StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Reorganizarea judiciara

Reorganizarea judiciara

-Sinteza-


Reorganizarea judiciara reprezinta o parte componenta a institutiei juridice a procedurii colective de executare silita a datoriilor comerciale reglementata de Legea nr.64/1995 privi 444e42e nd procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata in 1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Reorganizarea judiciara semnifica o procedura orientata spre organizarea pe baze noi a activitatii debitorului comerciant, in scopul redresarii economico-financiare si asigurarii mijloacelor banesti pentru plata datoriilor acestuia, prin reorganizarea activitatii sale sau prin lichidarea unor bunuri din averea sa pana la stingerea pasivului.

Sediul legal al procedurii este in prezent in Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei.

Din perspectiva legii, dezideratul redresarii debitorului comerciant se poate realiza in cadrul unui proces complex de restructurare a activitatii debitorului, pe baza unui plan de reorganizare propus de debitor, de creditorii cu creante garantate si chirografari-titulari a cel putin 1/3 din valoarea creantelor sau de asociatii ori actionarii titulari a cel putin 1/3 din capitalul social al societatii comerciale si admis de judecatorul-sindic, sau , alternativ, prin lichidarea unor bunuri din patrimoniul debitorului pana la stingerea pasivului. In situatia in care redresarea acestuia nu este obiectiv posibila, urmeaza sa fie supus procedurii falimentului, potrivit prevederilor art.69 al.2 si art.73 din lege.



Conceptual, redresarea debitorului comerciant desemneaza un ansamblu de masuri si operatiuni menite sa asigure supravietuirea debitorului in mediul comercial si sa-i permita acestuia relansarea economica. In plus, confirmarea de catre judecatorul-sindic a unui plan de reorganizare are drept consecinta continuarea activitatii debitorului sub conducerea acestuia ori, dupa caz, a persoanelor abilitate de lege.

Proiectul planului de reorganizare a activitatii debitorului trebuie sa identifice perspectivele de redresare raportat la posibilitatile si specificul activitatii debitorului si, deopotriva, modalitatile concrete de lichidare a pasivului care greveaza patrimoniul debitorului comerciant intrucat scopul procedurilor instituite de actul normativ consta in plata pasivului debitorului aflat in stare de insolventa.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact