StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Contractul de tranzactie

CONTRACTUL DE TRANZACTIE


SECTIUNEA I


NOTIUNEA, CARACTERELE JURIDICE SI CONDITIILE DE VALIDITATE ALE CONTRACTULUI DE TRANZACTIE


§ 1. Notiunea contractului de tranzactie

Contractul de tranzactie este acel act juridic prin care partile previn un proces care ar putea sa se nasca intre ele sa 929i87j u termina un proces deja existent, fiecare dintre ele facand concesii reciproce, renuntand la anumite prestatii sau drepturi, ori promitand alte prestatii in schimbul renuntarilor facute de cealalta.

Tranzactia poate fi:

- judiciara (atunci cand se incheie in fata instantei de judecata, care ia cunostinta de motivele contractului si verifica indeplinirea conditiilor cerute de lege);

- extrajudiciara (incheiata de parti fara stiinta instantei de judecata si fara verificarea de catre aceasta a conditiilor cerute de lege pentru incheierea conventiei).

Tranzactia extrajudiciara trebuie facuta in forma scrisa (art. 1705 C. civ).

§ 2. Caracterele juridice ale contractului de tranzactie

a. Contractul de tranzactie este consensual

In situatia in care una dintre parti se obliga, in schimbul renuntarii facute de cealalta parte, sa instraineze un teren, contractul se va incheia ad validitatem in forma autentica.

b. Contractul de tranzactie este bilateral (sinalagmatic).

c. Contractul de tranzactie este un contract cu titlu oneros.

d. Contractul de tranzactie este comutativ.

§ 3. Conditiile de validitate ale contractului de tranzactie

A. Capacitatea partilor

Deoarece prin tranzactie partile renunta la un drept, ele trebuie sa aiba capacitate

de exercitiu deplina. Prin urmare, atunci cand una dintre partile tranzactiei este un incapabil, pentru validitatea contractului se cere si incuviintarea autoritatii tutelare.

In cazul in care tranzactia se incheie prin mandatar, procura trebuie sa fie speciala.

B.Consimtamantul partilor trebuie sa indeplineasca conditiile generale de validitate, fiind necesara exprimarea sa libera, neafectata de vicii.

C. Obiectul tranzactiei

Bunurile la care se refera tranzactia trebuie sa fie in circuitul civil, sa fie determinate sau, cel putin, determinabile, sa fie posibile, licite si morale.

D. Cauza tranzactiei

Daca partile urmaresc prin incheierea contractului realizarea unui scop ilicit (de exemplu, obtinerea cu titlu de despagubire a unor sume de bani mult prea mari fata de paguba efectiv produsa), tranzactia este nula absolut.

SECTIUNEA A II-A


EFECTELE CONTRACTULUI DE TRANZACTIE


§ 1 . Efectele extinctive ale tranzactiei

In ceea ce priveste drepturile la care partile renunta in mod reciproc, contractul de tranzactie produce efecte extinctive. Prin urmare, pentru viitor, partile nu vor mai putea formula pretentii legate de drepturile care au format obiectul tranzactiei. Daca, totusi, vreuna dintre parti va promova o actiune in legatura cu drepturile tranzactionate, cealalta parte va putea invoca intelegerea definitiva intervenita intre parti, consemnata prin tranzactie.

§ 2. Efectele declarative ale tranzactiei

In situatia in care, prin tranzactie, partile se rezuma la a recunoaste drepturi existente, efectele contractului sunt declarative. Datorita acestui caracter al lor, efectele tranzactiei sunt retroactive, operand din chiar momentul nasterii drepturilor respective.

§ 3. Efectele translative si constitutive ale tranzactiei

Prin intermediul contractului de tranzactie, in vederea stingerii litigiului existent intre ele ori a preintampinarii unui litigiu, partile pot chiar sa promita si o anumita prestatie (de exemplu, sa transfere dreptul de proprietate asupra unui bun ori sa plateasca o anumita suma de bani), in schimbul renuntarii de catre cealalta la pretentiile sale. In astfel de cazuri, contractul de tranzactie genereaza efecte translative de drepturi.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact