StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul pietelor financiare

Constitutia si caracterizarea generala a titlurilor comerciale de valoareCONSTITUTIA SI CARACTERIZAREA GENERALA A TITLURILOR COMERCIALE DE VALOAREIn tabloul bunurilor, ca entitati juridice, titlurile comerciale de valoare sunt bunuri mobile necorporale (incorporale).


Bunurile mobile corporale sunt acelea care au un relief fizic, sunt reprezentate si identificabile material.


Bunurile mobile necorporale, in absen 757f55h ta corporalitatii de care se leaga valoarea de intrebuintare, ca la cele corporale, isi declara, atribuie, constituie prin insasi titlul lor reprezentativ, o valoare juridica, de regula, constand intr-o suma de bani, o cantitate de bunuri mentionata ca atare, o valoare nominala ori drepturi asupra emitentului.


Pentru cele care sunt negociabile, de regula, valoarea nominala nu coincide cu valoarea de piata, de circulatie.


Deosebit de valoarea economica cuprinsa in el, valoarea juridica depinde si de regularitatea formarii, constituirii ca atare a titlului, pentru ca, avand caracter formal, titlul trebuie sa corespunda in redactarea lui, in expresia lui literara, unui standard legal.


Regularitatea constituirii si a formarii, in cazul titlurilor dematerializate, este data de respectarea formalitatilor de emitere si de publicitate. Emiterea inseamna o atestare a inscriptiei in cont la entitatea sau institutia de registru. Certificarea de aceasta entitate ca au fost inscrise in cont, coincide cu formarea lor.


Constitutia de bun mobil incorporal, are si avantaje si dezavantaje.


Un prim avantaj consta in aceea ca asemenea bunuri nu reclama cheltuieli de intretinere si de conservare.


Un alt avantaj il reprezinta faptul ca aceste bunuri au o lichiditate ridicata, permit o capitalizare facila, rapida.
Cel mai evident dezavantaj al titlurilor comerciale de valoare, ca bunuri mobile incorporale, il constituie fragilitatea juridica. Ele pot fi lesne puse in dificultate juridica, insasi existenta lor poate fi efemera.


De asemenea, aceste bunuri sunt susceptibile de precaritate economica, sunt extrem de sensibile la evolutii, fenomene economice, sociale, politice (de exemplu, o oferta masiva descurajeaza sau diversiunile, speculatiile ori campaniile rafinate de imagine sau contra-imagine, le afecteaza din punct de vedere economic).


Titlurile comerciale de valoare (mai ales cele care confera drepturi asupra unor entitati, precum: actiunile, obligatiunile, titlurile de plasament colectiv) depind de modul cum este administrata entitatea. O administrare neglijenta sau frauduloasa, inseamna o precaritate economica, le expun (exemplu: actiunile unei societati in faliment, in functie de stadiul acestei proceduri, au sanse reduse de a fi tranzactionate ori sunt oprite de la tranzactionare).


Tot relativ la constitutia lor, titlurile comerciale de valoare sunt, de regula, producatoare de venituri. Aceste venituri evoca fructele, fara a fi, insa, fructele date de bunurile frugifere.


3. Drepturile conferite de titlurile comerciale de valoare sunt, de regula, negociabile sau ele insele, titlurile, sunt cotate pentru negociabilitatea lor. Aceasta negociabilitate le face pe ele insele sa-si dea un pret, pentru ca circula si nu se consuma.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact