StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Principiul capacitatii de a incheia acte juridice civile

Principiul capacitatii de a incheia acte juridice civile


33. Prezentare. In doctrina si in jurisprudenta se afirma constant ca in aceasta materie regula sau principiul este capacitatea de a incheia acte juridice civile. Principiul este sustinut si de unele dispozitii legale. Mai intai, potrivit art. 949 C.civ., poate contra 535e46f cta orice persoana care nu este declarata necapabila de lege. Chiar daca dispozitia legala priveste capacitatea de a incheia contracte (stiind relatia dintre contract si act) se poate sustine cu valoare de principiu ca orice persoana poate incheia acte juridice daca legea nu ii interzice expres. Vom observa ca aceasta idee sta la baza intregii legislatii din materia actului juridic civil

In reglementarea anumitor acte juridice civile acest principiu este reafirmat. Astfel, potrivit art. 856 C.civ., orice persoana este capabila sa faca testament daca nu este oprita de lege. De asemenea, potrivit art. 1306, pot cumpara si vinde toti cei carora nu le este oprit prin lege.

Pornind de la relatia dintre capacitatea de a incheia acte juridice civile si capa­citatea civila, principiul capacitatii este sustinut si de prevederile art. 6 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954: "Nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta si nici lipsit in tot sau in parte de capacitatea de exercitiu, decat in cazurile si in conditiile stabilite de lege".O mentiune poate fi facuta in privinta persoanei juridice: regula capacitatii de a face acte juridice civile este tarmurita de principiul specialitatii capacitatii. In acest sens, art. 34 din Decretul nr. 31/1954 dispune: ,,Persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut. Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul".
Trib. Suprem, sectia civila, decizia nr. 273/1977, Culegere de decizii ale Tribu­nalului Suprem pe anul 1977, p. 86‑89; idem, decizia nr. 1129/1987, Culegere de decizii ale Tribunalului Suprem pe anul 1987, p. 120‑122.

Pentru ideea ca in spatiul privat actioneaza principiul conform caruia este permis tot ce nu este interzis, iar in spatiul public actioneaza principiul conform caruia autoritatii ii este interzis tot ce nu ii este permis prin lege, a se vedea V. Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale, vol. I, Ed. Humanitas, Bucuresti, 2004, p. 8‑11.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact