StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul pietelor financiare
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Dreptul pietelor financiareDREPTUL PIETELOR FINANCIARE

Dreptul pietelor financiare este o disciplina noua, desprinsa din dreptul comercial clasic si din dreptul afacerilor, care a aparut ca o necesitate (data fiind dezvoltarea si reglementarea pietelor financiare, apari 242h73c tia unor operatiuni noi, unele fiind rezultat al ingeniozitatii), in sprijinul cresterii, mobilizarii intereselor pentru operatiuni cu titluri comerciale de valoare.


Aceasta disciplina a evoluat mai ales in ultimele doua decenii, intr-o maniera si intr-un ritm greu de surprins chiar de pe pozitia universitara, cu atat mai putin de pe pozitia oamenilor de afaceri.


Mai mult, poate, decat in materia afacerilor bancare ori a pietelor de asigurari, aceasta materie a pietelor financiare imagineaza continuu, evolutia si diversitatea operatiunilor de care este interesata, dand nevoia de ordine, de sistematizare legislativa.


Disciplina dreptului pietelor financiare studiaza reglementarile raporturilor juridice care intereseaza organizarea, administrarea si functionarea pietelor financiare (in special bursele de valori si bursele de marfuri), calificarea si formarea titlurilor financiare, si operatiunile cu aceste instrumente financiare.


Organizarea, administrarea si functionarea pietelor financiare, pentru ca, spre deosebire de organizarea pietelor comune, primele au reglementari compacte, uniforme, sunt guvernate si administrate de organisme specializate, cu functiuni complexe, inclusiv cu atributiuni jurisdictionale si disciplinare.


Reglementarile privind calificarea si formarea titlurilor financiare fac, de asemenea, obiectul operatiunilor de pe piata financiara.

Calificarea ca instrumente financiare este o notiune strict formala (implica insertie juridica, oficiala, de factura publica, care intra in practica legislativa). Aceste instrumente financiare sunt strict formal calificate si aceasta se explica prin consecintele emiterii si manipularii lor (astfel, o emisiune suplimentara de actiuni sau obligatiuni, este un act juridic foarte grav).


Dreptul pietelor financiare (desi statutul sau de ramura de drept este discutabil, este, insa, foarte necesara), se ocupa si de reglementarea operatiunilor cu instrumente financiare.


De buna seama, aceasta disciplina preia din materia traditionala a dreptului comercial, titlurile de credit, sau titlurile comerciale de valoare (cecul, cambia si biletul la ordin).Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact