StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Argumente pentru stingerea dreptului la actiune in sens material

Argumente pentru stingerea dreptului la actiune in sens material

In prezent opinia dominanta considera ca prescriptia extinctiva stinge numai dreptul la actiune in sens material, iar nu si dreptul subiectiv civil . Argumentele in favoarea acestei teze sunt extrem de solide si convingatoare.
240. Argumente. Mai intai, un argument de interpretare gramaticala a art. 1 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958 care foloseste formula ,,dreptul la actiune", iar nu "drept subiectiv" ori "drept". De subliniat ca actele normative recente folo­sesc aceeasi expresie - "dreptul la actiune" - ceea ce demonstreaza intentia si con­secventa legiuitorului in precizarea ef 525g62f ectului prescriptiei extinctive [art. 12 din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale: "Dreptul la actiune se prescrie in termen de 1 an de la data cand pagubitul a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca dauna si pe cel care a cauzat‑o, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei"; art. 147 din Legea nr. 105/1992: "prescriptia extinc­tiva a dreptului la actiune este supusa legii dreptului care se aplica dreptului subiectiv insusi"; art. 45 alin. (5) din Legea nr. 10/2001 republicata: "prin derogare de la dreptul comun, indiferent de cauza de nulitate, dreptul la actiune se prescrie in termen de 1 an luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi" (ter­me­nul de un an a fost prelungit succesiv prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2001 si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 145/2001)].

Un al doilea argument se bazeaza pe interpretarea logica a art. 19 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, in sensul ca daca s‑ar stinge insusi dreptul subiectiv civil, nu s‑ar justifica institutia repunerii in termen la care se refera acest text, pentru ca instanta nu ar mai avea ce ocroti; or, textul presupune ca dreptul subiectiv civil nu s‑a stins prin prescriptie

In fine, un alt argument are in vedere interpretarea art. 20 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958: "Debitorul care a exercitat obligatia dupa ce dreptul la actiune al creditorului s‑a prescris, nu are dreptul sa ceara inapoierea prestatiei, chiar daca la data executarii nu stia ca termenul prescriptiei era implinit". Or, solutia sustinuta rezulta din interpretarea gramaticala a acestui text si din valabilitatea platii facuta dupa implinirea termenului de prescriptie.

In jurisprudenta s‑a aratat ca termenul de prescriptie este termenul in cursul caruia dreptul subiectiv incalcat are posibilitatea de a valorifica acel drept pe calea actiunii. In cazul depasirii termenului de prescriptie se stinge dreptul material la actiune, fara a se stinge insa, in general, si dreptul subiectiv. Dreptul material la actiune se refera la posibilitatea titularului de a‑si realiza un drept subiectiv, iar dreptul subiectiv consta in posibilitatea titularului de a avea o anumita comportare si de a pretinde subiectului pasiv o conduita determinata, recurgand, la nevoie, la sanctiunea stabilita de normele dreptului civil


241. Notiune. De retinut ca prin drept la actiune in sens material se desem­neaza posibilitatea titularului dreptului subiectiv civil de a cere si obtine, de la organul de jurisdictie competent, protectia juridica a dreptului sau, la nevoie pe calea constrangerii juridice ori a executarii silite. Pe de alta parte, in domeniul dreptului procesual civil, dreptul la actiune in sens procesual desemneaza posibilitatea titularului dreptului subiectiv civil de a sesiza, de a se adresa justitiei in cazul in care pretinde ca dreptul sau este incalcat. Se considera ca dreptul procesual la actiune nu este altceva decat dreptul de a accede liber la justitie, privit ca un drept subiectiv public, recunoscut potrivit art. 21 din Constitutie oricarei persoane, care consta in posibilitatea de a sesiza instanta si de a solicita rezolvarea cauzei deduse judecatii. Asadar, dreptul material la actiune, adica dreptul de a obtine condamnarea celui care atinge dreptul subiectiv civil, nu se confunda cu dreptul de a sesiza instanta, care exista independent de orice incal­care a unui drept subiectiv civil

S‑a subliniat ca mecanismul prescriptiei extinctive poate fi explicat prin complexitatea dreptului la actiune, in sensul ca acesta are mai multe drepturi componente, iar dintre ele prescriptia afecteaza numai o parte: "dreptul de a obtine condamnarea paratului" si "dreptul de a obtine executarea silita". Dimpo­triva, alte drepturi componente pot fi exercitate chiar daca a expirat termenul de prescriptie, precum: dreptul de a sesiza instanta, dreptul de a exercita caile de atac, dreptul de a invoca exceptia de inadmisibilitate in cazul in care debitorul cere restituirea a ceea ce a platit de buna voie, desi operase prescriptia extinctiva

242. Consecinte juridice. Din imprejurarea ca prescriptia extinctiva stinge numai dreptul la actiune in sens material, decurg doua consecinte juridice importante.

Mai intai, dreptul subiectiv civil supravietuieste momentului stingerii drep­tului la actiune si, tot astfel se considera si in privinta obligatiei corelative, cu mentiunea ca sunt transformate din perfecte (asigurate prin actiune), in imper­fecte (naturale).

Pe de alta parte, dreptul la actiune in sens procesual este si ramane imprescrip­tibil si, in consecinta, titularul dreptului subiectiv poate sesiza instanta. Daca nu ar avea aceasta posibilitate, nu s‑ar putea verifica, jurisdictional, daca prescriptia este sau nu implinita (de principiu, curgerea unei perioade de timp egala cu termenul de prescriptie stabilit de lege nu inseamna automat si implinirea prescriptiei, pentru ca legea stabileste reguli speciale pentru cursul prescriptiei).
M. Eliescu, Unele probleme privitoare la prescriptia extinctiva in cadrul unei viitoare reglementari legale, S.C.J. nr. 1/1956, p. 230 si urm.; I. Mateiasi si P. Cosmovici, Prescriptia extinctiva, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1962, p. 23 si urm.; E. Roman, Tratat de drept civil, vol. I, Partea generala, 1967, p.434 si urm; Gh. Beleiu, Drept civil. Teoria generala, 1987, p. 279 si urm.; P. Cosmovici, Tratat de drept civil, vol. I, Partea generala, 1989, p. 304 si urm.; E. Lupan, Drept civil. Partea generala, Cluj‑Napoca, 1987, p. 262 si urm.; Gh. Beleiu, Drept civil roman, op. cit., p. 2001, p. 243‑244; M. Nicolae, Prescriptia extinctiva, 2004, p. 575‑577; O. Ungureanu, op. cit., 1999, p. 195‑196; I. Dogaru, op. cit., 2000, p. 331‑334.

Articolul 19: ,,Instanta judecatoreasca, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, poate sa dispuna, chiar din oficiu, judecarea sau rezolvarea actiunii ori sa incuviinteze executarea silita".

C.A. Brasov, decizia nr. 24/A/2000 cu nota de D. Grigoras, B.J. 2000, p. 90, nr. 2.

I. Les, Tratat de drept procesual civil, Ed. All Beck, 2001, p. 143‑145; pentru corelatia dreptului material la actiune cu dreptul subiectiv civil si actiunea civila, M. Nicolae, Prescriptia extinctiva, 2004, p. 81‑122.

V.M. Ciobanu, Tratat teoretic si practice de procedura civila, vol. I, Teoria generala, Ed. National, Bucuresti, 1997, p. 251‑258; idem, Consideratii privind actiunea civila si dreptul la actiune, S.C.J. nr. 4/1985, p. 330 si urm.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact