StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane
Trimite articolul prin email Dezvoltarea carierei : Managementul resurselor umane Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Dezvoltarea cariereiDezvoltarea carierei
Dezvoltrea carierei este un proces pe termen lung care acopera intreaga cariera a unui individ si care cuprinde programele si activitatile necesare indeplinirii planului carierei individuale.

Dezvoltarea carierei este rezultatul interactiunii dintre aptitudinile si dorinta de realizare a individului si oportunitatile oferite de organizatie.Aceasta inseamna ca indi 222h79c vidul este cu atat mai multumit de cariera sa , cu cat organizatia ii poate oferi caile sau rutele profesionale care sa-I puna in valoare pregatirea si sa-I dezvolte aptitudinile.

De asemenea , dupa cum s-a mai mentionat , dezvoltarea carierei trebuie privita in contextul vietii si dezvoltarii in ansamblu al unui individ si nu numai in calitatea sa de angajat.In dorinta de a controla mult mai bineatat viata profesionala cat si pe cea familiala , orice individ isi dezvolta o strategie proprie in general si un concept propriu al carierei , in special , prin care isi autoevalueaza posibilitatile si valorile.

De aceea , unii specialisti in domeniu privesc dezvoltarea carierei ca pe o experienta a individului si nu in legatura directa cu organizatia , cea ce inseamna ca responsabilitatea dezvoltarii carierei apartine in primul rand individului , desi organizatia poate juca un rol important in facilitarea si sustinerea carierei.

Din perspectiva organizatiei , dezvoltarea carierei are in vedere , printre altele , stabilitatea , angajamentul sau implicarea si loialitatea membrilor acesteia , deoarece lipsa unor programe adecvate de pregatire sau de dezvoltare a carierei poate duce la unele dificultati in atragerea , mentinerea si dezvoltarea personalului , iar motivele realizarii performantelor apartin si acestui domeniu mai putin studiat in tara noastra.

Dfe aceea , dezvoltarea cariarei angajatilor trebuie integrata in sistemul de evaluare a performantelor lanivel organizational , deoarece ,dupa cum s-a mai aratat , faza planificarii si dezvoltarii carierei trebuie sa o constituie evaluarea cat mai corecta a potentialului si performantelor angajatilor.

Dupa Lawrence A. Klatt si colaboratorii , cele mai importante componente ale dezvoltari carierei 
sunt urmatoarele :

stabilirea scopului si a acordului de pregatire

sarcinile ctritice ale postului

pregatirea si alte experiente dobandite

evaluarea periodica , feedback-ul , pe baza scopului si a acordului de pregatire.


Legaturile intre dezvoltarea carierei si planificarea resurselor umane sunt evidente , deoarece dezvoltarea carierei asigura o oferta a capacitatilor si a abilitatilor oamenilor , iar planificarea resurselor umane previzioneaza cererea de capacitati si abilitati.

In general , organizatiile care au preocupari in domeniul planificarii resurselor umane initiiaza si programe de dezvoltare a crierei , deoarece se apreciaza ca nu are sens sa previzionam nevoile de resurse umane fara a avea un program de dezvoltare a carierei care sa sustina cererea respectiva. Deasemenea , initierea unor programe de dezvoltare a resurselor umane trebuie sa aiba in vedere oportunitatile organizatiei de aasugura posturile adecvate.

O prima cauza a dificultatilor de integrare a eforturilor din domeniile mentionate o constitue faptul ca activitatile respective sunt realizate , in multe situatii , de specialisti diferiti acaror pregatire de baza s-au cunostinte de specialitate creaza posibile bariere in realizarea unei comunicari eficiente.

O a doua cauza a insuccesului de integrare a eforturilor privind dezvoltarea carierei si planificarea resurselor umane este legata de structura organizatorica , deoarece in unele situatii , activitatile mentionate sunt realizate in unitati distincte.

Eventualele insuccese in atingerea scopului carierei pot duce la unele reevaluari , privind scopurile , posturile sau programele de pregatire , ceea ce va influenta pozitiv performanta si continuarea carierei.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact