StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei

Structura de productie si conceptie a unei intreprinderi de productie

STRUCTURA DE PRODUCTIE SI CONCEPTIE A UNEI INTREPRINDERI DE PRODUCTIE


Organizarea unei intreprinderi reuneste doua mari tipuri de organizare: formala si informala.


Strucura de productie si conceptie:definire, componente


Structura generala a unei intreprinderi de productie este constituita din: structura organizatorica si structura sociala.Structura organizatorica a intreprinderii cuprinde doua componente:

-structura functionala(de conducere)

-structura operationala(de productie si conceptie)


Structura generala a unei intreprinderi de productie:
Structura organizatorica: reueste ansamblul persoanelor si al subdiviziunilor organizatorice constituite astfel incat sa asigure premisele organizatorice necesare indeplinirii obiectivelor previzionate ale intreprinderii


Structura functionala:reuneste ansamblul managerilor de nivel superior si al subdiviziunilor organizatorice prin ale caror decizii si actiuni se asigura conditiile economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii activitatii compartimentelor de productie.


Structura operationala(de productie si conceptie): reuneste ansamblul verigilor organizatorice in cadrul carora se desfasoara activitatile de productie.


Structura componentelor socio-culturale(componenta sociala):concretizeaza modul de organizare structurala a intreprinderii sub raportul desfasurarii activitatilor cu caracter social, cuprinde vergile de servire sociala.


Structura  de productie si conceptie- verigi organizatorice  de productie:

-sectii de productie, montaj, service

-atelierede productie, montaj, proiectare

-laboratoare de control si cercetare

-sectoarele de productie

-locuri de munca


Sectia de productie: o veriga de productie distincta din punct de vedere administrativ, in cadrul careia se executa un produs, o parte componenta a acestuia(reper, subansamblu sau o faza de proces tehnologic).

In felul proceselor tehnologice, sectiile de productie sunt:

-sectii de baza

-sectii auxiliare

-sectii de servire

-sectii anexa


Sectii de baza:verigi de productie in cadrul carora se executa procese de productie care au drept scop transformarea materiilor prime in produse finite ce constituie obiectul activitatii de baza al intreprinderii.

In functie de principiul care sta la baza acestor sectii:

-sectii de baza organizate dupa procesul tehnologic

-sectii de baza organizate dupa principiul pe obiect

-sectii de baza organizate dupa principiul mixt


Sectii de baza organizate dupa procesul tehnologic: presupun amplasarea utilajelor si a locurilor de munca astfel incat sa asigure executarea unui stadiu sau a unei faze de proces tehnologic.

In functie de operatiile tehnologice executate in cadrul acestora, sectiile de baza organizate dupa procesul tehnologic pot fi:

-sectii de baza pregatitoare,

-sectii de baza prelucratoare,

-sectii de baza montaj-finisaj.Sectiile de productie


Sunt acele sectii de productie organizate dupa principiul pe obiect sunt acele verigi structurale constituite astfel incat sa asigure transformarea completa a materiilor prime si a materialelor in produse finite sau in componente ale acestora.

In cadrul sectiei de productie de baza organizate dupa acest principiu sunt reunite operatiunile tehnologice prin intermediul carora produsul este prelucrat de la stadiul de materie prima si pana la stadiul final.

Sectiile de baza organizate dupa principiul mixt: presupune acel mod de organizare in care o serie de sectii( cele pregatitoare) sunt organizate dupa principiul tehnologic, iar alte sectii de regula cele prelucratoare sunt organizate dupa principiul pe obiect.


Sectiile auxiliare:


Sunt acele sectii de productie in care se executa produse sau lucrari care nu constituie obiectul activitatii de baza al intreprinderii insa sunt absolut obligatorii pentru bana desfasurare a proceselor productiei de baza.

Sectiile auxiliare cele mai frecvent intalnite in intreprinderea de productie sunt sectia energetica, centralele care produc diferite tipuri de energie, sectiile de SDV-uri, sectia de reparatii.


Sectiile de servire:


Reprezinta acele verigi structurale in cadrul carora se desfasoara activitati de productie ce constituie servicii atat pentru sectiile de productie de baza cat si pentru cele auxiliare.

Din aceasta categorie fac parte:

-sectia retele energetice( pentru transportul diferitelor tipuri de energie catre consumatorii din intreprinderi);

-sectia depozite;

-sectia transport intern

Sectiile anexa


Reprezinta acele verigi organizatorice destinate valorificarii deseurilor in intreprinderile in care rezulta o cantitate mare de materiale refolosibile.

-din categoria sectiilor anexa fac parte:

-standurile de reprezentare a prodiselor din targuri si expozitii precum si magazinele proprii de desfacere a produselor.


Atelierul de productie:


Este o veriga organizatorica de productie care-si desfasoara activitatea fie ca subunitate a unei sectii de productie fie in mod independent situatie in care se deosebeste de sectia de productie doar prin volumul activitatii desfasurate.

In cazul in care este o unitate - reprezinta o veriga delimitae d.p.d.v. teritorial in care se executa un anumit proces tehnologic , un anumit tip de produs sau o componenta a acesteia.

In cazul in care este independent- reprezinta o veriga organizatorica determinata d.p.d.v administrativ.

-celelalte caracteristici fiind aceleasi ca in situatia in care atelierul de productie functioneaza ca subdiviziune a sectiei de productie.


Atelierul de proiectare


-este o veriga structurala in care se desfasoara activitati orientate spre executarea acelor lucrari se proiectare de dimensiuni mai reduse care nu au fost realizate in unstiturtiile de specializare.

-existenta unui atelier impreuna cu cea a laboratorului de control si cercetare este impusa se situatiile in care trebuie identificate solutii rapide in urma numeroaselor modificari care pot survenii la cererea consumatorului.

-laboratorul de control si cercetare este veriga organizatorica in cadrul careia se executa diferite analize si masuratori a calitatii produselor, de asemenea si a materiei prime si a materialelor.


Sectoarele de productie:


-sunt subunitati ale atelierului de productie delimitate teritorial in care se executa o anumita faza a procesului tehnilogic sau anumite componente ale unui produs.


Locurile de munca:


-sunt verigi organizatorice de baza ale intreprinderii care ocupa o anumita suprafata si sunt dotate cu utilaje si echipamente tehnolofgice corespunzatoare destinate executarii unor operatii tehnologice sau servicii productive.;

-locurile de munca pot fi specializate si universale ;

-locurile de munca specializate sunt acele verigi in care se executa un anumit tip de produs in mod repetat.

-locurile de munca universale- reprezinta acele verigi organizatorice in care se executa o anumita faza de proces tehnologic pentru o mare varietate de productie.
Tipuri de structuri:


-cele mai frecvent intelnite


  1. ...//...//..conceptie de tip tehnologic
  2. structura de productie si conceptie pe obiect
  3. structura de productie si conceptie de tip mixt

  1. Structura de productie si cinceptie de tip tehnologic- organizarea sectiilor de productie de baza se face dupa principiul tehnologic, iar denumirea acestora este data de procesele tehnologice care se executa

-sectiile de productie de baza sunt locuri de munca universale- servite de o forta de munca cu o calificare inalta.

-amplasarea locurilor de muca se face dupa principiul grupe omogene de masini (sectia de tratament termic)


Avantaje:

-permite realizarea unei mari varietati de produse

-are loc o incarcare completa a locurilor de munca

-prezinta un grad de flexibilitate ridicat

-caracteristic tipului de serie mic( unicat)


Dezavantaje:

volumul mare de transport intern din cauza ca procesele tehnologice se realizeaza in sectii diferite

nivelul costului de productie

locurile de munca trebuie sa se adapteze la fabricatia unei mari cantitati de productie, apar momente de intrerupere.

Raspunderea pentru obtinerea unei cantitati ridicate din cauza faptului ca produsele se prelucreaza in mai multe sectii

Produsele au un ciclu de fabricatie lung si prin urmare exista stocuri mari de productie neterminata care influenteaza negativ.2.Caracteristici:

-organizarea sectiilor de productie este realizata dupa principiul obiectului de fabricatie

- in fiecare sectie se fabrica un singur produs sau componente ale acestuia( repere sau subansamble).

-locurile de munca sunt specializate in realizarea unei singure operatii sau a unui numar mic de operatii tehnologice;

-amplasarea locurilor de munca se face sub forma de linii tehnologice specializate in fabricarea unui produs sau a unor componente ale acestuia;

-acest tip de structura este specific tipului de productie de serie mare sau de masa.


Avantaje:

-asigura organizarea liniilor de productie in flux cu eficienta ridicata;

-permite adancirea specializarii in procesele de productie;

-reduce volumul activitatii de transport intern;

-diminueaza durata ciclului de fabricatie si a costurilor de productie

-determina o reducere substantiala a stocurilor de productie neterminata.Dezavantaje:-prezinta o flexibilitate redusa la schimbarile sortimentale;

-poate fi folosita in mod eficient numai pentru tipul de productie de serie mare sau de masa.  1. Caracteristici:

-organizarea sectiilor de productie se face dupa principiul mixt, o parte a sectiilor se productie organizandu-se dupa principiul tehnologic, iar celelalte dupa principiul pe obiect.

-este specific tipului de serie mica si mijlocie

-imbina avantajele celorlalte doua tipuri si le elimina dezavantajele.


Modalitati de perfectionare a structurii de productie si conceptie:


-cresterea ponderii subunitatilor de productie organizate dupa principiul pe obiect in totalul subunitatilor de productie ale intreprinderii

-adancirea specializarii subunitatilor de productie si extinderea relatiilor de cooperare dintre acestea.

-cresterea volumului de productie pentru activitati de baza a intreprinderii si reducerea activitatii sectiilor auxiliare si de servire proprii

-asigurarea proportionalitatii intre capacitatile de productie ale subunitatilor de productie ale intreprinderii.

-sistematizarea intreprinderii prin care se va realiza un flux tehnologic continuu, pe traseele cele mai scurte.


Aceste masuti de perfectionare a structurii de productie si conceptie influenteaza in mod pozitiv o serie de indicatiori ai activitatii intreprinderii, cum ar fi:

-volumul si costul activitaii de transport intern;

-numarul, felul, marimea, locul de amplasare si costurile aferente depozitelor intreprinderii;

-numarul de personal si fondul de salarii aferente personalului administrativ.

-durata ciclului de productie al produselor intreprinderii, marimea stocurilor de productie neterminate si viteza de rotatie a mijloacelor circulante.

Problema asigurarii unei structuri de productie si conceptie rationale se pune in 2 momente:

1.in momentul proiectarii intreprinderii;

2.in momentul in care apar modificari in nomenclatorul de fabricatie al intreprinderii.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact