StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei

Tipuri de procese de productieTIPURI DE PROCESE DE PRODUCTIE


TIPOLOGIA PROCESELOR DE PRODUCTIE


CRITERII DE CLASIFICARE:

 • Modul de participare la obtinerea produsului finit,
 • Gradul de continuitate
 • Modul de obtinere a produsului finit
 • Gradul de periodicitate
 • Natura tehnologica a operatiilor

  1. Dupa modul de participare la obtinerea produsului finit: 3 categorii:

-procese de productie de baza

-procese de productie auxiliara

-procese de productie de servire

Procesele de productie de baza: transforma materiile prime si materialele in produse 838e47i finite care constituie obiectivul activitatii de baza al intreprinderii, se grupeaza in:*procese de baza pregatitoare,

*procese de baza prelucratoare,

*procese de baza de montaj-finisaj.

Procese de productie auxiliara: asigura obtinerea unor bunuri materiale sau lucrari care nu constituie obiectul activitatii de baza al intreprinderii, insa contribuie la buna functionare a proceselor de productie de baza(ex:p de reparare a utilajelor).

Procese de productie de servire: au ca obiectiv executarea unor servicii care nu reprezinta obiectul activitatii de baza al intreprinderii, insa ajuta la buna desfasurare a proceselor de productie de baza si auxiliare.


  1. Dupa gradul de continuitate

-procese de productie continue

-procese de productie periodice

Procesele de productie continue:acele procese in cadrul carora are loc transformarea materiilor prime si a materialelor in produse finite, in instalatii de aparatura, parametrii tehnologici avand aceleasi valori pe tot parcursul procesului de productie.

Procese de productie periodice:acele procese in care produsele se elaboreaza sub forma  de sarje la intervale de timp egale cu timpul necesar pentru elaborarea unei sarje.


  1. Dupa modul de obtinere a produsului finit

-procese de productie directe

-procese de productie sintetice

-procese de productie analitice

Procesele de productie directe:produsul finit se obtine ca urmare a executarii unor operatii succesive asupra aceleiasi materii prime(ex:procesul de obtinere a produselor lactate).

Procese de productie sintetice:conduc la obtinerea produsului finit dupa prelucrarea succesiva a mai multor materii prime(procesul de productie din industria constructiilor de masini).

Procese de productie analitice: dintr-un singur fel de materie prima se obtine o gama variata de produse(ex:procese de productie din industria chimica, petrochimica, rafinarii).


  1. Dupa gradul de periodicitate

-procese de productie ciclice

-procese de productie neciclice

Procesele de productie ciclice:au caracter repetitiv si sunt specifice tipului de productie in serie mare sau de masa, prelucrarea produselor se facepe loturi de fabricatie sau sub forma de sarje.

Procesele de productie neciclice:se repeta la perioade mari de timp si sunt specifice pentru tipul de productie de serie mica sau unicate.


  1. Dupa natura tehnologica a operatiilor

-procese de productie chimice

-procese de productie de schimbare a configuratiei

-procese de transport

Procesele de productie chimice:se efectueaza la instalatii capsulate in cadrul carora materiile prime se transforma in urma unor reactii chimice sau termochimice(procese de productie din industria aluminiului, a maselor plastice).

Procese de schimbare a configuratiei:au la baza operatii de prelucrare mecanica a materiilor prime cu ajutorul unor masini sau agregate tehnologice(ex:procese de rectificare, de frezare).

Procese de transport: asigura deplasarea materiilor prime si a materialelor de la un loc de munca la altul in interiorul intreprinderii.FACTORII CARE INFLUENTEAZA MODUL DE ORGAIZARE  A PROCESELOR DE PRODUCTIE


Felul materiilor prime folosite

Caracteristicile produsului finit

Felul procesului tehnologic utilizat

Volumul productiei fabricate


Dupa felul materiilor prime folosite:

-procese de productie extractive:factorul uman actioneaza cu ajutorul mijloacelor de munca in vederea extragerii din natura a unor minereuri, titei, carbune, etc., fapt ce contribuie la adaugarea de valoare si respectiv, valoare de intrebuintare, transformandu-le in materii prime.

-procese de productie prelucratoare:au ca obiect prelucrarea materiilor prime provenite din industria extractiva si a celor din agricultura.


Dupa caracteristicile produsului finit:

-procese omogene: au caracteristici identice in toata masa lor

-procese eterogene:au proprietati diferite in masa lor, sunt de uz curent si exceptional.

Felul procesului tehnologic utilizat:  un anumit tip de operatii tehnologice executate intr-o anumita succesiune, anumite utilaje si forta de munca de un anumit nivel de calificare. Dat fiind faptul ca un produs poate fi realizat prin doua sau mai multe variante de proces tehnologic, se pune problema alegerii acelei variante de proces tehnologic care sa conduca la obtinerea unor produse de calitate superioara cu cheltuieli cat mai reduse.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact