StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Efectele rezolutiunii

Efectele rezolutiunii


382. Caracterul retroactiv. Rezolutiunea judiciara, cat si cea conventionala au urmatoarele efecte:

Principalul efect al rezolutiunii este desfiintarea retroactiva[1] a contractului. Efectul retroactiv nu afecteaza insa actele de conservare si de administrare facute de catre terti.

Ca o consecinta a retroactivitatii, partile trebuie sa fie repuse in situatia anterioara incheierii contractului, restituindu-si una alteia tot ceea ce si-au prestat in temeiul contractului desfiintat.

Acest efect al re 434f58e zolutiunii reprezinta un avantaj pentru creditorul obligatiei neexecutate fata de calea executarii silite deoarece, daca debitorul este insolvabil, prin efectul rezolutiunii creditorul isi va recupera prestatia ce a executat-o, fara a intra in concurs cu ceilalti creditori ai debitorului. Prin urmare, creditorul nu va suporta riscul nesatisfacerii sau satisfacerii numai partiale a creantei sale, fapt care s-ar petrece in cazul executarii silite;


383. Despagubirile. Partea care cere rezolutiunea poate cere si despagubiri pentru prejudiciile ce le-a suferit datorita neexecutarii culpabile a obligatiei de catre cealalta parte.

De exemplu, in cazul vanzarii unui apartament, daca, datorita nepredarii apartamentului, cumparatorul a fost nevoit sa inchirieze o locuinta mobilata pentru care a platit o chirie mai mare, el are dreptul sa fie despagubit cu suma ce reprezinta chiria pe care a platit-o pentru locuinta inchiriata. Pe de alta parte, cumparatorul nu poate solicita obligarea vanzatorului la plata atat a chiriei pentru camera mobilata pe care a fost nevoit s-o inchirieze, cat si a echivalentului banesc pentru lipsa de folosinta a bunului

In ceea ce priveste daunele-interese s-a afirmat in doctrina ca: "Plata daunelor-interese la care este obligat debitorul nu constituie un efect al rezolutiunii sau rezilierii, ci un efect al contractului. Din acest punct de vedere, desi se vorbeste de desfiintarea sau incetarea contractului prin rezolutiune sau reziliere, totusi, in ambele cazuri, suntem in prezenta unei forme speciale de executare silita prin echivalent a obligatiilor contractuale, deci, in esenta, in prezenta unei forme de raspundere contractuala"


384. Principiul resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis. Principiul resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis face ca, in situatia in care una dintre partile contractului rezolvit a instrainat unui tert drepturi reale prin acte translative sau constitutive, acestea din urma sa fie si ele desfiintate.



Contractul principal fiind desfiintat, autorul tertilor nu poate instraina drepturi mai mari decat avea el insusi deoarece nemo plus iuris ad alium transferre potest, quam ipse habet.

Daca sunt indeplinite conditiile legii, tertii pot opune uzucapiunea sau posesia de buna-credinta asupra bunurilor mobile (art. 1909 C.civ.).

Daca asupra bunului ce a facut obiectul contractului rezolvit au fost incheiate acte subsecvente de conservare sau de administrare, acestea vor fi mentinute.

Daca tertul a dobandit un drept real imobiliar, iar actiunea rezolutorie nu a fost transcrisa (conform art. 1365 si art. 1369 C.civ.), rezolutiunea nu va fi opozabila tertului dobanditor.

In cazul in care, datorita unor exceptii de la principiul resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis, nu este posibila repunerea partilor in situatia anterioara, respectiv restituirea in natura a prestatiilor efectuate, se va pune problema despagubirii partii indreptatite la restituire de catre transmitatorul dreptului.

In ceea ce priveste momentul de la care este desfiintat contractul prin rezolutiune, efectele aplicarii acestei sanctiuni se produc ex tunc, adica se considera ca nici nu s-a incheiat un contract intre parti.




Trib. Suprem, colegiul civil, decizia nr. 2524/1955, C.D. 1956, vol. I, p. 54-55. Referitor la contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, daca intervine rezolutiunea contractului, prestatiile de intretinere primite de cel care a instrainat bunul nu se restituie, ci se compenseaza cu avantajele materiale culese de dobandior, care a avut bunul in folosinta, bun ce intra in patrimoniul instrainatorului (Trib. Suprem, colegiul civil, decizia nr. 1181/1958, C.D. 1958, p. 101-104). In acelasi sens, Trib. Suprem, sectia civila, decizia civila nr. 1323/1978, R.R.D. nr. 3/1979, p. 54.

Trib. Suprem, sectia civila, decizia nr. 415/1980, Repertoriu II, p. 88, in Cr. Turianu, C. Turianu, op. cit., p. 142.

V. Stoica, op. cit., p. 165.



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact