StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Selectarea furnizorilor de materii primeSelectarea furnizorilor de materii prime

O intreprindere mica sau mijlocie poate sa foloseasca pentru aprovizionare o singura sursa de aprovizionare (un singur furnizor) sau mai multe surse (mai multi furnizori) pentru fiecare material in parte.

Folosirea unei singure surse de aprovizionare pentru un anumit fel de materie prima are urmatoarele consecinte:

Ø            determina stabilirea unei relatii de colaborare mai stransa cu furnizorul respectiv; daca apare o insuficienta de materii prime, situatia unei aprovizionari urgente este mult mai probabila, fata de cazul folosirii mai multor furnizori;

Ø            se pot obtine reduceri de pret in cazul cumpararii unei cantitati mai mari de materii prime;

Ø            daca de la acelasi furnizor se pot obtine mai multe materii prime, atunci costul lansarii comenzilor se reduce.

Practica a dovedit faptul ca activitatea de aprovizionare este mult mai eficienta daca intreprinderea reuseste sa gaseasca mai multe surse de aprovizionare pentru aceleasi materii prime, principalele argumente fiind:

Ø      siguranta aprovizionarii si calitatea corespunzatoare a materiilor prime, cu influente favorabile asupra desfasurarii procesului de productie sau de servire;

Ø      oferirea unor servicii importante asociate cu livrarile efectuate;

Ø      eliminarea dependentei fata de o sursa de aprovizionare, care ar putea genera  o stare de 'automultumire a furnizorului', cu consecinte negative asupra calitatii oferite.

De obicei intreprinderile mici si mijlocii cumpara, comparativ cu intreprinderile mari, cantitati mai reduse de materii prime, fapt pentru care ele trebuie sa mentina relatii corespunzatoare cu furnizorii (numai astfel ei vor fi interesati sa le onoreze la timp comenzile). De aceea atata timp cat este avantajos pentru intreprindere sa cumpere de la un anumit furnizor, ea trebuie sa o faca.Furnizorii de materii prime pentru intreprinderile mici si mijlocii pot fi: intreprinderi comerciale de tip angro sau intreprinderi producatoare, fiecare dintre ele oferind un tip particular de serviciu. Astfel, o intreprindere de comert angro depoziteaza cantitati mari de materii prime, ceea ce permite o livrare prompta a unei mari diversitati de materii prime. La randul ei, o intreprindere producatoare poate livra direct produsele sale , care constituie materii prime pentru alte intreprinderi, fara a folosi intermediari.

Cautarea unor surse de aprovizionare pentru materiile prime necesare unei intreprinderi, duce de obicei la identificarea mai multor furnizori potentiali. Acestia trebuie analizati comparativ, sub aspectul calitatii materiilor prime, a pretului, a sigurantei in livrare, a conditiilor de plata, etc. Toate aceste elemente influenteaza eficienta activitatii a intreprinderii beneficiare.

Preturile cerute de diferiti furnizori sunt deseori diferite. Preturile mai mari sunt justificate pentru livrari mai rapide si sigure, clauze contractuale mai convenabile, calitate mai buna etc.

La alegerea sursei de aprovizionare trebuie avuta in vedere si amplasarea acesteia. Astfel, aprovizionarea de la un furnizor mai indepartat poate genera cheltuieli totale (de aprovizionare si de transport) mai mici decat aprovizionarea de la un furnizor local, dar acesta din urma poate oferi avantajul livrarii mai rapide (ceea ce inseamna stocuri mai mici si costuri de stocare mai reduse) .

Este bine ca personalul care lucreaza la achizitii sa-si cunoasca foarte bine furnizorii regulati, sa-i cunoasca personal pe cei care se ocupa de comenzile lor si care iau deciziile privitoare la acestea, sa se mentina la curent cu planurile de productie, dezvoltarea produselor etc.

Atunci cand trebuie sa se faca o noua achizitie pentru care nu exista un furnizor regulat, procedura uzuala este de a trimite o cerere de oferta unui numar restrans de posibile surse de aprovizionare. Numele unor posibili furnizori pot fi obtinute pe baza informatiilor si experientei cumparatorilor si colegilor lor, de la reprezentantii comerciali, asociatii comerciale, din reviste comerciale, ghiduri ale cumparatorilor si cataloage.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact