StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Dezvoltarea cariereiDezvoltarea carierei
Dezvoltrea carierei este un proces pe termen lung care acopera intreaga cariera a unui individ si care cuprinde programele si activitatile necesare indeplinirii planului carierei individuale.

Dezvoltarea carierei este rezultatul interactiunii dintre aptitudinile si dorinta de realizare a individului si oportunitatile oferite de organizatie.Aceasta inseamna ca indi 222h79c vidul este cu atat mai multumit de cariera sa , cu cat organizatia ii poate oferi caile sau rutele profesionale care sa-I puna in valoare pregatirea si sa-I dezvolte aptitudinile.

De asemenea , dupa cum s-a mai mentionat , dezvoltarea carierei trebuie privita in contextul vietii si dezvoltarii in ansamblu al unui individ si nu numai in calitatea sa de angajat.In dorinta de a controla mult mai bineatat viata profesionala cat si pe cea familiala , orice individ isi dezvolta o strategie proprie in general si un concept propriu al carierei , in special , prin care isi autoevalueaza posibilitatile si valorile.

De aceea , unii specialisti in domeniu privesc dezvoltarea carierei ca pe o experienta a individului si nu in legatura directa cu organizatia , cea ce inseamna ca responsabilitatea dezvoltarii carierei apartine in primul rand individului , desi organizatia poate juca un rol important in facilitarea si sustinerea carierei.

Din perspectiva organizatiei , dezvoltarea carierei are in vedere , printre altele , stabilitatea , angajamentul sau implicarea si loialitatea membrilor acesteia , deoarece lipsa unor programe adecvate de pregatire sau de dezvoltare a carierei poate duce la unele dificultati in atragerea , mentinerea si dezvoltarea personalului , iar motivele realizarii performantelor apartin si acestui domeniu mai putin studiat in tara noastra.

Dfe aceea , dezvoltarea cariarei angajatilor trebuie integrata in sistemul de evaluare a performantelor lanivel organizational , deoarece ,dupa cum s-a mai aratat , faza planificarii si dezvoltarii carierei trebuie sa o constituie evaluarea cat mai corecta a potentialului si performantelor angajatilor.

Dupa Lawrence A. Klatt si colaboratorii , cele mai importante componente ale dezvoltari carierei  sunt urmatoarele :

stabilirea scopului si a acordului de pregatire

sarcinile ctritice ale postului

pregatirea si alte experiente dobandite

evaluarea periodica , feedback-ul , pe baza scopului si a acordului de pregatire.


Legaturile intre dezvoltarea carierei si planificarea resurselor umane sunt evidente , deoarece dezvoltarea carierei asigura o oferta a capacitatilor si a abilitatilor oamenilor , iar planificarea resurselor umane previzioneaza cererea de capacitati si abilitati.

In general , organizatiile care au preocupari in domeniul planificarii resurselor umane initiiaza si programe de dezvoltare a crierei , deoarece se apreciaza ca nu are sens sa previzionam nevoile de resurse umane fara a avea un program de dezvoltare a carierei care sa sustina cererea respectiva. Deasemenea , initierea unor programe de dezvoltare a resurselor umane trebuie sa aiba in vedere oportunitatile organizatiei de aasugura posturile adecvate.

O prima cauza a dificultatilor de integrare a eforturilor din domeniile mentionate o constitue faptul ca activitatile respective sunt realizate , in multe situatii , de specialisti diferiti acaror pregatire de baza s-au cunostinte de specialitate creaza posibile bariere in realizarea unei comunicari eficiente.

O a doua cauza a insuccesului de integrare a eforturilor privind dezvoltarea carierei si planificarea resurselor umane este legata de structura organizatorica , deoarece in unele situatii , activitatile mentionate sunt realizate in unitati distincte.

Eventualele insuccese in atingerea scopului carierei pot duce la unele reevaluari , privind scopurile , posturile sau programele de pregatire , ceea ce va influenta pozitiv performanta si continuarea carierei.

loading...

Politica de confidentialitate Copyright © 2010- 2020 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact