StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Revocarea unilaterala si revocarea legala

Revocarea unilaterala si revocarea legala


393. Revocarea unilaterala. Atunci cand intr-un contract se insereaza o clauza de dezicere prin care se prevede posibilitatea de revocare unilaterala a contractului, revocarea are caracter de sa 959b14j nctiune . De exemplu, intr-un contract de vanzare-cumparare, partile pot stipula ca arvuna data sa aiba caracterul unei clauze de dezicere astfel incat oricare parte sa poata revoca unilateral contractul, urmand ca vanzatorul sa pastreze arvuna, daca revocarea vine din partea cumparatorului, sau ca arvuna sa fie inapoiata indoit cumparatorului, daca revocarea este initiata de vanzator.

Revocarea unilaterala este admisa la majoritatea contractelor, cu conditia ca in continutul lor sa fi fost inserata o clauza de dezicere. O asemenea clauza de denuntare unilaterala a contractului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii

a) clauza de denuntare unilaterala nu ar putea fi inscrisa intr-un contract declarat de lege ca fiind irevocabil - cum este cazul, de exemplu, al contractului de donatie;

b) clauza de denuntare unilaterala sa nu reprezinte, in realitate, o conditie pur potestativa din partea celui ce se obliga, deoarece obligatia insasi, asumata sub o astfel de conditie, este nula (art. 1010 C.civ.).

In ceea ce priveste contractul de donatie, principiul irevocabilitatii opereaza mult mai puternic , legea interzicand expres introducerea unei clauze de dezicere (art. 801 si 824 C.civ.). Donatorul nu-si va putea deci rezerva dreptul de a revoca donatia chiar daca donatarul ar fi de acord.

Principiul irevocabilitatii donatiilor este intarit de art. 822 C.civ., care interzice stipularea unei conditii suspensive sau rezolutorii potestative din partea donatorului , precum si de art. 823 C.civ., care prevede nulitatea donatiei care impune donatarului plata datoriilor viitoare nedeterminate pe care le-ar putea contracta donatorul


394. Revocarea legala. Legea regelementeaza cateva aplicatii ale revocarii actelor juridice civile. Vom studia pe scurt, caci aceste probleme vor fi dezvoltate in volumele corespunzatoare ale tratatului, aceste aplicatii.

Spuneam mai sus ca revocarea ca sanctiune de drept civil consta in inlaturarea efectelor actului juridic din cauza ingratitudinii gratificatului sau neexecutarii culpabile a sarcinii.


A se vedea S. Ionescu, op. cit., p. 158-159.

C. Statescu, C. Birsan, op. cit., p. 59.

In literatura de specialitate, se face distinctie uneori intre "irevocabilitatea de gradul I", care vizeaza actul juridic in general, si "irevocabilitatea de gradul II", care se refera la contractul de donatie. Irevocabilitatea donatiilor are un caracter mai special, mai pronuntat fata de forta obligatorie a oricarui contract, deoarece, in materie de donatii, irevocabilitatea priveste nu numai efectele, ci insasi esenta contractului, fiind o conditie de validitate pentru formarea lui. Astfel, orice clauza sau conditie a carei implinire atarna de vointa donatorului si care i-ar da posibilitatea de a zadarnici sau micsora, direct sau indirect, foloasele gratuite pe care contractul le creeaza pentru donatar sunt incompatibile cu esenta donatiilor, atragand nulitatea lor absoluta (art. 822 C. civ.). A se vedea, in acest sens, Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, Ed. Actami, Bucuresti, 1996, p. 104-105; G. Boroi, op. cit., p. 220.

Conform art. 822 C.civ., "Este nula orice donatiune facuta cu conditii a caror indeplinire atarna numai de vointa donatorului".

Art. 823 C.civ. prevede: "Este asemenea nula, daca s-a facut sub conditia de a se satisface datorii sau sarcini care nu existau la epoca donatiunii sau care nu erau aratate in actul de donatiune".Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact