StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Sistemul mijloacelor de ocrotire a persoanei fizice

SISTEMUL MIJLOACELOR DE OCROTIRE A PERSOANEI FIZICE


ELEMENTE INTRODUCTIVE


Ocrotirea persoanei fizice in materia dreptului civil se face dupa cum urmeaza: minori sunt ocrotiti prin parinti, prin tutela si prin curatela, alienatii si debilii mintal sunt ocrotiti prin interdictia judecatoreasca, dupa care urmeaza tutela sau curatela, iar persoanele aflate in situatii speciale sunt ocrotite prin curatela.OCROTIREA MINORULUI
Minorul este ocrotit prin parintii sai. Ocrotirea parinteasca este un mijloc juridic de ocrotire a minorului, caz in care drepturile si obligatiile cu privire la persoana si la bunurile minorului sunt exercitate si indeplinite de catre parintii acestuia.

Ocrotirea parinteasca se exercita de comun acord de ambii parinti, conform prevederilor art. 98 alin. 1 din Codul familiei, iar exceptional, daca unul din parinti este mort, decazut din drepturile parintesti, pus sub interdictie sau in neputinta de a-si exprima vointa ocrotirea parinteasca se exercita de un singur parinte.

Raspunderea parintilor pentru neexercitarea sau exercitarea necorespunzatoare a drepturilor parintesti si a indatoririlor parintesti poate imbraca forma raspunderii penale contraventionale, civile sau de dreptul familiei.

Minorul mai poate sa fie ocrotit si prin tutela, conform reglementarilor continute de art. 113-141 din Codul familiei.

Tutela este un mijloc juridic de corotire a minorului lipsit de ocrotirea parinteasca.

Tutela minorului prezinta urmatoarele caractere juridice: 1. legalitatea; 2.obligativitatea; 3.gratuitatea si 4.personalitatea.

Tutela minorului se deschide atunci cand minorul este lipsit de ocrotire parinteasca, art. 113 din Codul familiei enumerand cazurile in care se deschide tutela. Anume, in cazul in care ambii parinti fiind morti, necunoscuti, decazuti din drepturile parintesti, pusi sub interdictie, disparuti ori declarati morti, copilul este lipsit de ingrijirea ambilor parinti si in cazul prevazut de art. 851 din Codul familiei.

Este posibil ca deschiderea tutelei sa fie determinata printr-o hotarare judecatoreasca, astfel cum reglementeaza art. 40 alin. 1 din Legea nr. 272/2004.

Numirea tutorelui se face de autoritatea tutelara si decizia se comunica in scris persoanei numita tutore. Decizia se afiseaza la sediul primariei de la domiciliul minorului.

Drepturile si indatoririle tutorelui incep din momentul primirii comunicarii, iar autoritatea tutelara poate, intre timp, sa ia masuri provizorii pentru protejarea interesului minorului.

In privinta actelor juridice care pot fi incheiate, exista 1. acte pe care tutorele minorului sub 14 ani le poate incheia singur, fara incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, cum ar fi: acte de conservare, acte de administrare a patrimoniului; 2. acte pe care tutorele minorului sub 14 ani nu le poate incheia decat cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, cum ar fi actele de dispozitie si 3. acte pe care tutorele nu le poate incheia nici cu incuviintarea autoritatii tutelare, precum actele juridice intre tutore, sot, o ruda in linie dreapta, fratii si surorile acestuia, pe de o parte, si minor, pe de alta parte. Tutorele nu poate face in numele minorului donatii si nici nu poate garanta obligatiile altuia.

Incetarea tutelei poate avea loc la moartea tutorelui, la indepartarea de la tutela, atunci cand in loc de tutorele minorului se instituie tutorele interzisului si la cererea tutorelui. In aceste cazuri, vorbim de incetarea functiei tutorelui.

De asemenea, tutela poate inceta la dobandirea deplinei capacitati de exercitiu, la stabilirea filiatiei fata de cel putin unul dintre parinti, la ridicarea decaderii din drepturile parintesti, la ridicarea interdictiei judecatoresti pentru cel putin unul dintre parinti, la reaparitia a cel putin unuia dintre parinti care au fost declarati judecatoreste disparuti sau morti ori la moartea minorului.

Minorul mai poate fi aparat si prin curatela. Poate fi astfel ocrotit astfel minorul, in cazurile prevazute de art. 132, art. 139, art. 146 si art. 152 lit. c din codul familiei.

Curatela minorului se instituie de autoritatea tutelara de la domiciliul minorului, din oficiu sau la cererea oricarei persoane dintre cele mentionate in cazul tutelei.

La incetarea cauzelor care au determinat instituirea curatelei, aceasta poate fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului, a celui reprezentat, a oricarei persoane dintre cele prevazute de art. 115 din Codul familiei ori din oficiu (art. 157 din Codul familiei).


OCROTIREA BOLNAVULUI PSIHIC


Interdictia judecatoreasca este o masura de ocrotire luata de instanta fata de persoana fizica lipsita de discernamant, in neputinta sa-si guverneze propriile interese, datorita alienatiei sau debilitatii mintale. Aceasta consta in lipsirea de capacitate de exercitiu, urmata de instituirea tutelei.

Pentru punerea sub interdictie este necesar ca persoana sa fie lipsita de discernamant, cauza lipsei de discernamant sa fie alienatia sau debilitatea mintala, iar lipsa de discernamant trebuie sa impiedice persoana fizica sa-si guverneze propriile interese.

Punerea sub interdictie poate fi solicitata de orice persoana care prezinta interes.

In cadrul procedurii exista o faza necontradictorie, in care presedintele instantei comunica procurorului cererea si inscrisurile anexate; dispune efectuarea de cercetari, se poate numi un curator pentru protejarea persoanei si a bunurilor celui pentru care se cere punerea sub interdictie; se dispune internarea provizorie, pentru observarea mai indelungata daca este necesar. Dupa comunicarea rezultatului cercetarii procurorului si obtinerea avizului medicilor specialisti si, daca este cazul, a medicului curant, presedintele fixeaza termen, dispune citarea partilor, comunica cererea si inscrisurile personale cu privire la care s-a solicitat punerea sub interdictie.

Urmeaza apoi faza contradictorie, care este un proces civil obisnuit.

Participarea procurorului este obligatorie, iar judecarea cauzei se face cu concluziile acestuia.

Efectele punerii sub interdictie constau in lipsa capacitatii de exercitiu si instituirea tutelei interzisului judecatoresc.

Hotararea judecatoreasca de punere sub interdictie definitiva si irevocabila se comunica de catre instanta autoritatii tutelare, care va desemna un tutore.

Interdictia judecatoreasca isi produce efectele de la data la care hotararea a ramas definitorie.

Incapacitatea persoanei pusa sub interdictie nu poate fi opusa tertilor decat la data transcrierii, cu exceptia situatiei in care tertul a cunoscut interdictia pe o alta cale. Aceasta intrucat instanta judecatoreasca trebuie sa comunice hotararea de punere sub interdictie instantei locului unde actul de nastere a celui pus sub interdictie a fost inregistrat, pentru a fi transcrisa intr-un registru special.

Atunci cand cauzele care a determinat punerea sub interdictie inceteaza, instanta judecatoreasca, ascultand concluziile procurorului, poate dispune ridicarea interdictiei.

Ridicarea interdictiei se face dupa aceeasi procedura ca si punerea sub interdictie, iar efectele sale se produc de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, cu transcrierea in registrul special de la locul in care a fost inregistrat actul de nastere a celui pus sub interdictie.


CURATELA


Conform reglementarilor legale, trebuie sa se faca distinctie intre curatela incapabilului si curatela capabilului, distinctia este necesara pentru regimul juridic diferit al fiecaruia.

Curatela capabilului este guvernata de regulile din materia contractului de mandat, iar curatelei incapabilului i se aplica regulile din materia tutelei.

Cazurile de instituire a curatelei sunt urmatoarele:

cazul stabilit la art. 152 din Codul familiei: daca din cauza batranetii, a bolii, a unei infirmitati o persoana capabila nu poate sa-si guverneze activitatea privind bunurile, sa-si apere interesele si nu-si poate numi un reprezentant ori daca din cauza bolii sau din alte motive persoana capabila nu poate nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare, atunci cand acestea sunt grabnice ori daca din cauza bolii sau din alte motive parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca anumite acte in numele persoanei pe care o reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza.

De asemenea, daca persoana este obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu si nu are mandatar general ori daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre aceasta si nu a lasat un mandatar general se instituie curatela conform textului mentionat.

Instituirea curatelei se face la cerere sau din oficiu. Cererea poate fi formulata de catre cel care usureaza a fi reprezentat de sotul sau, de rude sau de persoanele care pot cere si instituirea tutelei, de tutore, de autoritatea tutelara.

Functia curatorului poate inceta fie consimtamantul persoanei reprezentate, fir prin inlocuire, la cererea curatorului iar incetarea curatelei se produce la ridicarea acestuia sau la incetarea cauzelor care au determinat instituirea ei.

La decesul persoanei ocrotite inceteaza si aceasta masura de ocrotire.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact