StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul mediului inconjurator
Trimite articolul prin email Notiunea de protectie a mediului : Dreptul mediului inconjurator Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Notiunea de protectie a mediuluiNOTIUNEA DE PROTECTIE A MEDIULUI


1. Precizari prealabile
Inainte de anii`70, cuvintele de protectia mediului si politica mediului erau notiuni la fel de necunoscute ca si cea de dreptul mediului. Cu timpul insa, guvernele statelor, organizatiile si organismele internationale au acordat atentie acestui domeniu atat de important. Pornind de la realitatea dupa care calitatea vietii pe Pamant este dependenta de calitatea mediului, protejarea si dezvoltarea mediului trebuie sa constituie una dintre preocuparile contemporane prioritare.
Protectia si amelior 424g65e area mediului este o sarcina nationala si internationala, o preocupare primordiala pentru toate guvernele, ce implica un complex de eforturi materiale, financiare, politice, juridice, stiintifice si organizatorice. Se impune in acest sens, elaborarea unui concept de protectie a mediului, complex si realist, un concept ce presupune protectia tuturor factorilor de mediu, respectiv un concept care sa aiba in vedere nevoile multiple ale omului, legile naturii, respectul pentru sanatate si viata, pentru progres si dezvoltare in stransa armonie cu natura.
Activitatea complexa de protectie a mediului trebuie sa inceapa cu lichidarea cauzelor si a surselor poluarii, ceea ce, consideram ca ar duce la prevenirea consecintelor acestui fenomen.
Protectia mediului reprezinta un obiectiv de interes national si international cu efecte (directe si indirecte) pe termen lung in toate compartimentele sistemului social.

2. Definitia notiunii de protectie a mediului
Protectia mediului are ca scop inlaturarea influentelor negative asupra mediului natural si artificial, asupra ecosistemului ca un tot unitar, reducerea si eliminarea efectelor poluarii.
Protejarea ecosistemelor se face printr-un complex de activitati umane care au ca scop principal ocrotirea omului, ca parte integranta a comunitatilor de viata interdependente.
Pentru restabilirea echilibrului ecologic perturbat, este nevoie de interventia omului printr-o activitate complexa, rationala si stiintific fundamentata de protectie a factorilor de mediu naturali (sol, subsol, aer, apa, padure, flora, fauna, rezervatii) si artificiali (asezari omenesti si lucruri realizate de om).
Protectia mediului poate fi definita ca fiind o activitate umana ce are ca scop concret prevenirea poluarii, mentinerea si imbunatatirea conditiilor de viata pe Pamant.
Omenirea care a mostenit aceasta planeta este obligata sa o ingrijeasca, sa o pretuiasca si sa opreasca degradarea ei.
Mediul (natural si artificial) reprezinta cadrul de viata al intregii omeniri, pe care civilizatia tehnico - stiintifica l-a ameliorat dar l-a si poluat, ea fiind totodata considerata capabila sa ajute la prevenirea si inlaturarea poluarii.
Pentru realizarea compatibilitatii intre sistemul economic, uman, ambiental si tehnologic se impune stimularea progresului tuturor acestor dimensiuni.18
Sarcina protectiei mediului apartine intregii societati si se realizeaza in interesul intregii omeniri. Art.6 din Legea mediului dispune ca 'Protectia mediului constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si a tuturor persoanelor fizice si juridice'. in acest scop autoritatile administrative au obligatia sa prevada in bugetele proprii, programe in scopul protectiei mediului.
Problema protectiei mediului trebuie privita sub doua aspecte:
- protectia mediului are ca sarcina generala descoperirea cauzelor si surselor poluarii, stabilirea modalitatilor de prevenire, reducere si inlaturare a efectelor poluarii;
- protectia mediului are ca sarcina concreta, protectia diferitelor elemente componente ale mediului natural si artificial.
Protectia mediului este o sarcina generala a intregii societati, sarcinile concrete ale protectiei mediului fiind stabilite prin reglementarile legale speciale referitoare la protectia factorilor de mediu.
Asadar, sarcina dificila si complexa de protectie a mediului nu se poate realiza exclusiv numai de catre organele de stat, fiind necesar in acest sens si aportul organismelor nestatale, a persoanelor fizice si juridice. Aceasta activitate s-a generalizat in majoritatea tarilor lumii, devenind in prezent o adevarata 'miscare ecologica'. Miscarile ecologiste nationale si internationale mobilizeaza agentii poluanti sa actioneze pentru protectia si ameliorarea mediului dar si pentru repararea prejudiciilor ecologice cauzate.
Coordonarea si controlul activitatii de protectia mediului revin autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, autoritatilor publice teritoriale pentru protectia mediului, precum si institutiilor abilitate in acest sens prin lege, pentru domeniile lor de responsabilitate.

Politica de confidentialitate
Copyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact