StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul pietelor financiare

Clasificarea titlurilor comerciale de valoare dupa modul de circulatieCLASIFICAREA TITLURILOR COMERCIALE DE VALOARE DUPA MODUL DE CIRCULATIE

Aceasta clasificare are in vedere formalitatea ceruta de lege pentru regulata transmisiune a acestor titluri.


Denumirea titlurilor din aceasta clasificare este data in 252g66c buna masura de cuprinsul scripturii lor relativ la identitatea posesorului (detinatorului) legitim.


Astfel, titlurile comerciale de valoare pot fi 'nominative', la 'la ordin' si 'la purtator'.


a) Titlurile nominative sunt cele care mentioneaza in cuprinsul lor pe posesorul legitim, adica isi individualizeaza titularul si circula (se transmit) prin consemnarea operatiunii in cuprinsul lor si inregistrarea (certificarea) acesteia la emitent sau la o institutie de evidenta (registru, depozit) ori prin cesiunea de creanta de drept comun (care, pentru a fi opozabila complet platitorului - debitorului - cedat, trebuie notificata acestuia).


b) Titlurile la ordin sunt cele care, chiar daca il mentioneaza pe emitent (tragator), circula printr-o modalitate juridica foarte simplu de realizat, numita 'gir', in materialitatea ei fiind reprezentata de o mentiune fara echivoc (in sensul de transmitere) semnata de posesorul legitim (girantul catre giratar). Termenul 'la ordin' vrea sa spuna ca este suficient ordinul de transmitere, de plata, de acceptare, dat in forma ceruta de lege pentru ca sa se considere deplin realizata operatiunea corespunzatoare (girare, prezentare la plata sau la acceptare - cazurile cambiei si al biletului la ordin).


De aceea, nu este nici o greseala sau o ambiguitate cand, dupa identitatea titlului de 'bilet la ordin', urmeazpa mentiunea 'la ordinul lui .', cel numit astfel fiind primul posesor legitim ('beneficiarul'), care, desigur, poate transmite biletul la ordin prin gir.
De retinut, ca pentru titlurile considerate de lege ca fiind 'la ordin', nu este nevoie mentionarea in inscrisul corespunzator a expresiei 'la ordinul lui .'. In cazul lor, insa, se poate mentiona expresia 'nu la ordin' (deci, un bilet la ordin poate sa fie tras/emis 'nu la ordin'). O asemenea expresie are drept efect excluderea posibilitatii de a transmite titlul prin gir.


Un asemenea titlu nu poate fi transmis decat prin cesiunea de creanta, de drept comun, aceasta prezentand cel putin doua dezavantaje fata de transmiterea prin gir: nu conserva solidaritatea semnatarilor titlului si trebuie consemnata intr-un inscris separat. Practic, trebui incheiata o conventie/contract pentru respectiva cesiune.


c) Titlurile la purtator, sunt cele care nu mentioneaza pe titularul/detinatorul/posesorul legitim si care, sub conditia de a mentiona ca sunt de acest fel ('la purtator'), se transmit prin simpla deplasare a posesiei de la cedent la cesionar, numita 'traditiune' (vom vedea ca in cazul actiunilor, 'dematerializarea' acestora, reduce diferenta dintre cele 'nominative' si cele 'la purtator').Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact