StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Participatia penala

PARTICIPATIA PENALA

a) Notiune si caracterizare

Participatia penala este acea pluralitate de infractori ce se realizeaza atunci cand, desi o fapta poate fi savarsita de o singura persoana ori de un numar determinat de persoane (ca in cazul pluralitatii constituite sau naturale), ea este savarsita ocazional de un numar mai mare de persoane, decat acela care este necesar potrivit naturii faptei.

Spre deosebire de celelalte forme ale pluralitatii de infractori, pluralitatea ocazionala sau participatia nu este determinata de n 757c22h atura faptei sau de conditiile in care aceasta ar putea fi realizata, ci are caracter intamplator, ocazional, fiind determinata de anumite conditii concrete, in care realizarea prin cooperare a unei infractiuni apare ca mai avantajoasa sub raportul savarsirii sau a ascunderii urmelor ei.In cazul infractiunilor intentionate, participatia penala apare ca o conlucrare cu intentie a doua sau mai multor persoane la savarsirea aceleiasi infractiuni. Orice contributie neintentionata este in acest caz incompatibila cu ideea de participatie penala. La infractiunile din culpa, participatia apare ca o contributie involuntara, din culpa a doua sau mai multe persoane la savarsirea in mod nemijlocit a unei fapte prevazute de legea penala.

Participatia penala se prezinta sub mai multe forme, in raport cu natura contributiei pe care diferiti participanti o au la savarsirea faptei. Aceste forme corespund deci diferitelor moduri de cooperare la savarsirea infractiunii.


b) Felurile participatiei penale

In stiinta dreptului penal se fac mai multe clasificari privitoare la felurile participatiei penale.

Astfel, in functie de atitudinea psihica a participantilor putem avea participatie proprie, cand toti participantii actioneaza cu o pozitie subiectiva identica si anume cu intentie ori din culpa, precum si participatie improprie, cand unul dintre participanti (autorul) savarseste fapta prevazuta de legea penala din culpa sau fara vinovatie, iar ceilalti - instigatorul, complicele, determina, inlesnesc sau ajuta in orice mod, cu intentie, la savarsirea ei.

Dupa felul contributiei participantilor, se distinge participatia omogena, atunci cand toti participantii contribuie la savarsirea infractiunii, in aceeasi calitate (coautori) si participatie eterogena, in cazul in care participantii prestand o contributie diferentiata, coopereaza la comiterea faptei prevazuta de legea penala in calitati diferite (instigator, complice).

Dupa felul participarii se remarca, participatie spontana, la care contributia e data de participanti in mod spontan, in timpul executarii faptei, fara o intelegere prealabila si participatie preordinata, la care contributia este data in urma unei intelegeri prealabile.

Dupa momentul in care este data contributia la savarsirea infractiunii, avem participatie anterioara, la care contributia este data inainte de a se trece la executarea faptei si participatie concomitenta, cand contributia este data in timpul executarii faptei.


c) Conditiile generale ale participatiei penale

Asa dupa cum rezulta din dispozitiile art. 37-44, pentru existenta participatiei penale, este necesara existenta mai multor conditii si anume:

- Unitatea de fapta prevazuta de legea penala, ceea ce presupune savarsirea unei fapte prevazute ca infractiune de catre legislatia noastra penala.

Dupa cate se poate observa, textul art. 37 C. P. considera participanti persoanele care contribuie la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

Fapta prevazuta de legea penala poate fi in forma consumata, in cea a tentativei sau chiar a actelor pregatitoare, daca acestea din urma sunt incriminate de legea penala. Cu alte cuvinte, doua sau mai multe persoane pot coopera pentru savarsirea unei infractiuni de furt, de omor, dar si la pregatirea unei infractiuni de terorism.

- Pluralitatea de faptuitori, adica sa existe concursul activitatii a cel putin doua persoane care coopereaza la savarsirea uneia si aceleiasi fapte prevazute de legea penala.

In cazul infractiunilor a caror existenta este conditionata de o pluralitate de faptuitori, naturala sau constitutiva, participatia este posibila, numai daca se depaseste numarul de faptuitori strict necesar pentru existenta acelei infractiuni.

Nu este necesar ca toti infractorii sa aiba calitatea de infractori, fiind de ajuns ca unul (unii) sa indeplineasca conditiile generale si speciale cerute pentru existenta subiectului activ al infractiunii si sa fi actionat cu vinovatie sub forma intentiei.

Pentru existenta participatiei, nu are relevanta felul contributiei faptuitorilor si nici calitatea in care au actionat. Exista participatie penala atat in cazul in care toti faptuitorii au cooperat in aceeasi forma la savarsirea infractiunii (coautori), cat si atunci cand contributiile lor imbraca forme diferite (instigatori sau complici).

Simpla intentie sau hotarare de a contribui la savarsirea infractiunii nu dau persoanei in cauza calitatea de participant; comunicarea rezolutiei de participare si aprobarea planului infractional nu pot fi, de asemenea, acte de participatie afara de cazul in care au determinat hotararea infractionala, ori i-au intarit aceasta hotarare, ipostaza in care ele constituie instigare si, respectiv complicitate.

Actul cooperarii la savarsirea faptei prevazute de legea penala poate avea loc pana in momentul consumarii sau al epuizarii, in cazul infractiunilor continue, continuate sau de obicei. El poate consta intr-o actiune - asa cum se intampla in marea majoritate a cazurilor - sau intr-o inactiune.

In cazul participatiei mai este necesar sa existe o coeziune psihica intre participanti, adica o vointa comuna a acestora de a savarsi fapta prevazuta de legea penala.

Pentru realizarea legaturii subiective, nu se cere ca autorul sau coautorul, respectiv instigatorul si autorul sa se cunoasca. Astfel, in cazul instigarii la instigare sau al complicitatii la complicitate, instigatorul sau complicele poate sa nu-l cunoasca pe autor. Ca atare, s-a apreciat nelegala hotararea unei instante de judecata care l-a achitat pentru complicitate la luarea de mita pe un intermediar - care a trimis obiectul mitei de la mituitor la cel de-al doilea intermediar, pe motivul ca nu l-a cunoscut personal pe functionarul mituit.

- Existenta unei intelegeri intre participanti cu privire la cooperarea acestora pentru comiterea faptei prevazute de legea penala. Aceasta intelegere poate fi expresa cand intervine verbal, in scris sau tacita, cand coeziunea subiectiva a cooperarii rezulta din atitudinea participantilor, in imprejurarea data. Din punct de vedere al momentului comiterii faptei, intelegerea poate fi anterioara, adica intervenita inainte de savarsirea faptei sau concomitenta cand apare pe parcursul executarii activitatii infractionale.

Aceasta conditie nu este absolut indispensabila in toate formele participatiei. Asa, de pilda, ea este obligatorie in caz de coautorat sau la unele forme ale complicitatii morale, cum ar fi promisiunea de ajutor, prezenta complicelui la locul faptei spre a-l ajuta pe autor in caz de nevoie etc. Ea poate insa sa lipseasca la participatia improprie dar si la celelalte forme ale participatiei penale.


d) Formele participatiei penale (proprii)

Participatia penala se prezinta sub mai multe forme, in raport cu natura contributiei pe care diferiti participanti o au la savarsirea faptei. Aceste forme corespund deci diferitelor moduri de cooperare la savarsirea infractiunii.

Potrivit dispozitiilor din legislatia penala si a sustinerilor din doctrina, participatia penala proprie apare sub urmatoarele forme: coautoratul, instigarea si complicitatea.

In cazul acestor forme de participatie, cei in cauza efectueaza acte prin care se realizeaza insasi fapta prevazuta de legea penala (acte de executare) ori prin acte care ajuta la savarsirea faptei, de la sustinerea rezolutiei luate si pana la executarea ei (acte de inlesnire si ajutare).


A. AUTORATUL (COAUTORATUL)


Codul Penal, in art. 38, ne precizeaza cine este autor al infractiunii. Astfel, potrivit acestui text de lege, autor este persoana care savarseste in mod nemijlocit o fapta prevazuta de legea penala.

Sunt situatii cand fapta prevazuta de legea penala se savarseste in mod direct, nu numai de o singura persoana, ci de mai multe - in aceste cazuri ne aflam in prezenta coautoratului.

Coautoratul este acea forma a participatiei in care o fapta prevazuta de legea penala a fost savarsita in mod nemijlocit de catre doua sau mai multe persoane.

Art. 38 C. P. alin. 2 precizeaza ca daca mai multe persoane savarsesc in mod nemijlocit, impreuna, o fapta prevazuta de legea penala, fiecare din ele va fi pedepsita ca autor.


Conditiile autoratului (coautoratului)

- activitatea autorilor sau a coautorilor trebuie sa fie indreptata impotriva aceluiasi obiect juridic, adica sa lezeze aceleasi relatii sociale ocrotite prin incriminarea faptei ca infractiune. Exemplu: relatiile privind viata persoanei, in cazul infractiunii de omor, relatiile privind securitatea nationala in cazul tradarii etc. Daca unii coautori lezeaza si alte relatii sociale aparate de legea penala, acestora li se vor aplica dispozitiile cu privire la concursul de infractiuni.

- participantii sa savarseasca in mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala. Cu alte cuvinte, in cazul infractiunilor comisive, coautorii sa efectueze acte de savarsire nemijlocita, acte de executare directa a faptei prevazuta de legea penala, iar in cazul infractiunilor omisive, sa nu indeplineasca unele activitati obligatorii.

Prin acte de savarsire nemijlocita a faptei se intelege orice act de conduita exterioara, prin care se executa direct actiunea sau inactiunea socialmente periculoasa incriminata de lege.

In legatura cu aceasta, contributia coautorilor la comiterea faptei penale poate fi identica sau diferita, egala sau aproape egala, in acelasi timp si loc ori nu. Concluzia aceasta se impune, deoarece in caz de coautorat, nu este nevoie ca fiecare participant sa fi comis neaparat o activitate materiala care sa acopere in intregime latura obiectiva a infractiunii, intrucat actele coautorilor se completeaza reciproc, in cadrul activitatii materiale indivizibile de savarsire a faptei penale.

Realizarea nemijlocita a actiunii materiale specifice unei infractiuni determinate are loc, de regula, printr-un act unic. Descriind in modul cel mai abreviativ cu putina actiunea incriminata (prin expresii ca: uciderea, luarea, insusirea, pricinuirea de pagube, inducerea in eroare), legea penala reuseste sa redea mai mult rezultatul actiunii decat intregul proces de desfasurare a acesteia.

Teoria si practica judiciara au fost constante in a considera acte de coautorat, faptele de paralizare a energiei de opunere impotriva agresorului sau cel de inlaturare a obstacolelor din calea savarsirii faptei. In acest sens, vor fi considerate acte de coautorat si nu de complicitate, actiunea de imobilizare a victimei sau de impiedicare de a se apara, in timp ce alt participant o loveste mortal; sau lovirea cu pumnii in fata a victimei, impiedicand-o sa pareze lovitura de topor pe care se pregatea sa i-o aplice celalalt inculpat, intrucat contributia adusa in acest fel apare ca indispensabila pentru realizarea uciderii.

De asemenea, s-a constatat ca in cazul infractiunilor complexe sunt coautori la infractiunea de talharie - spre exemplu - atat acela care savarseste actul de amenintare sau violenta asupra victimei, cat si cel care sustrage bunul, deoarece, desi sunt actiuni materiale distincte, ele se integreaza in continutul acestei infractiuni.

- o a treia conditie priveste legatura subiectiva intre coautori. In lipsa acesteia nu se realizeaza coautoratul, desi a avut loc cooperarea materiala, astfel ca fiecare persoana va fi considerata autor al unei fapte distincte, iar actele lor vor fi doar conexe. Astfel, legatura subiectiva nu se realizeaza in caz de omor, cand inculpatul "A" a cauzat victimei o vatamare a integritatii corporale, mai inainte ca inculpatul "B" sa-i fi aplicat lovitura mortala, fiindca nu a existat o intelegere prealabila intre ei, sau macar reprezentarea in mintea primului a faptei savarsite de catre cel din urma. Intr-o asemenea situatie exista doua infractiuni distincte, vatamarea integritatii corporale savarsite de "A" si omor savarsit de "B", ca autori diferiti.

Sub aspect subiectiv, in caz de coautorat se cere ca toti participantii sa actioneze cu aceeasi forma de vinovatie, adica sa fie cu intentie, fie din culpa.

De cele mai multe ori insa, coautoratul se realizeaza cu intentie, in sensul ca participantii prevad urmarile socialmente periculoase ale faptelor si le urmaresc sau doar admit posibilitatea aparitiei acestora. Coautoratul astfel realizat poate exista atat in cazul unei participatii complexe, la care in afara de coautori exista instigatori si complici, cat si in cazul participatiei simple sau omogene, la care nu exista decat coautori. Tot din acest punct de vedere nu prezinta relevanta mobilurile cu care s-a actionat si nici scopurile urmarite de coautori, acestea putand fi identice sau diferite, in raport de interesele faptuitorilor. In cazul infractiunilor caracterizate printr-un anumit scop, este suficient ca unul singur dintre coautori sa fi urmarit realizarea lui pe cand ceilalti insa trebuiau doar sa-l fi cunoscut.

Daca la savarsirea unei infractiuni au participat in calitate de coautori mai multe persoane, imprejurarea ca unele dintre acestea au avut initiativa comiterii faptei, propunand celorlalte sa actioneze impreuna, nu atrage sanctionarea lor separata pentru instigare, fiind vorba de o activitate comuna a coautorilor, unde intotdeauna initiativa apartine unei (unor) persoane.

Coautoratul poate exista si in cazul infractiunilor din culpa si se realizeaza atunci cand doua sau mai multe persoane, actionand din culpa, au savarsit fiecare, simultan ori succesiv, acte de executare a faptei ilicite prin care s-a produs acelasi rezultat socialmente periculos. Vinovatia coautorilor se prezinta in acest caz sub forma unei culpe comune sau a unor culpe concurente.

Privite prin prisma raportului de cauzalitate, actiunile coautorilor pot fi considerate cauze de producerea efectului, adica a urmarilor socialmente periculoase, unele cauze principale care determina singure efectul, altele cauze secundare, care nu produc efectul, contribuie insa la producerea lui prin intermediul actiunii cauza principala (exemplu actiunea coautorului ce imobilizeaza victima pentru ca celalalt coautor s-o loveasca mortal).

Legatura subiectiva poate interveni inainte sau in timpul executarii actiunii. Astfel, cand mai multe persoane - dintre care una voia sa se razbune pe un dusman al sau, care se afla intr-un grup de persoane - au hotarat sa loveasca pe cei care se aflau in acel grup si au executat in comun actiunea, se realizeaza participatia, iar legatura subiectiva s-a stabilit inainte de punerea in executare a actiunii. Legatura se poate stabili si in timpul executarii actiunii. De exemplu, in timp ce inculpatul lovea victima, au mai venit inca patru insi care au inceput sa o loveasca si ei, unii cu cutitele iar altii cu alte obiecte si cu picioarele, contribuind la infrangerea rezistentei victimei. Toti au actionat simultan si conjugat la suprimarea vietii victimei, rezultat prevazut sau acceptat de fiecare din ei.

Daca stabilirea legaturii subiective are loc ulterior consumarii infractiunii nu mai exista coautorat. Astfel, infractiunea s-a consumat in momentul sustragerii unor bunuri dintr-o societate comerciala, care au fost ascunse in casa liftului, in vederea scoaterii lor, in cursul noptii din incinta acesteia. Daca ulterior inculpatul este ajutat, in urma unei intelegeri care a avut loc dupa sustragerea bunurilor, de catre alta persoana, pentru a scoate bunurile respective, ea comite o infractiune de sine statatoare de tainuire (art. 267 C. P.) si nu va fi considerata coautor la infractiunea de furt.

Exista unele infractiuni la care coautoratul nu poate sa apara, desi sunt susceptibile de celelalte forme ale participatiei penale, instigarea si complicitatea.

In primul rand, nu sunt susceptibile de forma coautoratului infractiunile cu autor unic, care, dat fiind specificul continutului acestora, nu pot fi savarsite nemijlocit decat de catre o singura persoana. Asemenea infractiuni sunt: marturia mincinoasa, dezertarea, prostitutia etc., cazuri in care pluralitatea de infractori genereaza pluralitatea de infractiuni, in sensul ca fiecare faptuitor savarseste o infractiune de sine statatoare.

In al doilea rand, nu poate exista forma coautoratului la infractiunile omisive, al carui element material apare prin neindeplinirea unei obligatii de a face, impusa cu caracter personal. Exemplu, infractiunea de nedenuntare prevazuta de art. 338 C. P. Si in astfel de cazuri, fiecare faptuitor comite o infractiune de sine statatoare. Totusi, in situatii speciale, cand o obligatie impusa unui colectiv este incalcata, daca constituie infractiune, atrage calitatea de coautori pentru toti cei care o savarsesc - de exemplu la infractiunile contra protectiei muncii, daca obligatiile respective reveneau mai multor persoane, in cazul nerespectarii lor, toate vor fi considerate coautori.


B. INSTIGAREA

Instigarea consta in fapta unei persoane care, cu intentie, determina, prin orice mijloace, o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.

Notiunea de instigare rezulta din dispozitiile art. 39 C. P. care prevede ca instigator este persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.

Conditiile instigarii

- intre obiectul juridic al faptei savarsita de autor si obiectul juridic al instigarii, sa existe identitate, intrucat autorul nu face decat sa execute fapta a carei savarsire a fost hotarata de catre instigator. Daca autorul executa o alta fapta penala decat cea la care a fost determinat, care are un alt obiect juridic, nu ne aflam in prezenta instigarii urmata de executare si deci instigatorul nu poate raspunde pentru aceasta.

- este necesara prezenta a cel putin doi subiecti, a doua persoane, una care desfasoara o activitate de instigare - instigatorul - iar alta asupra careia se efectueaza aceasta activitate - instigatul.

Instigator poate fi orice persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a fi subiect al infractiunii. Instigarea este posibila la toate infractiunile, atat la cele cu subiect special - deoarece calitatea speciala se cere numai pentru autor - cat si la cele intentionate sau din culpa, la infractiunile comisive sau omisive, la cele continuate, continue etc.

Instigarea poate fi savarsita de catre una ori mai multe persoane, care determina simultan sau succesiv, aceeasi persoana la savarsirea unei infractiuni. Daca exista doi sau mai multi instigatori vor fi denumiti coinstigatori si primesc aceasta calitate in cazul cand au actionat in intelegere si cu vointa de a coopera. In situatia cand intre instigatori nu a existat o intelegere, ci fiecare a actionat independent pentru a determina pe instigat la savarsirea aceleiasi fapte prevazuta de legea penala, nu va exista coinstigare ci un concurs de instigari.

Instigat poate fi, de asemenea, orice persoana fizica, indiferent daca indeplineste sau nu conditiile generale pentru a fi subiect al infractiunii, asupra careia insa se exercita activitatea de determinare. Ca atare, poate fi instigata o persoana iresponsabila, un minor care nu a implinit varsta de 14 ani sau o persoana lipsita de libertatea de vointa si actiune etc., cazuri in care ne aflam in prezenta unei participatii improprii.

Mijloacele prin care se realizeaza determinarea pot fi multiple, de la simple sfaturi, indemnuri, rugaminti sau insinuari, pana la constrangere, corupere (promisiuni de daruri sau alte foloase) etc. Determinarea poate fi realizata prin acte, cuvinte spuse sau scrise si chiar prin gesturi sau semne cu o semnificatie neindoielnica.

Pentru existenta instigarii se cere ca determinarea sa se refere la o fapta prevazuta de legea penala, care sa fie susceptibila de a fi savarsita ca autor de cel instigat. Daca fapta la care s-a determinat nu este prevazuta de legea penala ca infractiune, nu se poate pune problema instigarii in sens penal, iar cel care a determinat nu va fi tras la raspundere penala.

Fapta la care se instiga trebuie sa fie indicata incat cel instigat sa cunoasca, sa-si poata da seama de urmarile ei socialmente periculoase, deoarece simpla aluzie la comiterea unei fapte penale, nu cade sub incidenta dispozitiilor art. 39 din Codul penal.

- pentru existenta instigarii se mai cere ca activitatea instigatorului sa fi avut drept urmare determinarea instigatului de a savarsi fapta prevazuta de legea penala, pe care o si executa ulterior.

Va fi indeplinita aceasta conditie, atunci cand hotararea de a savarsi o infractiune luata de instigator a fost insusita de catre instigat care apoi a trecut la executarea ei. Fapta savarsita poate fi in faza consumata sau in cea a tentativei pedepsita de legea penala, deoarece inceperea executarii este proba evidenta a reusitei instigarii. In cazul cand tentativa nu este pedepsita, neexistand deci fapta prevazuta de legea penala, nu poate exista nici instigare ca forma a participatiei penale, putand insa constitui o alta infractiune de sine statatoare.

- activitatea de determinare sa fie savarsita cu intentie, adica instigatorul sa fie constient ca prin activitatea sa determina pe cel instigat la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

Nu poate exista instigare din culpa. Daca cineva, determina o persoana, prin cuvinte rostite imprudent sau printr-un indemn facut in gluma etc., sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala nu va fi considerat instigator. Instigatul la randul sau, poate actiona cu intentie directa ori indirecta sau din culpa sau chiar fara vinovatie (in cazul participatiei improprii, prevazuta de art. 44 C. P.).

Pentru existenta instigarii nu are relevanta mobilul cu care s-a actionat si nici scopul urmarit. In unele cazuri mobilurile si scopurile instigatorului si instigatului pot fi identice, iar in altele nu, si totusi instigarea, ca forma a participatiei penale, sa existe.

Formele instigarii

In raport de reusita sa nu a determinarii, instigarea imbraca mai multe aspecte, dupa care se stabileste si raspunderea penala a instigatorului si instigatului astfel:

a) Instigarea urmata de executare se caracterizeaza printr-o concordanta intre activitatile desfasurate de instigator si instigat, in sensul ca instigatorul determina iar instigatul executa infractiunea la care a fost determinat. Aceasta forma a instigarii indeplineste toate conditiile prevazute de lege cu privire la savarsirea infractiunii la care s-a executat determinarea.

b) Instigarea neurmata de executare. Exista aceasta forma de instigare atunci cand instigatorul a determinat la savarsirea unei infractiuni, instigatul a acceptat, insa ulterior desista ori impiedica voluntar producerea rezultatului sau, din alte motive, nu trece la executare (exemplu, nu a avut conditii climaterice favorabile etc.).

c) Instigarea neizbutita (aparenta) sau indemnul, cum i se mai spune, exista atunci cand instigatorul determina la savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala insa persoana asupra careia s-a exercitat determinarea nu accepta, ceea ce inseamna ca instigatorul nu a reusit sa lamureasca, sa-i sadeasca in constiinta hotararea infractionala.


C. COMPLICITATEA

Complicitatea consta in activitatea persoanei care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala sau care, inainte ori in timpul savarsirii faptei, promite ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca ulterior promisiunea nu este indeplinita. Notiunea de complicitate defineste, de altfel, si pe participantul complice, asa cum prevad dispozitiile art. 40 C. P.

Dupa cum se poate observa, ceea ce caracterizeaza complicitatea, in raport cu celelalte forme ale participatiei penale, este caracterul sau de contributie indirecta, mediata la savarsirea infractiunii.

Prin activitatea sa, complicele nu savarseste in mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala, ci inlesneste aceasta savarsire, facand, prin sprijinul pe care-l da, ca autorul sa comita mai usor, mai repede si mai sigur infractiunea propusa. Complicele pregateste realizarea faptei penale, ia masuri pentru ca ea sa poata fi savarsita, creeaza autorului conditii propice pentru desfasurarea activitatii infractionale etc.


Conditiile complicitatii

- intre obiectul juridic al faptei prevazute de legea penala savarsita de autor si obiectul juridic al actelor de complicitate, de regula, trebuie sa existe identitate. In cazurile infractiunilor complexe, cand autorul comite o infractiune mai grava, care absoarbe in continut infractiunea la care a ajutat complicele - exemplu: talharie, complicele ajutand numai la furt - aceasta conditie nu mai este indeplinita, autorul, prin fapta sa, a adus atingere mai multor relatii sociale, spre deosebire de complice, care, prin actiunea sa, a contribuit la lezarea uneia singure, pentru care, de altfel, va fi tinut sa raspunda penal.

- sub raportul subiectilor, trebuie sa existe un autor si un complice. Complice poate fi orice persoana care indeplineste conditiile generale pentru a fi subiect activ al infractiunii. La savarsirea unei infractiuni poate exista un singur complice sau mai multi, fiecare aducandu-si contributia ceruta de autor, putand exista si complice la savarsirea unui act de complicitate, atunci cand participantul complice, spre a-l ajuta pe autor, apeleaza la sprijinul altei persoane, care va primi aceeasi calitate.

In cazul acestor infractiuni al caror subiect trebuie sa aiba o calitate speciala, numai autorul, nu si complicele, este tinut sa indeplineasca acea calitate: persoanele care nu indeplinesc aceasta conditie ceruta de lege nu pot fi autori, chiar daca au efectuat acte de executare, dar por fi considerate participanti la savarsirea faptei in calitate de complici.

- sub aspectul laturii obiective se cere sa existe o fapta a autorului la care complicele a executat acte de inlesnire sau de ajutare.

Existenta autorului faptei este conditia de baza a complicitatii. Complicele nu poate sa apara decat pe langa persoana autorului, deoarece nu exista complicitate in general, ci numai la anumite fapte prevazute de legea penala.

Actele savarsite de complice constau intr-o inlesnire sau darea de ajutor, precum si in promisiunea de tainuire a bunurilor provenite din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala sau promisiunea de favorizare a faptuitorului, chiar daca aceasta promisiune nu este indeplinita. Inlesnirea se refera la acte indeplinite anterior inceperii executarii, ca de exemplu: procurarea de mijloace, luarea de masuri sau crearea de conditii de natura sa usureze savarsirea faptei, facilitarea posibilitatii autorului de a se apropia de obiectul asupra caruia urma sa actioneze etc.

Ajutorul priveste acte indeplinite chiar in timpul savarsirii faptei, deci in orice moment, intre perioada de inceperea executarii si pana la consumare ori epuizare, acte care au fost utile pentru autor, i-au fost de folos in activitatea infractionala desfasurata. Acest ajutor poate consta in acte comisive (exemplu: ii da un instrument cu care sa ucida in momentul cand s-a incaierat cu victima) sau omisive (exemplu: paznicul nu opreste la poarta pe un infractor si il lasa sa intre intr-o societate comerciala pentru a sustrage anumite bunuri).

Contributia complicelui in oricare din modalitatile prevazute in textul art. 40 C. P. trebuie sa fie efectiva, sa fie folositoare la savarsirea faptei prevazuta de legea penala. In cazul cand ajutorul nu este dat autorului din cauza ca participantul complice a fost impiedicat sau desi l-a dat, nu este folosit, fiind considerat impropriu ori de prisos, contributia data ramane o simpla tentativa la complicitate, fara semnificatie juridica penala.

Promisiunea de tainuire sau de favorizare constituie un mijloc de intarire a hotararii infractionale luate de autor si in acest fel contribuie si ea la savarsirea faptei prevazute de legea penala. Acest sprijin consta fie in tainuirea bunurilor, fie in favorizarea infractorului, adica in fapte care, atunci cand sunt savarsite fara o intelegere stabilita inainte ori in timpul savarsirii faptei, deci fara promisiunea anterioara, constituie infractiuni de sine statatoare, respectiv tainuirea (art. 267 C. P.) si favorizarea infractorului (art. 340 C. P.).

- din punct de vedere subiectiv, se cere ca in caz de complicitate, complicele sa actioneze cu intentie directa sau indirecta in ceea ce priveste ajutorul pe care-l da autorului in comiterea faptei prevazute de legea penala. Intentia complicelui este concretizata in vointa sa de a savarsi actele materiale sau morale, stiind ca astfel ajuta sau inlesneste savarsirea, de catre alta persoana a unei fapte prevazute de legea penala. Sub aspect subiectiv, complicele cunoaste activitatea autorului si prevede rezultatul ei socialmente periculos, avand cunostinta ca prin activitatea sa contribuie la savarsirea de catre autor a faptei prevazute de legea penala si voieste sa desfasoare acea activitate, dorind sau numai acceptand sa coopereze la comiterea ei. Astfel, daca faptuitorul a stiut ca talharia, la care a inteles sa contribuie cu acte de ajutor, va fi comisa prin punerea victimei in stare de inconstienta ca urmare a folosirii unor narcotice, contributia sa va constitui complicitate la talharie, chiar daca autorul a savarsit sustragerea folosind violenta, deoarece a cunoscut ca infractiunea va fi savarsita in una din modalitatile alternative de realizare a laturii obiective a talharie si a voit sa participe la comiterea acesteia. Pentru existenta complicitatii nu are relevanta daca intre autor si complice a existat sau nu o intelegere, nici daca, in momentul savarsirii faptei, autorul a cunoscut cine este complicele care l-a ajutat.

Complicele din culpa nu poate sa existe. Daca din culpa, o persoana ajuta la savarsirea tot din culpa de catre o alta persoana a unei fapte penale acestea vor fi considerate coautori la acea infractiune.

Felurile complicitatii

In functie de natura ajutorului dat, complicitatea poate fi de doua feluri: morala si materiala.

a) Complicitatea morala - consta in activitatea desfasurata de catre complice, prin care ajuta din punct de vedere moral la pregatirea sau executarea unei infractiuni.

Cu alte cuvinte, in cazul complicitatii morale, prin ajutorul dat se intareste moralul autorului cu privire la reusita savarsirii faptei hotarate de acesta.

Complicitatea morala imbraca mai multe aspecte:

- un prim aspect al complicitatii morale se refera la activitatea de intarire a rezolutiei infractionale luata de autorul infractiunii sau de intretinere a acesteia. Aceasta presupune ca autorul a luat hotararea de a savarsi infractiunea, dar din diferite motive, sovaie, intarzie sa o puna in aplicare. Astfel, intervine complicele care, elogiindu-i gandul infractional sau prezentandu-i argumente pentru reusita comiterii faptei sale, ii intareste hotararea luata pentru a trece la executarea ei. Aceasta forma a complicitatii morale se deosebeste de instigare, unde hotararea de a savarsi infractiunea apartine instigatorului, care o sadeste in constiinta altei persoane ce comite fapta penala. In caz de complicitate morala, hotararea apartine autorului, complicele doar contribuind la intarirea ei.

- un alt aspect al complicitatii morale este acela al sfaturilor date de complice. Este vorba de instructiuni de felul cum sa comita infractiunea, procurareade informatii si date cu privire la imprejurarile, modalitatea, locul, timpul savarsirii infractiunii, despre victima etc.

In legatura cu aceasta, complicele, poate da autorului informatii in legatura cu alegerea locului si momentului comiterii faptei, se poate referi la mijloacele ce trebuie alese, poate face personal distribuirea locurilor participantilor in timpul savarsirii faptei, putand chiar arata autorului, ce anume masuri de protectie pot fi luate pentru a nu fi descoperit de autoritati etc.

- tot un aspect al complicitatii morale este si prezenta complicelui la locul savarsirii faptei pe baza intelegerii prealabile cu autorul pentru a-l ajuta in caz de nevoie, intrucat el creeaza acestuia curaj, sange rece, o stare favorabila punerii in aplicare a hotararii infractionale luate.

- panda la locul faptei in momentul comiterii faptei de catre autor, constituie, de asemenea, un aspect al complicitatii morale, deoarece a intarit moralul infractorului determinandu-l sa actioneze dezinvolt, stiind ca in caz de pericol va fi alarmat de complice. Chiar daca din motive independente de vointa complicelui, nu a avut posibilitatea sa-l anunte pe autor sau din diferite motive nu a stat de paza pana la terminarea executarii faptei penale, se va retine totusi complicitate morala, intrucat autorul stiindu-se in siguranta, a actionat cu indrazneala in savarsirea infractiunii.

- promisiunea de ajutor facuta de complice inainte sau in timpul savarsirii faptei ca va tainui bunurile provenite din infractiune ori ca va favoriza pe faptuitor, este un alt aspect al complicitatii morale, chiar daca ulterior acesta nu-si indeplineste promisiunea facuta. Prevazand acest aspect, in dispozitiile art. 40 alin. 2 C. P., legiuitorul a avut in vedere faptul ca si intr-un caz si in celalalt, complicele a contribuit la intarirea moralului autorului, i-a creat climatul favorabil savarsirii faptei, deoarece era sigur ca ulterior el va avea unde sa ascunda bunurile rezultate din aceasta, ori ca va avea unde sa se ascunda in caz ca va fi descoperit.

b) Complicitatea materiala - consta intr-o activitate de ajutare, inlesnire efectiva sau sprijinire materiala la pregatirea sau executarea faptei savarsita de autor.

Dupa cate se poate observa, putem avea complicitate la pregatirea unei infractiuni cand complicele da ajutor autorului in procurarea de instrumente sau mijloace cu care sa savarseasca fapta prevazuta de legea penala si complicitate la executare, materializata in actele de ajutare concreta a autorului in momentul comiterii faptei.

Ajutorul material, la randul sau, imbraca mai multe aspecte care se prezinta sub mai multe forme:

- procurarea pentru autor a unor instrumente sau mijloace cu ajutorul carora acesta savarseste fapta penala, cum ar fi: obiecte, arme, substante.

Se va considera ca o persoana a procurat mijloacele numai atunci cand le-a pus efectiv la dispozitia autorului, prin predarea lor, indiferent ca o face personal ori prin intermediul altei persoane. Nu are importanta ca mijloacele procurate apartin complicelui care le ofera gratuit sau contra cost, ca le-a cumparat, le-a procurat prin savarsirea unei alte infractiuni sau le-a pus in stare de functionare pentru a servi autorului. Complicele trebuie sa stie ca aceste mijloace sunt apte in concret, prin natura lor, de a servi la savarsirea actiunii. De asemenea, acestea trebuie sa fie folosite efectiv de catre autor altfel, contributia respectiva nu se incadreaza in raportul de cauzalitate a faptei executate de catre autor.

- confectionarea sau adaptarea pentru autor a unor instrumente ori mijloace cu care sa savarseasca fapta periculoasa. De exemplu: complicele confectioneaza o arma artizanala, modifica o cheie spre a putea descuia o casa de fier cu documentele secrete, modifica un aparat de fotografiat pentru ca autorul sa poata fotocopia unele documente secrete etc. In toate aceste cazuri se cere ca participantul complice sa cunoasca faptul ca autorul va folosi mijloacele ori instrumentele respective la comiterea unei infractiuni.

- inlesnirea sau ajutorul material dat de complice in timpul savarsirii faptei, cum ar fi: descuie usa inchisa pentru ca autorul sa patrunda in interior spre a sustrage unele bunuri sau in timpul incaierarii cu victima autorul scapa cutitul iar complicele il ridica si-l da autorului, cu care acesta ucide etc.

Ajutorul material poate consta si in inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi in calea executarii actiunii. Astfel, de exemplu, complicele poate inlatura paznicul chemandu-l la telefon, otraveste cainele de paza, tine scara autorului sau ii serveste drept scara acestuia pentru a escalada un gard.

Tinand seama de momentul savarsirii faptei prevazuta de legea penala, complicitatea poate fi: anterioara sau concomitenta.

- Complicitatea anterioara consta in contributia data inainte de savarsirea faptei, de exemplu: procurarea de mijloace, confectionarea ori adaptarea de instrumente, procurarea de informatii etc. Actele de complicitate anterioara nu sunt, in fond decat acte pregatitoare savarsite de alta persoana decat autorul si care devin acte de complicitate atunci cand autorul a trecut la savarsirea faptei, realizand cel putin o tentativa pedepsibila.

- Complicitatea concomitenta consta in contributia data in acelasi timp cu savarsirea faptei si anume acte de ajutor in cursul executarii, fie pentru a asigura reusita materiala a acestuia, fie actionand asupra psihicului autorului pentru a mentine hotararea infractionala.

In raport de relatia dintre activitati - a complicelui si cea a autorului - complicitatea este mijlocita si nemijlocita.

- Complicitatea mijlocita exista atunci cand sprijinul este dat prin intermediul altui participant, care poate fi instigatorul sau un alt complice.

Complicitatea mijlocita se poate realiza in trei modalitati distincte si anume: complicitatea la instigare, care consta in sprijinul acordat de complice instigatorului in actiunea acestuia de determinare a autorului la savarsirea faptei, de exemplu: procurand bani sau daruri cu ajutorul carora instigatorul determina pe cel instigat sa savarseasca fapta; complicitatea la complicitate consta in sprijinul dat de complice unui alt complice pentru ca acesta sa poata sprijini eficient savarsirea de catre autor a faptei, de exemplu: pune la dispozitia celuilalt complice un autovehicul cu care acesta transporta pe autor la locul savarsirii faptei; instigarea la complicitate consta in determinarea unei persoane de a sprijini savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala, prin acte de complicitate de orice fel.

- Complicitatea nemijlocita exista atunci cand sprijinul este acordat de complice direct autorului.

In functie de forma pe care o imbraca ajutorul dat autorului, complicitatea este prin actiune sau prin inactiune.

- Complicitatea prin actiune consta in efectuarea de acte de inlesnire sau de ajutor la savarsirea faptei prevazuta de legea penala, (de exemplu: complicele cheama paznicul la telefon pentru ca autorul sa poata iesi cu bunurile sustrase; ii arunca autorului instrumentele peste gard dupa ce acesta il sarise etc.

- Complicitatea prin inactiune consta in neindeplinirea de catre complice a unor acte pe care era obligat sa le indeplineasca, neindeplinire care constituie o inlesnire sau un ajutor dat cu intentie la savarsirea faptei ilicite, de exemplu: portarul nu incuie usa pentru ca autorul sa poata intra.


D. PARTICIPATIA PENALA IMPROPRIE

Notiune si caracterizare

Este acea forma de participatie penala in care persoanele care savarsesc prin vointa comuna, o fapta prevazuta de legea penala, nu au toate aceeasi atitudine psihica, nu actioneaza cu aceeasi forma de vinovatie, unii participanti actionand cu intentie altii din culpa sau fara vinovatie. Din aceasta cauza pe planul laturii subiective, fapta savarsita in participatie apare, pentru unii participanti, ca o infractiune intentionata, iar pentru altii ca o infractiune din culpa, ori ca fapta comisa fara vinovatie, care nu este infractiune.

Participatia improprie poate exista la toate formele de participatie, inclusiv in cazul coautoratului cand unul sau unii dintre coautori savarsesc fapta cu intentie, iar altii din culpa ori fara vinovatie; in forma instigarii improprii, in cazul in care se comit acte de determinare cu intentie la savarsirea de catre o alta persoana, din culpa ori fara vinovatie a unei fapte prevazute de legea penala; in forma complicitatii improprii, cand o persoana inlesneste sau ajuta cu intentie o alta persoana care savarseste din culpa sau fara vinovatie o fapta prevazuta de legea penala.

Astfel de forme ale participatiei pot exista separat, dar si laolalta, cand se savarsestein participatie proprie aceeasi fapta prevazuta de legea penala.

Modalitatea intentie si culpa

Consta in determinarea, inlesnirea sau ajutarea, in orice mod, cu intentie la savarsirea din culpa de catre alta persoana a unei fapte prevazute de legea penala.

Ceea ce caracterizeaza aceasta modalitate a participatiei improprii este faptul ca autorul savarseste fapta din culpa, fiind insa determinat cu intentie de catre o alta persoana (instigator) ori sprijinit tot cu intentie de un alt participant (complice). In acest caz, autorul nu-si da seama ca este determinat ori ajutat in comiterea faptei, fiind indus ori lasat in eroare, motiv pentru care el savarseste din culpa fapta respectiva.

Cat priveste contributiile participantilor in cadrul acestei modalitati a participatiei improprii, determinarea cu intentie constituie instigare iar inlesnirea ori ajutoruldat tot cu intentie la comiterea faptei penale constituie complicitate la infractiunea intentionata. Spre deosebire de acestea, fapta autorului constituie autorat la aceasta infractiune, savarsit din culpa, bineinteles daca legea incrimineaza fapta respectiva.

Astfel de exemplu, o persoana, voind sa ucida pe o alta, inmaneaza o pusca incarcata unui cunoscut al sau, asigurandu-l ca arma nu este incarcata. Ilindeamna sa tinteasca in gluma, spre a speria persoana pe care el voia sa o ucida. Autorul asculta indemnul si, fara a verifica daca pusca este intr-adevar neincarcata, trage si ucide persoana respectiva, el savarsind fapta de ucidere din culpa (art. 181 C. P.). Pentru cel care a determinat savarsirea ei, fapta constituie insa instigare sau, dupa caz, complicitate la infractiunea de omor (art. 178 C. P.).

In cazul in care fapta savarsita nu constituie infractiune decat daca este savarsita cu intentie, autorul ei nu este infractor, el nu va raspunde penal, singurul responsabil fiind instigatorul si, eventual, complicele.

Modalitatea intentie si lipsa de vinovatie

Consta in determinarea, ajutarea sau inlesnirea, in orice mod, cu intentie la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala de catre o persoana care actioneaza fara vinovatie. Spre deosebire de prima modalitate, la cea de-a doua, autorul determinat sau ajutat cu intentie savarseste fapta prevazuta de legea penala fara vinovatie datorita iresponsabilitatii, erorii de fapt, constrangerii fizice ori morale, betiei involuntare complete etc.

Aceste stari, relatii ori imprejurari care inlatura vinovatia, trebuie sa existe la autor in momentul savarsirii faptei prevazute de legea penala.

In ceea ce priveste contributiile participantilor, determinarea cu intentie la savarsirea faptei va fi considerata instigare iar inlesnirea sau ajutarea tot intentionata, complicitate. Astfel acesti participanti vor raspunde in calitatea lor pentru infractiunea intentionata. Autorul insa care a actionat fara vinovatie, neavand calitate de infractor, nu va fi tras la raspundere penala. Astfel, de exemplu, in cazul instigarii unui minor care nu a implinit varsta de 14 ani, de a savarsi o fapta prevazuta de legea penala, se realizeaza o participatie improprie la care exista un instigator care raspunde pentru instigare la infractiunea realizata de minor, in timp ce acesta din urma nu este infractor si deci nu raspunde penal.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact