StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei

Lansarea noilor produse pe piataLansarea noilor produse pe piata


Procesul de lansare a produsului nou trebuie organizat si desfasurat cu atentie pentru ca perioada, piata pe care va fi lansat, modul de comercializare sa fie cele adecvate produsului, sa trezeasca interesul potentialilor cumparatori pentru achizitionarea acestuia.

Pentu lansarea pe piata a produsului sunt necesare o serie de actiuni:

a)      stabilirea perioad 212c25c ei de lansare este corelata cu natura produsului si specificul sau de consum, astfel produsele cu cerere curenta pot fi lansate oricand, iar pentru produsele sezoniere momentul lansarii trebuie fixat in perioada premergatoare sezonului.

b)      fixarea zonei teritoriale pentru lansare, astfel produsul poate fi lansat simultan pe intreaga piata a tarii sau poate fi inclus in unul sau cateva centre urbane mari, in functie de caracteristicile cumparatorilor potentiali carora se adreseaza si de gradul de adaptare a produsului la piata.

c)      alegerea canalelor de distributie, in alegerea variantei se tine seama de natura produsului, de nivelul conditionarii sale, de timpul necesar parcurgerii canalelor de distributie, de costul distributiei.

d)      pregatirea pietei pentru lansarea noului produs urmareste crearea unui climat de interes pentru noul produs in randul cumparatorilor potentiali, se foloseste publicitatea, expozitii de produse, demonstratii, de utilizare a produsului, parada modei, organizarea de mese rotunde cu specialisti.

e)      stabilirea modalitatilor de distributie si pregatirea fortelor de vanzare, acestea au in vedere cantitatea in care produsele noi sunr aduse spre vanzare, modul in care se face lansarea  in masa  sau  in transe , se stabilesc magazinele in care va fi introdus pentru prima data produsul, are loc pregatirea personalului de vanzare pentru desfacerea lui, organizarea actiunilor promotionale la nivelul magazinului si in afara lui, asigurarea stocului la nivelul unitatii comerciale.

Momentul inceperii vanzarii este punctul culminant al intregului proces de pregatire si lansare a noului produs pe piata, inceputul confruntarii decisive a acestuia cu consumatorii. Durata lansarii este un element important pentru succesul produsului pe piata.Lungimea fazei lansarii este in legatura directa cu natura produsului, gradul sau de noutate si comportamentul consumatorului. Prelungirea excesiva a acestei etape mareste riscul esecului produsului nou pe piata.

Difuzarea noului produs pe piata necesita lamurirea a trei probleme: proprietatii produsului si factorilor mediului ce favorizeaza difuzarea unui produs pe piata; procesul de acceptare a acestuia de catre consumatorii sai potentiali; determinarea diferitelor categorii de ocupanti.

Difuzarea noutatii pe piata se realizeaza in mai multe faze:

etapa de constatare - consumatorul potential afla pentru prima oara de existenta noului produs;

etapa interesului individual - purtatorul cererii doreste sa-si imbunatateasca bagajul cunostintelor sale privitoare la noul produs, prin procurarea de informatii suplimentare cat mai exacte;

etapa de evaluare - se pun in balanta avantajele unei decizii favorabile adoptarii noului produs;

etapa de incercare - consumatorul incearca inovatia pentru a-si imbunatati aprecierile referitoare la aceasta;

etapa de adoptare sau respingere - reprezinta concluzia la care a ajuns consumatorul potential dupa etapele anterioare.

Principalele categorii de acceptanti sunt inovatorii, acceptantii timpurii, majoritatea timpurie, majoritatea tarzie si acceptantii tarzii.

In privinta produselor noi reactiile consumatorilor difera in functie de caracteristicile lor si ale produselor. Producatorii incearca sa aduca noile lor produse in atentia potentialilor acceptanti timpurii, in special a celor care au caracteristicile unor lideri de opinie.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact