StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Individualizarea legala a raspunderii penale

INDIVIDUALIZAREA LEGALA A RASPUNDERII PENALE

Individualizarea legala a raspunderii penale este realizata de legiuitor in insusi momentul elaborarii sau, mai precis, al adoptarii legii.

Individualizarea raspunderii penale in aceasta etapa presupune in primul rand stabilirea 747e48h sistemului de sanctiuni aplicabile celor care savarsesc infractiuni sau fapte prevazute de legea penala. Aceste sanctiuni, dupa cum se cunoaste, au temeiuri si finalitati diferite. O data cu stabilirea sistemului de sanctiuni se stabilesc si limitele generale ale acestora. Legiuitorul stabileste pedepsele ce pot fi aplicate pentru fiecare infractiune prevazuta in partea speciala a Codului Penal sau in legi speciale. Pedepsele astfel stabilite reflecta gradul de pericol social abstract al faptelor incriminate care, in principiu, difera de la infractiune la infractiune.

In cadrul individualizarii legale se stabilesc regulile de care trebuie sa se tina cont in cazul unor situatii tipice. Intr-adevar, trebuie observat ca normele de incriminare au in vedere intotdeauna situatii tipice. Asa spre exemplu, art. 249 C. P. care incrimineaza furtul, prevede pentru aceasta infractiune inchisoarea stricta de la un an la 7 ani. Cand a stabilit aceasta pedeapsa, legiuitorul a avut in vedere ipoteza in care faptuitorul este major, nu a mai fost condamnat, nu a mai savarsit alte infractiuni, a actionat in calitate de autor si a dus activitatea infractionala pana la capat etc. De la aceasta situatie tipica sunt multe cazuri in care, spre exemplu, fapta a ramas in forma tentativei, infractorul este minor, infractorul este recidivist etc. Toate acestea sunt situatii atipice care impun un regim de sanctionare diferentiat si care este intotdeauna stabilit de lege.Individualizarea legala propriu-zisa a raspunderii penale se limiteaza la stabilirea categoriilor de sanctiuni penale si a limitelor acestora acolo unde acest lucru este posibil. Un accent deosebit este pus pe stabilirea naturii si limitelor pedepselor ca principale sanctiuni penale si a modului in care acestea sunt modificate sau pot fi modificate ca urmare a unor situatii de agravare sau atenuare a raspunderii penale.

Individualizarea legala este prima etapa care jaloneaza cadrul normativ in limitele caruia se realizeaza individualizarea raspunderii penale in ansamblul ei.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact