StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » dreptul pietelor financiare
Trimite articolul prin email Prezentarea la plata : Dreptul pietelor financiare Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Prezentarea la plataPREZENTAREA LA PLATA


Stipulatia prezentarii la acceptare poate fi facuta si de un girant odata cu girul, bineinteles, daca tragatorul nu a interzis prezentarea la acceptare.


Termenul de prezentare la acceptare este posibil sa fie stipulat. Cand insa cambia este trasa cu scadenta la un anumit timp de la vedere, termenul de acceptare este de un an de la data emisiunii.


Modificarea termenului de acceptare.
In ce priveste modificarea termenului de acceptare, este de mentionat ca tragatorul il poat 525e48f e si reduce si mari, pe cand girantii nu-l pot decat reduce.


Exprimarea acceptarii.


Se face printr-o mentiune corespunzatoare edificatoare aplicata pe cambie, semnata de autor (de regula, trasul, dar poate fi si un acceptant la nevoie sau un acceptant prin interventie).


Acceptarea cambiei inseamna semnarea cambiei, ceea ce echivaleaza cu un angajament cambial.


Simpla semnatura a trasului aplicata pe fata cambiei este socotita acceptare, tot asa cum semnatura unui tert pe fata cambiei este aval, ori pe verso este gir.


Datarea acceptarii.


Este obligatorie in cazul cambiei platibile la un anumit termen de la vedere sau cand s-a stipulat un termen de prezentare la acceptare.


Refuzul de a data, ca si refuzul de acceptare sau de plata, poate face obiectul unui protest.Conditiile acceptarii.


Acceptarea trebuie facuta neconditionat (ca si girul), dar poate fi partiala (spre deosebire de gir care este nul daca este facut cu precizarea "partial".


Alte mentiuni care pun in cauza caracterul neconditionat al acceptarii, sunt socotite refuz de acceptare.


Efectele acceptarii.


Dupa acceptarea cambiei trasul devine obligat cambial. El intra in galeria semnatarilor cambiali. El este considerat astfel si fata de tragatorul posesor. Este ipoteza cand cambia a circulat si a revenit la tragator. Tot astfel este socotit si pentru tragatorul falit.


Efectele neprezentarii cambiei la acceptare.


Efectul principal rezida in decaderea posesorului din dreptul de regres.


Daca stipulatia termenului de acceptare apare intr-un gir (deci nu a fost facuta de tragator, atunci numai girantul poate invoca aceasta decadere.


Refuzul de acceptare.


Trasul nu este obligat sa accepte sau sa plateasca. Refuzand sa accepte, el nu devine un obligat cambial sau un semnatar al cambiei.


Refuzul de acceptare trebuie urmat de constatarea sa printr-un act autentic facut de un judecator de la judecatoria locului de prezentare la acceptare.


Acest act autentic de constatare a refuzului de acceptare se numeste protest.


Deci, termenul de "protest" nu are sensul de atac juridic, de dezaprobare juridica. El este forma in care trebuie sa se constate un refuz de acceptare sau de neplata.


Consecinta nefacerii protestului.


Cambia nu-si pierde din valoare, nu este anihilata, invalidata, insa aceasta omisiune il decade pe posesor de regresul contra girantilor, tragatorului, a celorlalti obligati (ex. avalisti).


Deci cambia va putea fi executata, dar numai impotriva tragatorului si girantilor.


Termenul de protest.


Protestul trebuie facut in termenul fixat pentru acceptare. Daca este o zi fixa, in ziua in care se inregistreaza refuzul. Daca este cu termen cu o anumita durata, atunci el trebuie facut in una din zilele termenului in care s-a inregistrat refuzul. Daca prezentarea la acceptare a avut loc in ultima zi a terenului si se cere o noua prezentare, atunci termenul este ziua lucratoare urmatoare.


Este de retinut ca si in ipoteza in care trasul refuza sa se exprime (nu spune ca accepta sau nu accepta) protestul trebuie dresat.


Plata cambiei.


Indiferent ca s-a stipulat sau nu prezentarea la acceptare, ca s-a stipulat interdictia de prezentare la acceptare, cambia trebuie prezentata la plata la data scadentei.


Cand ea este platibila la vedere, prezentarea la plata trebuie sa se faca in cel mult un an de la data emiterii. Daca s-a interzis prezentarea la acceptare, termenul este tot de un an, dar curge de la data pana la care s-a interzis prezentarea la acceptare.


Cambia platibila la o zi fixa, la un anumit termen de la data emisiunii sau de la vedere, trebuie prezentata la plata in ziua scadentei sau intr-una din cele doua zile lucratoare urmatoare.


Locul si adresa prezentarii la plata.


Acestea pot fi indicata in cambie. Daca nu sunt indicate, atunci ele vor fi, in ordine, ori domiciliul trasului, ori al acceptantului, ori domiciliul indicatului la nevoie.
Plata mai inainte de scadenta.


Nu este considerata o performanta, un fapt remarcabil. Posesorul o poate refuza, iar trasul o poate face pe riscul sau.


Plata, ca si avalul, dar spre deosebire de gir, poate fi totala sau partiala.


Posesorul nu poate sa refuze o plata partiala; cand este totala, posesorul trebuie sa faca mentiunea ca i s-a platit si sa o predea platitorului. Daca este partiala, el trebuie sa faca mentiunea pe cambie si sa elibereze posesorului chitanta corespunzatoare.


Platitorul are obligatia de a verifica regulata succesiune a girurilor. El nu este obligat sa verifice autenticitatea girurilor. Beneficiarul poate fi primul girat. Succesiunea regulata a girurilor presupune facerea fiecarui gir incepand de la beneficiar de catre un posesor legitim, or posesor legitim este beneficiarul, giratarul (succesiunea este conditionara de o posesie legitima).


Neprezentarea la termenul de plata indreptateste pe creditor sa consemneze suma la CEC si sa depuna recipisa la Judecatoria sau Tribunalul locului de plata.


Refuzul de acceptare sau de plata.


El trebuie constatat printr-un act socotit autentic, numit protest.


Termenul protestului. Regula care functioneaza pentru majoritatea tipurilor de scadenta, este ca termenul este una din cele 2 zile lucratoare care urmeaza zilei de plata. Protestul de neaccpetare la pata este suficient pentru regres, pentru valorificarea cambiala. Nu mai sunt necesare prezentarea la plata si protestul de neplata.


Posesorul unei cambii caruia i se refuza acceptarea, poate sa astepte scadenta platii. In acest moment, regresul este reactivat?


Cel care a intampinat refuzul de acceptare nu este obligat sa declanseze regresul.


Pentru cambia platibila la vedere, protestul de neplata trebuie facut in acelasi termen ca si protestul de neacceptare (1 an de la data emiterii).


Valorificarea cambiei.


Problema apare in situatia in care este refuzata acceptarea ori plata. Sunt doua modalitati de realizare (obtinere) a sumei pentru care a fost trasa cambia:


O prima modalitate, care apartine celui care detine o cambie acceptata la plata, care are o actiune cambiala contra acceptantului si avalistilor sai.


A doua modalitate apartine celui care intampina refuzul de acceptare sau de plata si ea consista intr-un regres contra oricarui obligat cambial. Acest regres are doua sensuri si modalitati: acela al raspunderii solidare a tragatorului, girantului si avalistului fata de posesor si acela de raspundere solidara a acestora fata de semnatarul care a platit cambia si care, evident, poate fi si trasul neacceptant.


Raspunderea solidara fata de trasul platitor, fata de alt platitor, poate fi individuala sau colectiva si functioneaza indiferent de ordinea in care s-au obligat debitorii de regres.


Ce valoare poate fi urmarita? Suma mentionata in cambie.


Daca nu s-a stipulat dobanda, poate fi adaugata in suma mentionata in cambie dobanda legala calculata de la scadenta, la toate acestea adaugandu-se cheltuielile de protest si ale instiintarii.


In caz de regres inainte de scadenta se va deduce scontul BNR.


Valoarea care poate fi urmarita de platitorul prin regres, este compusa din ceea ce s-a platit, din dobanda legala de la ziua platii, plus cheltuielile facute. Platitorul poate cere predarea cambiei si un cont de intoarcere achitat.


Girantul platitor poate sterge girul sau si al girantilor urmatori (care-i urmeaza lui).


Executarea cambiei.


Cambia este prin calificarea legii titlu executoriu. Ea se investeste de catre judecatoria obligatului urmarit cu o formula executorie, ca si o hotarare judecatoreasca.


In situatia in care nu s-a facut prezentarea la vedere sau s-a facut prezentarea la plata desi cambia fusese trasa "fara protest" sau "fara cheltuieli", posesorul nu mai poate urmari decat pe acceptatnt.


Neprezentarea in termen pentru acceptare atrage decaderea din dreptul de regers, atat pentru neplata, cat si pentru neacceptare.


Creditorul astfel decazut nu mai poate obtine in temeiul cambiei decat suma cu care s-au imbogatit fara justa cauza, in dauna sa, tragatorul, accepatnul sau girantul.


Prescriptia cambiala.


Actiunea contra acceptantului se prescrie in 3 ani de la scadenta, iar impotriva girantilor si tragatorului, se prescrie intr-un an de la data protestului. Actiunile reciproce ale girantilor si impotriva tragatorului, se prescriu in termen de 6 luni de la data platii sau de la data pornirii actiunii in regres contra sa.


Actiunea de imbogatire fara justa cauza se prescrie intr-un an de la data ramanerii irevocabile a hotararii date in actiunea cambiala.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact