StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Trasaturile esentiale ale infractiunii

TRASATURILE ESENTIALE ALE INFRACTIUNII


SECTIUNEA 1

PERICULOZITATEA SOCIALA A FAPTEI


1. Notiune. Caracterizare. Modalitati

A. Din definitia legala a notiunii de infractiune (art. 17, al. 1 din C.pen.) rezulta ca, in primul rand, infractiunea se infatiseaza ca o fapta (ca un act de conduita exterioara a omului) prezentand pericol social (de unde rezulta ca periculozitatea sociala a faptei reprezinta una din trasaturile esentiale ale infractiunii).

B. Codul penal roman a inscris in dispozitiile art. 18 o definitie proprie, in sensul ca: "fapta care prezinta pericol social in intelesul legii penale este orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile aratate in art. 1 si pentru sanctionarea careia este necesara aplicarea unei pedepse".

2. Pericolul social generic (abstract) si pericolul social specific (concret)

In stiinta dreptului penal, in practica legislativa si in structura normelor penale de incriminare, se face o distinctie intre pericolul social abstract, generic al unei anumite infractiuni in continutul ei normativ si pericolul social concret pe care l-ar putea prezenta fapta savarsita in continutul ei real.

3. Caracterul prezumat al periculozitatii faptei prevazute de legea penala.

Trasatura periculozitatii sociale a faptei prevazute de lege este prezumata in sistemul legislatiei noastre penale. Periculozitatea sociala a faptei penale este prezumata de lege prin insasi faptul incriminarii unor acte de conduita calificate juridic de legiuitorul penal ca infractiune. Ea nu are insa un caracter absolut si irefragabil, astfel incat insusi legiuitorul a creat atat in sistemul Codului penal anterior (1969), cat si al celui actual (2004) si doua situatii institutionale in care periculozitatea sociala a unei fapte prevazute de legea penala este inlaturata.
SECTIUNEA 2

VINOVATIA (SAU COMPONENTA PSIHO-MORALA A INFRACTIUNII)


1. Notiune

Infractiunea - ca act de conduita umana - comporta nu numai o latura exterioara, obiectiva, cu exprimare perceptibila sub aspect material-fizic, dar si o latura interioara, subiectiva, alcatuita din fenomenele si procesele psihice care preced, pun in miscare si insotesc actul de conduita antisocial, imprimandu-i orientarea antisociala.

2. Consecinte

Savarsirea faptei cu vinovatie reprezinta cea de-a doua trasatura esentiala a infractiunii, trasatura obligatorie pentru existenta oricarei infractiuni. De aici decurg urmatoarele consecinte:


SECTIUNEA 3

PREVEDEREA FAPTEI IN LEGEA PENALA (SAU CERINTA INCRIMINARII)


1. Notiune

Cea de-a treia trasatura esentiala de existenta a infractiunii o reprezinta cerinta ca fapta care prezinta pericol social si este comisa cu vinovatie, sa fie prevazuta si de legea penala.

2. Consecinte

Chiar daca o fapta prezinta pericol social si este comisa cu vinovatie, ea nu va antrena raspunderea penala decat in momentul incriminarii sale exprese.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact