” este un exemplu dintre cele mai controversate, in acest sens).
  • contributia la protectia mediului

Rolul intreprinderii in raport cu clientii

Presupune identificarea nevoilor acestora, proiectarea ofertei in concordanta cu caracteristicile cererii, atragerea clientilor, cucerirea pietelor, mentinerea acestora (pastrarea clientilor) si dezvoltarea pietelor (atragerea de noi clienti).Pentru intreprindere si conducatorii acesteia “clientul este rege”. Din perspectiva clientilor rolul atribuit intreprinderii este mediat de bunurile si serviciile pe care le ofera. Intreprinderile fac mari eforturi pentru a iesi din anonimat, pentru ca numele lor sa devina renume sporind in acest fel sansele de supravietuire si castig.

Rolul intreprinderii in raport cu personalul

Din perspectiva intreprinderii - asigurarea conditiilor pentru valorificarea maxima a resursei de munca pe care o cumpara de pe piata fortei de munca.

Din perspectiva salariatilor intreprinderea este cea care ofera un loc de munca cu sarcini de munca atractive sau nu, cu anumite conditii de munca, cu anumite raspunderi si recompense.

Rolul intreprinderii in raport cu proprietarii

Din perspectiva intreprinderii proprietarii au competenta decizionala maxima stabilind strategia si obiectivele intreprinderii. Proprietarii nu pot actiona in defavoarea intreprinderii iar intreprinderea trebuie sa indeplineasca dispozitiile acestora

Multe intreprinderi isi schimba proprietarii in decursul existentei lor, dupa cum multe intreprinderi dispar odata cu disparitia proprietarului. In esenta intreprinderea trebuie sa aduca un castig proprietarilor, sa realizeze beneficii, sa se poata autofinanta si dezvolta din resurse proprii; altfel, proprietarii o vor lichida sau vinde. Pentru proprietari, intreprinderea este un mijloc de valorificare a capitalului.


Rolul intreprinderii in raport cu institutiile statului

  Orice intreprindere va incerca sa valorifice cat mai bine toate serviciile prestate de institutiile publice, cadrul juridic creat, sa profite de comenzile de la stat, de sprijinul statului in relatiile internationale. Autoritatea publica exercita functia de mentinere a mecanismului concurentei.

Din perspectiva unor functionari ai institutiilor statului intreprinderea apare ca o “vaca de muls”, are rolul limitat de a plati taxe si impozite. Economia nationala si cea mondiala, statele nu ar exista fara intreprinderi. In multe situatii, cateva, putine intreprinderi domina piete mondiale exercitand o forta ce depaseste pe cea a multor state


Obiectivele intreprinderii
Rolul intreprinderii se realizeaza prin obiectivele concrete stabilite de conducerea intreprinderii pentru o anumita perioada de activitate (cat de mari vor fi rezultatele activitatii intreprinderii intr-o perioada determinata si cu ce consum de resurse se vor obtine acestea).

In sens strict un obiectiv al intreprinderii se exprima printr-un indicator , un nivel, o unitate de masura si o determinare in timp (un obiectiv al intreprinderii poate fi, de exemplu, realizarea unui volum al vanzarilor (indicatorul) de 5.000.000.000 (nivelul) lei (unitatea de masura) in anul 2004 (determinarea in timp). Obiectivele generale se stabilesc, de obicei, ca cifra de afaceri, venit net, cota de piata, rata a profitului la capitalul investit etc. Obiectivul general este divizat in obiective derivate pana la nivelul locurilor de munca din intreprindere. La acest nivel se stabileste un sistem de conditionare a recompenselor si sanctiunilor de indeplinirea obiectivului atribuit fiecarui salariat.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact