StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Drepturile omului la nivel regional african

Drepturile omului la nivel regional african

Sistemul international regional african de consacrare si garantare a drepturilor omului este organizat in cadrul Organizatiei Unitatii Africane. Specifice sistemului african sunt, pe de o parte, promovarea si protejarea nu numai a drepturilor omului, dar si 646d33g a drepturilor popoarelor, iar, pe de alta parte, consacrarea si a obligatiilor individului.

Organizatia Unitatii Africane este principala organizatie internationala la nivel regional african. Tratatul constitutiv al acestei organizatii internationale regionale este Carta Organizatiei Unitatii Africane. Organele principale ale organizatiei, prevazute in tratatul constitutiv, sunt: Conferinta Sefilor de Stat si de Guvern; Consiliul Ministrilor; Secretariatul general; Comisia de Mediere, Conciliere si Arbitraj.

Organul specializat in promovarea si protejarea drepturilor omului, in cadrul acestei organizatii internationale, este Comisia Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor.

Comisia Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor este un organ al Organizatiei Unitatii Africane, creat prin Carta africana a drepturilor omului si popoarelor. Ea un organ parajudiciar, cu caracter independent, specializat in materia drepturilor omului si a drepturilor popoarelor. Rolul sau este dublu, atat sub aspectul promovarii, cat si sub acela al protejarii drepturilor omului si a drepturilor popoarelor. Sub aspectul drepturilor omului, ea are o competenta materiala generala (drepturi civile si politice si drepturile economice, sociale si culturale) si o competenta teritoriala limitata la nivelul regional african.

Comisia Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor se compune din 11 membrii care trebuie sa fie alesi dintre personalitatile africane bucurandu-se de cea mai larga consideratie, cunoscute pentru inalta lor moralitate, integritate si impartialitate, posedand o competenta in materia drepturilor omului si a popoarelor.

Membrii Comisiei Africane a Drepturilor Omului si Popoarelor sunt alesi pentru o perioada de 6 ani, care poate fi innoita. Mandatul a 4 dintre membrii alesi cu ocazia primei alegeri ia sfarsit dupa 2 ani, iar mandatul altor 3 membri ia sfarsit dupa 4 ani. Imediat dupa prima alegere, numele membrilor al caror mandat expira inainte de perioada de 6 ani sunt trase la sorti de presedintele Conferintei Sefilor de Stat si de Guvern ai Organizatiei Unitatii Africane.

Atributiile Comisiei Africane a Drepturilor Omului si Popoarelor sunt urmatoarele:

- promovarea drepturilor omului si popoarelor, in special prin: adunarea documentatiei, intocmirea de studii si cercetari asupra problemelor africane in domeniul drepturilor omului si popoarelor, organizarea de seminarii, colocvii si conferinte, difuzarea de informatii, incurajarea organismelor nationale - locale care se ocupa de drepturile omului si popoarelor si, dupa caz, emiterea de avize sau recomandari pentru guverne; formularea si elaborarea, spre servi ca baza a adoptarii textelor legislative pentru guvernele africane, principii si reguli care permit rezolvarea problemelor juridice referitoare exercitarea drepturilor omului si popoarelor si a libertatilor fundamentale; cooperarea cu alte institutii africane sau internationale care se intereseaza depromovarea si protejarea drepturilor omului si popoarelor;

- asigurarea protejarii drepturilor omului si popoarelor, in conditiile fixate de Carta africana a drepturilor omului si popoarelor;

- interpretarea oricarei dispozitii a Cartei africane a drepturilor omului si popoarelor, la cererea unui stat parte, a unei institutii a Organizatiei Unitatii Africane sau a unei organizati africane recunoscute de Organizatia Unitatii Africane;

- executarea oricaror alte sarcini conferite de Conferinta Sefilor de Stat si Guvern a Organizatiei Unitatii Africane.

Mijloacele procedurale de garantare a drepturilor omului si popoarelor de Comisia Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor sunt: controlul pe calea rapoartelor; procedura avizelor consultative; controlul pe baza comunicarilor statale; controlulcalea comunicarilor individuale.

Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor urmeaza a fi creata prin Protocolul relativ la Carta africana a drepturilor omului si popoarelor privind crearea unei Curti Africane a Drepturilor Omului si Popoarelor, tratat international care nu intrat inca in vigoare.

Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor este un organ al Organizatie Unitatii Africane, cu caracter judiciar, avand rolul de a asigura protectia drepturilor omului si popoarelor, impreuna cu Comisia Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor. In materia drepturilor omului, ea are o competenta materiala generala (drepturile civile si politice si drepturile economice, sociale si culturale) si o competenta teritoriala limitata la nivel regional african.

Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor se compune din 11 judecatori resortisanti ai statelor membre ale Organizatiei Unitatii Africane, alesi cu titlu personal dintre juristii bucurandu-se de o foarte inalta autoritate morala, de o competenta si experienta juridica, judiciara sau adecvata recunoscuta in domeniul drepturilor omului si popoarelor. Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor nu poate contine mai mult de un judecator avand aceeasi cetatenie.

Judecatorii Curtii Africane a Drepturilor Omului si Popoarelor sunt alesi pentru o perioada de 6 ani si ei sunt reeligibili o singura data.

Pentru examinarea fiecarei cauze de pe rolul sau, Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor functioneaza cu un cvorum de cel putin 7 judecatori.

In cazul in care un judecator poseda cetatenia unui stat parte in cauza, el se recuza.

Mijloacele procedurale de asigurare a respectarii, de Curtea Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor, a drepturilor omului si popoarelor sunt: sesizari statale sau provenind de la o organizatie internationala interguvernamentala africana; sesizari individuale; avize consultative.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact