StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Dreptul de gaj general al creditorilor chirografari

DREPTUL DE  GAJ  GENERAL AL CREDITORILOR CHIROGRAFARI


           Notiune. Potrivit art. 1718 C. civ. Oricine este obligat personal este tinut a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile mobile si imobile, prezente si viitoare . Formularea acestui text este identica cu cea din Codul civil francez, fiind o expresie a adagiului Qui s oblige s oblige le sien (M. Planiol. G. Ripert, op cit. p. 98) Dar numai obligatiile voluntar asumate sunt astfel garantate? Textul ne lasa sa intelegem ca vizeaza doar obligatiile asumate voluntar. In realitate, toate obligatiile sunt egal garantate, indiferent de izvorul lor. Bunaoara, autorul unui delict civil devine debitor in raport cu victima, fata de care nu s-a obligat personal, cum cere textul mai sus evocat.

Acest gaj general, asa cum a fost el imaginat, se dovedeste a fi o evocare destul de palida a ideii de gaj pentru ca debitorul nu este deposedat de bunurile sale, asa cum se intampla la gajul veritabil, el putand incheia nestingherit, atat acte juridice cu titlu oneros cat si cu cu titlu gratuit, care vor fi opozabile creditorului in masura in care ele nu sunt incheiate cu intentia de a-si crea o stare de insolvabilitate, prejudiciind astfel pe creditori prin micsorarea sau chiar sanselor de a-si satisface creantele. Pana la urma, gajul general nu se dovedeste a fi un drept propriu-zis al creditorilor, pentru ca nu ofera nici atributul urmaririi vreunui bun, nici vreo preferinta in concurs cu altii.


Caracterizare. Aceasta garantie se afla la interferenta a doua principii: principiul libertatii de vointa a debitorului de a-si administra patrimoniul incheind nestingherit acte juridice dupa cum ii dicteaza interesele si principiul garantarii creditorului caruia legea trebuie sa-i recunoasca interesul legitim de a-si realiza creanta. Solutia la care s-au oprit redactorii Codului Napoleon este aceea de a-i recunoaste debitorului libertatea actelor juridice care nu sunt incheiate cu intentia de a leza drepturile creditorului, urmand ca toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi in patrimoniul sau la data cand creditorul ii va cere executarea obligatiei, sa fie afectate urmaririi pe care o poate declansa debitorul care a obtinut un titlu executoriu. Creditorii chirografari sunt creditorii obisnuiti, care nu au constituite garantii personale sau reale. Ei au o pozitie de egalitate in raport cu gajul general, in sensul ca aici nu se aplica regula Prior tempore potior jure. Faptul ca un anumit creditor are o creanta mai veche, nu-i confera prioritate in fata celorlalti. Se poate insa ca un creditor sa fie mai diligent decat altii si sa obtina mai repede indestularea creantei sale prin executarea silita, in timp ce altii pot suporta insolvabilitatea debitorului, rezultata fie prin epuizarea bunurilor executate silit, fie prin instrainarea lor de catre debitor. 

Gajul general are caracter de generalitate, in sensul ca, in principiu, toate bunurile debitorului sunt susceptibile de a fi urmarite de creditor, atat cele prezente cat si cele viitoare. Astfel, chiar daca anumite bunuri sunt dobadite de debitor ulterior nasterii obligatiei sale, ele sunt supuse aceleasi destinatii. Desigur ca bunurile asupra carora au fost constituite garantii reale au o afectatiune speciala, aceea de a garanta creantele creditorilor gajisti sau celor ipotecari.

Gajul general nu are ca obiect bunuri individuale ci intreg patrimoniul debitorului si nu confera creditorului dreptul de urmarire  a bunului indiferent in mainile cui s-ar afla, specific gajului autentic. De aceea termenul este, in mare masura, impropriu. Debitorul nu este deposedat de bunurile sale, el poate incheia liber diverse acte juridice cu titlu oneros sau gratuit care vor fi  opozabile creditorului, in masura in care ele nu urmaresc, in mod vadit, fraudarea intereselor acestuia prin diminuarea intentionata a patrimoniului de natura a crea o stare de insolvabilitate.

Dreptul de gaj general nu confera nici dreptul de preferinta creditorilor chirografari. Art. 1719 C. civ.  dispune ca bunurile unui debitor servesc spre asigurarea comuna a creditorilor sai si pretul lor se imparte intre ei proportional cu valoarea creantelor respective, afara de cazul cand exista intre creditori cauze legitime de preferinta
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact