StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Notiunea si caracteristicile societatilor comercialeNotiunea si caracteristicile societatilor comerciale

Notiune

Legea nr. 31/1990 nu defineste societatile comerciale.

Literatura de specialitate arata ca societatea comerciala este o persoana juridica. Ea este constituita pe baza unui contract, prin care doua sau mai multe persoane consimt sa formeze cu aportul 919e43j lor un fond social, in scopul de a imparti beneficiile care ar rezulta din exercitarea actelor de comert.

Caracteristicile societatilor comerciale

Din definitia data socletatii comerciale rezulta trasaturile ei:

a) activitatea economica pe care o desfasoara consta in savarsirea unor fapte sau acte de comert;

b) ea isi constituie un patrimoniu propriu, care rezulta initial din contributia sau aportul fiecarui asociat la constituirea societatii;

c) patrimoniul social garanteaza drepturile creditorilor sociali si este distinct de proprietatea fiecarui asociat;

d) are un scop lucrativ, care consta in realizarea acelor activitati specifice, prevazute in obiectul ei de activitate;

e) toti asociatii participa la realizarea si impartirea beneficiilor si pierderilor;

f) dobandeste personalitate juridica care-i confera calitatea de subiect de drept.

Elemente de asemanare si de distinctie cu societatea civila

Intre societatea comerciala si societatea civila exista asemanari si deosebiri.

Se aseamana prin urmatoarele: ambele societati au un patrimoniu; iau nastere printr-un contract; fiecare reprezinta o grupare de persoane si de bunuri cu scop economic; urmaresc realizarea unui beneficiu si impartirea lui.

Societatea comerciala se deosebeste de societatea civila prin faptul ca are o tripla natura: contractuala, institutionala si comerciala.Natura contractuala este conferita de manifestarea de vointa a asociatilor care se invoiesc sa puna ceva in comun cu scopul de a imparti foloasele ce ar rezulta. Natura contractuala implica: intelegerea dintre parti; fondul comun constituit din totalitatea aporturilor asociatilor, fond care formeaza patrimoniul initial al persoanei juridice; intentia asociatilor de a conlucra in vederea obtinerii de foloase.

Natura institutionala a societatii comerciale o deducem din vointa legiuitorului de a reglementa anumite forme de societate si de a le atribui personalitate juridica. Societatile comerciale actioneaza independent de persoana asociatilor, ele exista si functioneaza numai in cadrul stabilit de lege. Pentru a dobandi personalitate juridica, societatile comerciale trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de fond si forma.

Conditiile de fond debuteaza cu vointa de asociere si conlucrare, urmata de constituirea unui patrimoniu, stabilirea unui sediu, adoptarea unui nume, desemnarea organelor reprezentative, impartirea beneficiilor si pierderilor in functie de aportul fiecarui asociat.

Conditiile de forma se refera la necesitatea incheierii unui inscris, fie sub semnatura privata, fie autentificat.

Toate societatile comerciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane.

Natura comerciala a societatii deriva din calitatea de comerciant atribuita de lege societatii, prin insasi existenta sa, si efectuarea de acte juridice comerciale.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact